fbpx

Gradska organizacija slijepih Banjaluke obilježila je Međunarodni dan bijelog štapa i 65 godina rada i postojanja organizacije. Tim povodom upriličena je izložba slika slabovidih lica i izložba adaptivnih pomagala za slijepe.

Predsjednik gradske organizacije slijepih Banjaluka, Miroslav Mandić, kaže da slijepa i slabovida lica u našem društvu nailaze na razumijevanje, ali da stanje treba i mora biti bolje.

„Među problemima koji muče ovu populaciju najistaknutiji su slaba pristupačnost informacijama, javnim ustanovama, javnom prevozu, odnosno mobilnost i ahitektonske barijere. Pokušavamo da kroz projekte popravimo položaj naših članova i našeg udruženja u društvu“, kazao je Mandić.

Podrži eTrafiku

medjunarodnidan bijelog stapa1

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske, Branko Suzić, smatra da država treba da pruži podršku u mobilnosti slijepih i slabovidih lica, te da bi trebalo osnovati instituciju republičkog karaktera – centar u kojem bi se slijepim licima pružala adekvatna pomoć .

„Socijalna davanja za ovu kategoriju su najmanja u regionu, a naš prijedlog je da se uvede novčani dodatak za sljepoću i da se ovoj kategoriji stanovništva obezbijede uslovi za život dostojan čovjeka“, kaže Suzić.

medjunarodnidan bijelog stapa2

Gradska organizacija slijepih Banjaluka trenutno broji 304 člana, među kojima su učenici, studenti, penzioneri, ali i brojni nezaposleni. Jedan od njih je i Leontij Ševčuk, aktivni član koji učestvuje u sportskom i kulturno-umjetničkom životu slijepih osoba. Crtanje i slikanje Leontijev su hobi od malena, a na današnjoj izložbi predstavljeno je nekoliko njegovih radova.

„Kada sam otkrio da gubim vid i da će taj proces završiti potpunim sljepilom, odlučio sam da ne odustanem od svojih navika jer su one najsvjetlija tačka u mom životu. Nekoliko djela nastalo je u ovom periodu slabovidosti i zahtijevali su dosta više napora nego prethodno nastala djela. Ne pada mi teško da ulažem dodatni napor u svakodnevne aktivnosti, ali mi teško pada što društvo nema dovoljno sluha za osobe sa hendikepom bilo koje vrste“, smatra Ševčuk.

medjunarodnidan bijelog stapa3

Nakon otvaranja izložbe, uslijedila je svečana akademija uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Kao dio aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa u nedjelju, 19. oktobra, biće održana i međunarodna manifestacija Vikend sporta sa preko 100 učesnika.

medjunarodnidan bijelog stapa5 medjunarodnidan bijelog stapa6

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar