fbpx

U cilju ublažavanja efekata kućne izolacije i očuvanja mentalnog zdravlja osoba sa invaliditetom izazvane pandemijom virusa korona, Organizacija UDAS je uz podšku Evropske unije, uspostavila grupe uzajamne podrške za osobe sa invaliditetom u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Saopštenje

S obzirom na to da osobe sa invaliditetom imaju specifične potrebe i da se posebna briga posvećuje njihovom mentalnom zdravlju, planirani su i online programi podrške kako bi se korisnicima pružile potrebne usluge i preduzele sve adekvatne mjere u skladu sa trenutnom situacijom. Sve grupe će imati podršku od strane supervizora kojeg čine psiholog i socijalni radnik. U skladu sa instrukcijama nadležnih organa, uzajamna podrška se obavlja putem online dostupnih komunikacijskih sredstava.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Uspostavljene su dvije vrste grupe uzajamne podrške:

Grupe uzajamne podrške žrtvama mina, koje su formirane u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Trebinju, Derventi, Brčkom, Istočnom Sarajevu, Donjem Vakufu, Sarajevu, Travniku, Konjicu, Mostaru i Bihaću.

Grupe uzajamne podrške za žene sa invaliditetom, formirane u Prijedoru, Banjaluci, Sarajevu i Bijeljini.

Grupe uzajamne podrške su formirane sa ciljem lakšeg pristupa potrebnim informacijama, pružanju podrške i ohrabrenja među osobama koje se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji, a predstavljaju mjesto gdje osobe sa zajedničkim problemima i potrebama mogu da razmijene iskustva, pomognu jedni drugima u teškim trenucima i tako sačuvaju zdravlje i ostvare dobrobit za sve članove.

Podrška osobama sa invaliditetom i formiranje grupa uzajamne podrške uspostavljena je u okviru projekta “Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana” kojeg finansira Evropska unija, a realizuje Organizacija UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banjaluka i “Nešto Više” Sarajevo.

Za sve dodatne infomacije osobe sa invaliditetom mogu se obratiti putem emila info@udas.rs.ba ili kontaktirati putem navedenih grupa uzajamne podrške na društvenoj mreži Facebook.

Napiši komentar