fbpx

Izložba fotografija “Vidite li razliku?” otvorena je sinoć u Muzičkom paviljonu u Banjaluci i traje do 10. marta. 

Osim fotografija, posjetioci su sinoć imali priliku da vide i zanimljiv eksperiment sa odjevnim predmetima. Njihov zadatak bio je da na osnovu odjeće i kratkog opisa osobe zaključe da li je ona gej ili ne. Kako navodi koordinatorka projekta Vanja Stokić, većina posjetilaca je donijela pogrešan zaključak.

“Dobili smo komentar da nije fer što ih tjeramo da sude o nekome samo na osnovu odjeće i šturih informacija, ali smo time htjeli pokazati da ljudi upravo na osnovu toga i donose zaključke. Predrasude često nastaju iz neinformisanosti. Recimo, sinoć skoro niko nije rekao za jednog momka da je gej baš zato što se on ne uklapa u nekakav steriotipni prikaz gej muškarca. Ipak, on jeste gej i to ne krije.”

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Tročlani žiri odlučio je da nagradi Sanju Jokić za njenu fotografiju “Gledaj, slušaj, govori raznolikost”, dok su pohvale dobili Katarina Vrhovac za fotografiju “Vidite li apsurd”, Olja Dabić za fotografiju “Jednaki”, te Nikola Miličić za fotografiju “Dodir”.

“Drago mi je da je žiri odabrao upravo ovu fotografiju jer ona pokazuje nešto što smo mi pokušavali reći tokom našeg projekta – da je jako bitno povezivanje različitih marginalizovanih grupa i njihova međusobna podrška. Ljudska prava se brane zajedno i jedino se tako mogu postići rezultati”, kazala je Stokić.

Gledaj, slušaj, govori raznolikost, Sanja Jokić

Tokom projekta “Vidite li razliku?” snimljeno je 20 video priloga o položaju LGBT populacije u BiH, kao i kratak dokumentarac koji je prikazan premijerno sinoć u Banjaluci.  Izložba se već u subotu, 12. marta seli u art kino Kriterion u Sarajevu, dok je otvaranje u Mostaru zakazano za 19. mart u OKC Abrašević.

Realizaciju projekta omogućila je Američka ambasada u BiH, dok je partner pri organizaciji izložbe u Banjaluci bila kompanija Vitinka.

eTrafika.net, foto – N. Zgonjanin / Katarina Vrhovac

vidite li razliku bl otvaranje (2) vidite li razliku bl otvaranje (4) vidite li razliku bl otvaranje (5) vidite li razliku bl otvaranje (7)

Napiši komentar