fbpx

Usljed prepoznatih okolnosti, te slijedom događaja nasilnog čina oduzimanja zastave duginih boja na Osmomartovskom maršu, napada na novinare, te targetiranja nezavisnih novinara i novinarki najavom kriminalizacije klevete u RS-u, Bh. povorka ponosa organizuje događaj koji solidarno posvećuje svim aktivistima i aktivistkinjama, novinarima/kama, te LGBTIQ osobama Banja Luke, Republike Srpske, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Izvor: Saopštenje

Najava događaja u Banjoj Luci dodatno je potvrdila činjenicu da postoje jasna očekivanja za koga je javni prostor u Banjoj Luci rezervisan. Napadi, pokušaji diskreditiranja LGBTIQ osoba i aktivista i aktivisktinja samo potvrđuju činjenicu da još uvijek živimo u ekstremno homofobnom društvu koje se služi politikama zastrašivanja i ugnjetavanja građana i građanki s ciljem smanjenja njihove vidljivosti.

Foto baza

Zbog toga je naša dužnost i obaveza odgovoriti i suprotstaviti se ovakvim i sličnim stremljenjima.

Cjelokupni planirani program će se održati u DKC Incelu, u subotu, 18. marta.

Zbog toga je od izuzetne važnosti da svi i sve dođete i podržite ovaj događaj i zajedno sa nama pošaljete poruku da nikada nećemo odustati od borbe za slobodnije i otvorenije društvo.

Smrt fašizmu i sloboda svima!

Šta vas očekuje na događaju?

Od 18 časova gledamo film Pride, nakon kojeg ćemo imati diskusiju na temu savezništva i zajedničke borbe protiv fašističkih struja koje pokušavaju ugušiti slobodu govora i slobodu okupljanja.

Na diskusiji govore:

Vanja Stokić, urednica Etrafike

Maja Isović, novinarka Buke

Vanja Šunjić, novinarka, književnica, članica OO-a Bh. povorke ponosa

Aleksandar Žolja, Helsinški parlament građana Banja Luke

Ozren Perduv, Pravda za Davida

Diskusiju će moderirati Mirza Halilčević, aktivista i član OO-a Bh. povorke ponosa.

Nakon filma i diskusije se neformalno družimo uz pratnju dvije divne DJane iz Banja Luke – DJane Tijana Illmn i DJane дад.

Na šta obratiti pažnju?

Kao što vjerovatno znate, ovaj događaj je na neki način događaj sa određenim rizikom, te smo zbog toga odlučili_e da ponovimo nekoliko važnih stvari vezano za sam sigurnosni aspekt vašeg dolaska.

Tokom vašeg dolaska i odlaska sa događaja, savjetujemo vam da se krećete u grupama i da izbjegavate da dolazite sami_e na događaj. Automobil, eventualno taksi ili kretanje u grupama su uvijek ok opcija.

Nadalje, voljele_i bismo da izbjegnete nošenje nekih direktnih oznaka koje bi eventualno mogle ugroziti vašu sigurnost, te vam preporučujemo da ukoliko želite potpuno dugastično zasijati u subotu veče, da se preobučete u prostoru DKC Incela.

Na samom događaju će kao i do sada biti privatno obezbjeđenje kao i policija, koji će biti zaduženi za sigurnost svih učesnica_ka.

Molimo vas da imate u vidu da neke osobe koje će prisustvovati na događaju ne žele biti vidljive, te da obratite pažnju na to prilikom fotkanja i objavljivanja sadržaja na vaše društvene mreže.

Radujemo se vašem dolasku i druženju sa vama u subotu.

Napiši komentar