fbpx

Performans djevojke “sa suzama u očima” koji je oduševio javnost prije dva dana, nije bio slučajan, ali suze jesu. Iako je efekat bio očaravajući i emotivan, suze su bile samo nus pojava tačke koju je djevojka izvodila, a koja je jedan od tri performansa koje su Banjalučani imali priliku vidjeti te večeri u centru grada.

Kada smo prije dva dana pisali priču na osnovu fotografija i nekoliko informacija do kojih smo došli, nismo bili sigurni o čemu se konkretno radi, kao ni to da performans “uplakane” djevojke nije bio jedini te večeri u gradu.

Performansi mladih umjetnica sa Akademije umjetnosti u Banjaluci – Selme Selman, Mile Panić i Saše Tatić, bili su organizovani u sklopu BL-ART festivala koji se ovih dana održava u Banjaluci, a čiji je glavni organizator Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista GETO.

Podrži eTrafiku

Saša Tatić, studentkinja četvrte godine grafike na Akademiji umjetnosti u Banjaluci i djevojka “sa suzama u očima”, predstavljala je umjetnika izloženog u masi, ali koji se od te mase izdvaja. Kako nam objašnjava ova mlada umjetnica, ovo izvođenje se bavi pitanjem polažaja umjetnika u društvu, koji mu je, kako kaže, uglavnom nametnula masa.

“Ja sam predstavljala vid javne skulpture, umjetnika koji je izložen u javni prostor, koji je sasvim obična i svakidašnja ličnost, ali se ipak izdvaja. Ta fizička izdvojenost se referiše na njegovu idejnu, vizionarsku, a ne fizičku izdvojenost. Dakle, fizička jednakost, kreativna nejednakost. Performans je moj lični rad, radila sam ga od srca, dešavalo se prirodno, bez neke pripreme”, rekla nam je Saša Tatić i dodala kako suze nisu bile planirane, već samo nus pojava borbe sa sobom da ne trepće.

Saša naglašava kako je važna ideja i poruka ovog rada, a ne sam umjetnik, pa je tako u opisu tačke koji je stajao pored nje, napisala “Bez naziva”, iako je naziv rada “Uklapanje”, jer, kako kaže, ničim nije željela isticati da je umjetnica.

Selma Selman, studentkinja četvrte godine slikarstva na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, izvodila je svoju tačku u sred Gospodske ulice, a koja je povezana sa njenim romskim porijeklom. Njen performans pod nazivom ‘Sestro, čuvaj se kriminalaca’ govori o predrasudama i stereotipima koji postoje o romskoj populaciji u današnjem društvu.

“Ovaj performans imao je za cilj da skrene pažnju da smo i mi, Romi, sastavni dio društva. I ovom prilikom, ja, u ime Roma, uputila sam poruku: ‘Sestro, čuvaj se kriminalaca’. Isto tako ovaj performans je moja mantra”, priča nam Selma i dodaje kako ovim izvođenjem ona istovremeno postaje i nešto drugo – sredstvo komunikacije i živa slika.

selma_selman

Mila Panić, takođe, studentkinja četvrte godine slikarstva na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, svoju tačku “peračice ulice” izvela je na drugom kraju Gospodske ulice. Omaž koji je radila je bio aktuelan u 70-im. Riječ je o umjetnici Mierle Laderman Ukeles, a rad se zove “Pranje”.

“Umjetnica je iznijela veš ispred svoje kuće – na ulicu, i sa njim počela prati asfalt. Jedan od segmenata ovog rada koji se, meni lično, najviše svidio, jeste da je ovim radom htjela da zamagli razliku između rada i umjetnosti, a naravno iznijela je i na vidjelo svakodnevnicu žene. ‘Privatni’ posao je iznijela na ulicu”, objašnjava nam mlada umjetnica Mila Panić.

Ovaj rad donekle negira ustaljeno mišljenje da umjetnost bez praktične koristi, jer je ipak, kako nam govori Mila, ulica na kraju oprana.

mila_panic_gospodska

Talentovane djevojke sa banjalučke Akademije umjetnosti kažu kako su imale slobodu izbora kada su pozvane da učestvuju kao mlade umjetnice na BL-ART festivalu, s tim da su se performansi morali uklapati u koncept Festivala i javnog prostora.

Drugi po redu regionali festival nezavisne i umjetničke scene BL-ART, koji se još danas održava u Banjaluci, ima za cilj promociju nezavisne kulture i promociju rada kreativnih ljudi iz Banjaluke i okruženja, odnosno, da se Banjalučanima prikaže alternativna umjetnost koja im nije toliko bliska.

Glavni organizator festivala je Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista GETO iz Banjaluke. Tema ovogodišnjeg fesivala BLART je „Nezavisne kulturne scene i regionalne kulturne politike“, a učestvuju umjetnici iz Austrije, Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

eTrafika.net – Vedrana Džudža / Foto: G. Terzić, BL-ART festival

Napiši komentar