fbpx

Organizacioni odbor prve bh. Povorke ponosa podsjeća javnost i institucije da je povorka ponosa nadležnim institucijama najavljena 1. aprila. Od prvog aprila do danas, organizatori_ce održavaju redovne sastanke s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Kantona Sarajevo, kao i drugih relevantnih institucija. Tokom svih sastanaka i dogovora kao organizatori_ce su ispunili i ispunjavaju uslove predviđene Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo za održavanje mirnog skupa.

Izvor: Saopštenje

“U dosadašnjem periodu smo dobili_e nedvojbene garancije kako Vlade, tako i policije Kantona Sarajevo da prvu Bh. povorku ponosa mogu adekvatno zaštititi. Pored toga i Vlada i policija Kantona su u cjelokupnoj dosadašnjoj komunikaciji sa organizacionim odborom povorke kontinuirano isticali da nemaju nikakva saznanja na osnovu kojih bi se na bilo koji način dovelo u pitanje održavanje povorke ponosa”, ističu organizatori.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Podsjećamo, Bh. povorka ponosa je mirni protest građana_ki, koji su institucije Kantona Sarajevo dužne obezbijediti prema već spomenutom Zakonu, što je potvrdio i Ustavni sud BiH odlukama u slučaju Queer Sarajevo Festivala 2008. te Festivala queer filma “Merlinka” 2014. godine, kada je utvrđeno kršenje slobode okupljanja LGBTI osoba u Kantonu Sarajevo.

Bilo kakva neosnovana zabrana Bh. povorke ponosa predstavljala bi kršenje Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo i osnov za sudski postupak i ponovno sankcionisanje Vlade Kantona Sarajevo. Policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su bezbroj puta dokazali da imaju profesionalni i materijalni kapacitet, te dovoljno znanja i iskustva da osiguraju daleko veće i sigurnosno kompleksnije događaje od Bh. povorke ponosa – od utakmica i koncerata do velikih komercijalnih skupova poput Sarajevo film festivala. To su i sami potvrdili kroz niz sastanaka koje su imali sa organizatorima od 1. aprila.

“Podsjećamo političke stranke da su ljudska prava zagarantirana Ustavom i zakonima naše države, koji svim građanima/kama garantira pravo na slobodu mirnog okupljanja. Smatramo da je bilo kakvo političko prepucavanje, te licitiranje povorkom ponosa u korist uskostranačkih prepirki, nedopustivo i neodgovorno. Ne dozvoljavamo da nas političke igre ometu u našem cilju da LGBTI osobama omogućimo da koriste svoje pravo na slobodu mirnog okupljanja, te da potaknemo institucije na odgovornije djelovanje prema svim građanima/kama”, poručuju oni, te dodaju da ne postoji nijedan opravdan razlog da ova država i ovo društvo u bilo čemu zaostaju za regijom pa tako i po pitanju održavanja Povorke ponosa.

“U proteklih pet mjeseci, podrška naših sugrađana i sugrađanki, iz privatne i javne sfere, pokazala nam je da je ovo naša zajednička borba i da je bh. društvo itekako spremno prihvatiti i podržati LGBTI osobe”, navode.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa nastavit će profesionalno i korektno surađivati sa institucijama Kantona Sarajevo. Već naredne sedmice namjeravaju s Ministarstvom unutrašnjih poslova i policijom nastaviti dogovore kako bi Bh. povorka ponosa uspješno doprinijela izgradnji otvorenog, inkluzivnog i slobodnog bh. društva.

Oni pozivaju sve građane i građanke BiH da im se 8. septembra pridruže u Sarajevu i da zajedno stanu u kraj političkom poigravanju s ljudskim pravima svih nas.

“Naša borba je zajednička borba. Zajedno i solidarno – ima izać’!”, naglašavaju.

Napiši komentar