fbpx

Peti filmski festival o osobama sa invaliditetom otpočeo je sinoć u Banjaluci projekcijom filma „Život poslije života“, autorki Sanje Jokić i Dušice Lipovac.

Prema njihovim riječima, film ima za cilj pokazati kako biti hrabar i odvažan kada te u životu zadesi katastrofalna nesreća, i kako se suočiti sa tim. Film je nastao kao rezultat projekta PUNCH International, koji se realizuje u saradnji međunarodnog filmskog festivala Kratkofil plus i filmskog festivala iz Švedske.

Članica žirija Tanja Mandić Đokić navodi da je žiri imao lijep zadatak da pogleda sve pristigle filmove na konkurs koji je trajao tri mjeseca.

Foto baza

„Izabrali smo 24 filma za koja mislimo da mijenjaju svijest, što je i moto ovogodišnjeg festivala. Festival nije takmičarskog karaktera, zato što svi filmovi koji obrađuju tematiku lica sa invaliditetom i koji podižu svijest upravo zaslužuju jednaku pažnju“, rekla je Đokićeva.

Direktor festivala Ognjen Ranisavić kao još jedan novitet ove godine navodi i samu tematiku filmova. Kako kaže, imaćemo priliku da pogledamo dosta ljubavnih priča, za razliku od prethodnih godina kada su filmovi najčešće išli iz krajnosti crnih slučajeva, do one druge krajnosti – supreheroja.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za kulturu Republike Srpske Milica Kotur svečano je otvorila festival, a njegov značaj je tokom pet godina postojanja prepoznalo i Ministarstvo prosvjete i kulture.

„Filmovi koji se prikazuju na ovom festivalu predstavljaju osobe sa invaliditetom na način na koji oni to zaslužuju. Kroz filmove vidimo njihove strahove, slabosti, prepreke sa kojima se svakodnveno suočavaju, ali i njihovu borbu, ambicije, planove, želje. Festival nema samo umjetničku vrijednost, već i onu ljudsku, jer prenosi poruku da smo svi isti i da zaslužujemo jednake mogućnosti kako bi ostvarili svoje potencijale“, istakla je Koturova.

Posjetioci su sinoć mogli da uživaju i u izložbi fotografija umjetnice Jovane Džever. Festival se nastavlja danas i sutra. Projekcije počinju u 19 časova, u Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne“, a poslije vas očekuje dobar smijeh uz Jasmina Džemiđića i odlična svirka uz Vanju Mišić.

eTrafika.net – Anja Zulić

Napiši komentar