fbpx

Jučerašnji šizofreni medijski dan nije dugo viđen na ovim prostorima i dugo će se pamtiti. Što po kvazinovinarskim naslovima, što po potpaljivačkim izjavama zvaničnika zarobljenim u svom zlatnom kavezu na Marindvoru.

Ko bi rekao da će se priča o jedinstvenom matičnom broju odvijati u ovom smjeru. Pravo na JMBG je jedno od osnovnih prava čovjeka i vjerujem da kada bismo strancu pokušali objasniti da neke bebe mjesecima nisu mogli da ga dobiju, da zbog toga beba nije mogla izvaditi dokumente radi liječenja u inostranstvu, mislio bi da smo ovdje svi ludi.

Pa ako uz ovakve političare  i nismo poludjeli, uskoro hoćemo.

Podrži eTrafiku

Medijski šou i napad na zdrav razum počela je Aleksandra Pandurević na Twitteru nastupom koji više priliči devedesetima nego 2013. i to objavom da se sprema linč Srba u zajedničkim institucijama od razjarene mase koja ih proziva. Sada, da su ovo devedesete i da ovdje vlada potpuni medijski mrak ljudi bi možda i povjerovali u ovo. Dramatični nastup Pandurevićeve je praćen naslovom u Glasu, koji govori kako su srpski poslanici blokirani u zgradi Parlamenta, iako i u tekstu koji slijedi intervjuisani sagovornici potvrđuju da su blokirani svi poslanici i prateće osoblje, plus više od 350 stranaca i bankara koji su u Sarajevu bili na konferenciji, ali takav naslov o blokiranim parlamentarcima vjerovatno ne bi bio dovoljno zanimljiv. Da ni sarajevski portali nisu ostali imuni na senzacionalizam je pokazao i Klix koji objavljuje da je MUP RS poslao specijalne policijske jedinice u Sarajevo. Istinita informacija je ta da je MUP RS stavio u stanje pripravnosti jedinice u Istočnom Sarajevu koji bi u saradnji sa federalnom i kantonalnom policijom ispratili parlamentarce nakon prelaska entitetske linije. Toliko o novinarskim bljuvotinama.

A sada o JMBG-u. Prije dva dana Savjet ministara pod pritiskom demonstranata donio je privremenu uredbu (koja traje 180 dana, a nakon toga hajmo Jovo nanovo) kojom je bebama omogućeno dobijanje JMBG-a, i uputio stvar dalje na Parlament koji jedini može donijeti zakon i tako trajno regulisati pitanje. Mnogi su se iznenadili brzom reakcijom Savjeta ministara, ali ako je neko pomislio da će i Parlament pod pritiskom saviti svoju neradničku kičmu, prevario se. Ostali su doslijedni sebi i nisu uradili ništa. Za to imaju i odličan izgovor – demonstracije zbog koje ne mogu normalno da rade. I ugroženi su, na sve moguće načine. Bezbjednosno najviše, jer omladina, žene i bebe u kolicima ispred su spremni na sve. Barem su nam tako najavljivali u svojim internet i telefonskim izjavama. Koliko su demonstracije razlog nedonošenja zakona govori pozadina priče koja nam pokazuje svu dimenzije njihove preplaćenosti, nerada i stranačkih interesa.

Pozadina priče je sledeća: Ustavni sud je u maju 2011. na inicijativu poslanika Narodne Skupštine RS, donio odluku da jedan član Zakona o matičnom broju nije u skladu sa Ustavom i dao zadatak parlamentu BIH da u roku od šest mjeseci uskladi zakon. Treba li reći da oni to nisu uradili? Tako da je Ustavni sud u januaru ove godine novim rješenjem stopirao važenje zakona, što je značilo nema više matičnih brojeva. Napomene radi, matični brojevi su se donosili u Republici Srpskoj i Distriktu na osnovu privremenih uredbi. Toliko o tome da parlamentarci nisu imali vremena. Imali su svo vrijeme ovog svijeta. Ali i kod nečega ovako banalnoga, pojavila su se suprotstavljena mišljenja oko korekcije zakona. Tačnije, oko usklađivanja registracijskih područija za registraciju JMBG-a.

Eto, oko toga se trenutno lome koplja, oko ove nerazumljive formulacije, oko područja. Prevedeno, da li će područja biti entitetska ili nemam pojma kakva, valjda državna. Sad bih rekao da me zaboli neka stvar za JMBG područjima, ali bojim se da će me Pandurevićka, Majkićka i slični optužiti za podrivanje nacionalnog interesa. Ali iz njihovih usta, to mi dođe kao kompliment.

eTrafika.net – Goran Stojković

Napiši komentar