fbpx

„Lijep je osjećaj kad kolege profesionalci prepoznaju uloženi trud i talenat. Nagrada mi je posebna i po tome što je ovo prvi foto konkurs na koji sam poslao svoje radove. Ovo priznanje će biti podsticaj i za buduće pozive.“

Piše: Anja Zulić

Kazao je ovo za portal eTrafika pobjednik drugog Memorijalnog foto konkursa „Goran Terzić“, Ivan Živković iz Dervente. Njegova fotografija “Djed i unuk“ odabrana je kao najbolja među 663 rada pristigla na ovogodišnji poziv eTrafike.

Podrži eTrafiku

Živković radi kao fotoreporter u Derventskom listu, a fotografija mu predstavlja i posao i hobi. Iako se do sada nije prijavljivao na slične pozive, konkurs „Goran Terzić“ ga je zainteresovao i vrlo lako je odlučio koje fotografije će poslati.

„S obzirom na to da je posvećen našem kolegi Goranu Terziću, znao sam da se radi o ozbiljnom i cijenjenom konkursu. Drago mi je vidjeti da eTrafika na ovaj način oživljava djela koja je on ostavio iza sebe. Gorana nisam lično poznavao, ali vjerujem da dijelimo isti osjećaj prema fotografiji“, kaže nam on.

Pobjednička fotografija nastala je neplanski, dok je na terasi tržnog centra čekao da fotografiše defile folklora.

„Ona za mene predstavlja život, susret djeda i unuka koji su tako različiti po godinama, po životnom iskustvu, a tako isti po naslijeđu i emociji koju vidimo ovdje i sada. Zagrljaj koji daje sigurnost, podršku, sreću, nježnost, obostrano zadovoljstvo… Mislim da ova fotografija u svima nama budi lijepe uspomene na vrijeme provedeno sa našim najbližima, da gledajući nju imamo isti bezbrižni osmijeh kao i ovaj dječak“, priča nam Ivan.

Na pitanje šta za njega predstavlja fotografija, Ivan nam odgovara citiranjem Edwarda Westona, koji kaže da je fotografija  instrument kojim se uhvati trenutak, trenutak perfekcije dolazi samo jednom i više se ne ponavlja.

„Fotografija može uticati na svijest kod ljudi, probuditi emocije i navesti ih na promjenu, kako induvidualnu, tako i onu mnogo širu. Mnogo je fotografija koje su kroz istoriju ostale zapamćene, uzdrmale svijet, kako pozitivno, tako i negativno“, navodi Živković.

Na Memorijalni foto konkurs “Goran Terzić“ poslao je šest fotografija. Pored pobjedničke posebno mu je i draga fotografija “Derventski vašar“, koja prikazuje dječaka na ringišpilu koji u letu pruža ruku da dohvati medvjedića, a pravi trenutak za nju autor je čekao oko sat vremena.

Ivan Živković, foto: Aleksandar Čavić

Otkriva nam da je odrastao okružen fotografijama jer je njegov otac volio da koristi stari „Zenit“. Prvi digitalni fotoaparat dobio je krajem srednje škole i tada počinje eksperimentisati i fotografisati za svoju dušu, a kasnije pohađa i seminare fotografije.

„Ljudi koji su vidjeli moje fotografije su me podržali da organizujem svoju prvu izložbu 2008. godine, koja je ujedno bila i prva izložba umjetničke fotografije u Derventi. Nakon toga sam i ozbiljnije uplovio u te vode. Vodio sam radionice fotografije, pravio izložbe, sarađivao sa drugim fotografima i slično“, govori naš sagovornik.

Kroz fotografiju Ivan uvijek pokušava da probudi emociju posmatrača, a inspiraciju najviše pronalazi u ljudima. Voli spontane stvari i trenutke koji se pojave iznenada, zbog čega zažali kada u pravom trenutku nema fotoaparat uz sebe.

„Kada se bavite fotografijom, mislim da drugačije opažate stvari oko sebe. U svemu što nas okružuje vidite nešto lijepo, nešto što bi mogao postati kadar za fotografiju“, govori nam on za kraj našeg razgovora.

Napiši komentar