fbpx

Goran Terzić je bio moj veliki prijatelj i kolega, neko s kim sam se često sretao na terenu prilikom fotografisanja. Razmjenjivali smo mišljenja u vezi s fotografijama i dao mi je mnogo savjeta koji su mi bili veoma korisni, rekao je Aleksandar Čavić, pobjednik 1. memorijalnog foto-konkursa “Goran Terzić”, organizovanog od strane UG “eTrafika”.

Priznanje je fotoreporteru “Nezavisnih” uručeno u utorak naveče u Malom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci na otvaranju izložbe “Goran Terzić”. Čavić je Gran pri konkursa osvojio zahvaljujući fotografiji “Mali heroji” u kategoriji “Život”, a osvojio je i prvo mjesto fotografijom “Dječje odjeljenje” u kategoriji “Događaj”. Najbolja u kategoriji “Kultura i umjetnost” bila je Tesnim Karišik i njena fotografija “Melodies of memory”, dok je u kategoriji “Ljudi mog grada” najbolji bio “Kišobrandžija” Samira Zahirovića.

Čavić je istakao da je posebno srećan jer je prvo mjesto osvojila fotografija o malim herojima sa Manjače, koja mu i lično mnogo znači. Tačnije radi se o fotografiji koja je pratila tekst Nikole Vidačkovića, koji je 12. decembra 2015. objavljen u štampanom i elektronskom izdanju “Nezavisnih”. Pisano je o porodici Jošić iz sela Donje Ratkovo, čijih četvoro djece svakog dana pješači sedam kilometara do škole i nazad.

Podrži eTrafiku

“Za dobru novinsku fotografiju potrebno je iskustvo, dobra priča, ali i pravi trenutak koji će biti zabilježen. Uvijek nastojim da primijetim i ovjekovječim ono što će ljude ‘prikovati’ za fotografiju i što će u njima izazvati neku emociju”, priča Čavić.

život kategorija (1)

Priznaje, ipak da mu je omiljeni motiv za fotografisanje sinčić, s kojim najviše voli da provodi vrijeme, iako je slobodnog vremena nedovoljno. Takođe uživa i u vožnji motocikla, što mu pruža priliku da fotografiše različite predjele. Završio je srednju fotografsku školu, gdje je stekao osnovna teoretska i praktična znanja o fotografiji, međutim pravo iskustvo počeo je da stiče po zaposlenju u štampanim medijima.

“Kada sam počeo raditi u novinama, mislio sam da nešto znam o fotografiji, ali kada sam vidio kako fotografišu moje kolege Milan Radulović i Vladimir Stojaković, shvatio sam da ništa ne znam. Ipak, vremenom sam najviše učio od njih dvojice”, kazao je on.

Njegov radni dan mora biti dobro organizovan kako bi na vrijeme stigao na sve zadatke koji ga očekuju. I u trenutku dok razgovara za ovu priču balansira između doručka, telefona koji neprestano zvoni i odgovora na pitanja.

“Danas je jako bitno da što prije pošaljem fotografiju, da li na portal ili u pripremu za štampano izdanje. Nije toliko bitno ni da li je ona obrađena i sređena, već da se što prije nađe u javnosti, što zahvaljujući novoj tehnici i postižemo”, ispričao je on.

Organizator izložbe, pored Udruženje građana “eTrafika” jeste i Banski dvor, a posjetioci do 10. maja pored 40 takmičarskih fotografija mogu pogledati i 20 radova Gorana Terzića.

 

 

nezavisne.com – Nevena Vržina

Napiši komentar