fbpx

Prva konferencija „Dani Hercegovine“, čiji je cilj ekonomski i društveni razvoj ove regije, počela je danas u Trebinju i trajaće do 18. avgusta. Konferencija okuplja brojne Hercegovce i goste iz regiona koji će u naredna četiri dana pokušati da pronađu zajednički način da život ljudi u ovoj regiji učine što kvalitetnijim.

Gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević, kaže da su očekivanja od ove manifestacije velika jer je ovo prvi put da su sve opštine Hercegovine i Podrinja na jednom mjestu i razgovaraju o zajedničkom radu i zajedničkoj budućnosti.

„Ovo je nastavak nečega što je već počelo u Trebinju, a to je ulaganje u resurse koji su zastupljeni na našem području, a sada  kroz povezivanje sa ostalim opštinama dolazi do proširenja projekta i ujedinjenja kako bi se bolje radilo i privuklo što više investitora u naše krajeve. Ovdje su prisutni značajni investitori iz regiona i težnja je da se svi ujedinimo i počnemo da radimo na boljim uslovima života građana Hercegovine, priča Vučurević.

Podrži eTrafiku

Načelnik opštine Berkovići, Nenad Abramović, rekao da je dobra saradnja između svih hercegovačkih opština, kao i da je regija Podrinje član Saveza opština Istočne Hercegovine i učestvuje u aktivnostima ovog Saveza što je dobro, jer veći broj okupljenih opština znači i veći uspjeh.

„Ovo je nastavak jedne konkretne politike Saveza opština Istočne Hercegovine. Prvi put na jednom mjestu okupljaju se svi oni koji vole Hercegovinu i potencijalni investitori i razgovaraju u mogućnostima ulaganja u ovaj pomalo zapostavljeni kraj. Najveći potencijali Hercegovine su obnovljivi izvori energije, snaga vjetra i vode, solarna energija..“, kaže Abramović.

Osim opština Hercegovine, manifestaciji pristutvuju i brojni gosti i potencijalni investitori iz regiona. Jedan od njih je i načelnik banatskog upravnog okruga, Dušan Šijan, koji  kaže da je došao ispred četiri okruga sjevera Srbije sa željom da ovi krajevi sarađuju sa područjem Hercegovine naročito u kulturološkom smislu, kako bi ova dva naroda u tom pogledu srasla u jednu cjelinu.

„Uradićemo sve da sa potencijalima koje imamo uradimo sve da ih što bolje iskoristimo kroz saradnju i zajednički rad. Banatski okrug, kao i Hercegovina ima iste probleme u privredi, ali to nije razlog da tražimo opravdanje za neuspjehe, već da kroz ono što su nam potencijali, prvenstveno hrana i vino, uspostavimo trgovinske lance, što bi bio neki prvi korak u ostvarivanju saradnje“, objašnjava Šijan.

Osnivač firme  „Ausenkehr farms“ u Južnoj Africi koji je već ulagao u Hercegovačku regiju, Dušan Vasiljević, kaže da Hercegovina ima velike potencijale i da je samo potrebno da se u njih investira.

„Spremni smo da pokažemo ljudima iz Hercegovine na koji način mi u drugim zemljama radimo i tako i njima pružimo priliku. Puno sam radio u inostranstvu, i onda sam sam sebi rekao – zašto toliko da radim u drugim zemljama kad mogu tu energiju da uložim u svoje krajeve, i zato sam se sada sa porodicom skoncentrisao na Hercegovinu“,  kazao je Vasiljević.

Večerašnja manifestacija imala je i zabavni i kulturno – umjetnički karakter, a prisutnima su se predstavili učenici Muzičke škole iz Trebinja, glumac Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, Jovica Jašin, profesor Milisav Sukonjica, etno grupa „Zahumlje“ iz Trebinja, a na kraju večeri, glumci amaterskog pozorišta „Male stvari“ iz ovog grada izveli su predstavu „Laki komadi“ Nebojše Romčevića.

Manifestacija će biti nastavljena sutra kroz cjelodnevne aktivnosti učesnika, a pred kraj večeri, u Narodnoj biblioteci Trebinje, biće promovisana knjiga profesora Zorana Arsovića, „Melodija filozofije“.

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar