fbpx

Kadeti Policijske akademija MUP-a Republike Srpske darovali su krv u Zavodu za transfuzijsku medicinu u Banjaluci. Ukupno 14 kadeta dalo je krv, a svi sa ciljem da daju svoj doprinos popunjavanju zaliha dragocjene tečnosti.

Kadet Policijske akademije, Velibor Gigović, već četrvti put daruje krv.

„Dolazim zajedno sa kolegama sa fakulteta i planiram da nastavim darivati krv“, kaže Gigović.

Foto baza

Jedan od kadeta, Nemanja Prnjić, drugu put dobrovoljno daje krv.  Drago mu je da može pomoći onima kojima treba krv da je dobiju na vrijeme.

„Značajno je darovati krv i pomoći nekome kome je potrebna.  Nikad se ne zna kome krv može zatrebati“, rekao je Prnjić.

Među kadetima koji su darovali krv bila je i jedna djevojka, Jelena Zivlak.

„Smatram da je ovo dobar način da se nekome pomogne, jer je i svrha naše profesije upravo pomaganje ljudima“, priča Zivlak.

Šef Odjeljenja za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu u Banjaluci, Jasmina Jovanić, kaže da su trenutne zalihe ktvi zadovoljavajuće, i da su planiarane joše neke akcije u narednom periodu kako bi razerve  bile dopunjene.

„Transfuziološke službe u ljetnjim mjesecima imaju problema sa zalihama krvi jer je tada proliv krvi manji zbog toga što ljudi tada idu na godišnje odmore. Problem nam predstavljaju trombociti, jedna komponenta koja se izdavaja iz krvi nakon čega je upotrebljiva samo pet dana, pa je zato važno da redovno obnavljamo zalihe“, kazala je Jovanićeva.

Dobrovoljni davaoci krvi mogu postati svi oni koji  ne boluju od hroničnih i akutnih bolesti, a čija tjelesna težina prelazi 55 kilograma. Žene mogu darovati krv u najmanjem vremenskom razmaku od četiri, a muškarci od tri mjeseca.  Svaki potencijalni davalac prije vađenja krvi ide na pregled gdje se pokaže da li je sposoban, ili trajno ili privremeno naposoban za darivanje krvi.

davanje krvi policijska akademija1 davanje krvi policijska akademija2

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar