fbpx

Roditelji djece jedne grupe iz banjalučkog vrtića „Naša djeca“ nedavno su izašli u javnost izrazivši nezadovoljstvo zbog čestog mijenjanja vaspitačica koje, kako kažu, nepovoljno utiče na njihovu djecu. Žalili su se Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, ali nisu naišli na razumijevanje. Komentar Centra o ovom problemu pokušali smo da dobijemo, ali do objave ovog teksta,  odgovor nije stigao.

Piše: Snježana Aničić; Naslovna fotografija: Pixabay

U posljednje dvije godine, vaspitačice se stalno mijenjaju, a do sada ih je bilo više od šest. Na roditeljskom sastanku je rečeno da je to problematična grupa s aspekta discipline i autoriteta, što je razlog čestog mijenjanja vaspitačica.

Podrži eTrafiku

Nekoliko majki je imalo sastanak u Centru, gdje ih je primila zamjenica direktorke Mirjana Krčmar koja je rekla da je upoznata s problemima, ali da roditelji „ne mogu da određuju ko će gdje od vaspitača da radi“.

„Zanemaruju se prava djece, oni su svjesni da nije dobro da se vaspitačice mijenjaju često, ali ništa ne rade da to spriječe. To je jedina grupa koja nema nosioca, odnosno vođe grupe, već duže vrijeme što smatramo da je mimo svih pravila i procedura“, saglasni su roditelji.

Djeca zbunjena, roditelji zabrinuti

Kako cjelokupna situacija utiče na djecu svjesni su i roditelji koji na djeci uočavaju promjene, ali i zbunjenost. Majka djeteta iz grupe, Nataša Miljević, priznaje da je i odraslima teško da isprate sve promjene koje se događaju, te da ova situacija najviše utiče na mališane.

Foto: Pixabay

Da je riječ o problemu koji može da ostavi ozbiljne posljedice na djecu predškolskog uzrasta potvrdila nam je i docent doktor Sanja Partalo sa Filozofskog fakulteta.

„Rani uzajamni odnosi predškolske djece postavljaju temelje za dublje, značajnije odnose u kasnijem životu. U vrtiću, zajedno sa vršnjacima, ali i, sa vaspitačima kroz međusobnu interakciju i komunikaciju djeca oblikuju vještine socijalnog prilagođavanja, prihvatanja i povezivanja, potrebe za brigom o drugima, razvijaju bliske odnose i prijateljstva koja kao životna iskustva postaju sastavni dio njihovog sistema znanja i pogleda na svijet. Preduslov kvalitetnog institucionalnog vaspitanja i obrazovanja predškolske djece su kvalitetni socijalni odnosi koje djeca uspostavljaju sa vaspitačima i drugom djecom. Često mijenjanje vaspitača može narušiti uspostavljene odnose i zahtijeva od djeteta ulazak u ponovni proces adaptacije“, objašnjava Partalo.

Dodaje da je adekvatno vaspitno djelovanje moguće ostvariti samo ukoliko vaspitač dobro poznaje dijete, tj. razumije i uvažava ciljeve, potrebe i interesovanja djece.

„S obzirom na to da djeca predškolskog uzrasta vole rutinu, poznatost i blizak odnos sa vaspitačima česte promjene mogu se negativno odraziti na dječije samopouzdanje. Upoznavanje i uspostavljanje odnosa sa novim vaspitačem zahtjeva od djeteta novo prilagođavanje koje nije jednostavno u ranom uzrastu“, kaže ona.

Foto: Pixabay

Naša sagovornica napominje da je slična situacija i sa djecom osnovnoškolskog uzrasta, ali da su ona ipak socijalno i emocionalno kompetentnija u odnosu na djecu predškolskog uzrasta.

„Uporedo sa uzrastom djeteta negativni uticaji čestih promjena učitelja/učiteljica su manji. Za razliku od odnosa predškolske djece i vaspitača koji karakteriše emocionalna podrška i povjerenje, odnos učitelja i djece osnovnoškolskog uzrasta, pored emocionalne podrške i povjerenja je usmjeren i na ostvarivanje ciljeva i ishoda učenja u nastavi. Česte promjene učitelja/učiteljica mogu narušiti uspostavljenu školsku radnu rutinu učenika“, rekla je Partalo.

Sljedeće godine kreću u školu

Djeca su izgubila kontinuitet u obrazovanju, a činjenica koja zabrinjava svakako je što je riječ o grupi koja sljedeće godine kreće u školu. Roditelji se s razlogom brinu s obzirom na to da se ne zna kako će izgledati priprema djece za polazak u školu.

„Svaku promjenu vaspitačica roditelji su dočekali sa negodovanjem i usmeno su se obraćali nadležnim u Centru, upozoravajući da su djeca zanemarena i da su im prava narušena. U Centru nisu smatrali da je promjena vaspitačica problem, te je ta praksa nastavljena i dalje“, govori Miljevićeva.

Foto: Pixabay

Naša sagovornica napominje da se trend mijenjanja ‘teta’ nije zaustavio, on je kulminirao ove godine, jer su se od juna do decembra u grupi promijenile četiri vaspitačice.

„Uticaj kidanja emitovnih partnerskih veza između vaspitačica i djece se vidi i osjeti u ponašanju djece. Djeca su sad dobila novu vaspitačicu, sa kojom tek treba da izgrade odnos. Drugoj vaspitačici ugovor je početkom decembra 2021. godine, produžen samo na dva mjeseca, tako da je moguće da poslije ta dva mjeseca, početkom februara sljedeće godine, i ta teta ode iz grupe. Posljedice stalnog ‘držanja na kratkom užetu’ vaspitačica, na način da im se ugovori produžavaju na dva ili tri mjeseca, tek su poseban problem kojim se ovaj put ne bih željela baviti, već ću fokus zadržati na našoj djeci“, ističe Miljevićeva.

Foto: Pixabay

Roditeljima je rečeno da je riječ o vršnjačkoj grupi koja ima 26 mališana, od kojih je 16 dječaka, da je brojna, energična i sa specifičnim potrebama, te da tete nisu imale pomoć psihologa u upoznavanju sa djecom.

„Tačan broj teta koje su se promijenile, niko od nas ne zna. Znamo samo da se to veoma često dešavalo, a vrlo često nismo znali ni ko su. U nekoliko navrata smo sugerisali da bi trebalo bar da znamo ko su tete, kako bismo znali kome da se obratimo za potrebne informacije. Problem je djelimično bio riješen nekoliko mjeseci poslije, ali se ponovo pojavio. Poslije uočenog, obratila sam se glavnoj koordinatorki pedagoga Bojani Zec Stojanović, i zamjenici direktorke Mirjani Krčmar, od kojih sam saznala da su u našu grupu došle dvije nove tete“, rekla je Tanja Mišlicki Tomić, majka čije dijete boravi u grupi.

Kako kaže, s obzirom na okolnosti i promjene dvije tete u istom periodu, zatražila je da se uključi psihološka podrška, ali ne zna da li je to učinjeno.

„Nisam upoznata ko je trenutno nova teta u grupi, jedino znam iz odgovora svog djeteta, da je došla teta Lenka u goste“, govori Mišlicki Tomić.

Roditelji očekuju brzo rješavanje problema

Roditelji se nadaju da će se problem riješiti u korist djece i da će Centar imati više razumijevanja.

„Ako se odluka o rješavanju ovog problema prepusti Centru, problem vjerovatno neće biti riješen, jer rukovodstvo Centra ovo ne smatra problemom. Mi smo pokušali sa njima riješiti ovaj problem, ali su oni pokazali da nemaju sluha, ponašajući se kao da ne vode vaspitno-obrazovnu ustanovu u kojoj se formiraju ličnosti najranjivijih članova našeg društva — naše djece. Zbog svega navedenog, obratili smo se i Ministrastvu, Inspektoratu i Gradu. Nadamo se da će oni uzeti aktivno učešće u rješavanju ovog problema i donijeti odluku koja će biti u najboljem interesu naše djece“, rekla je Miljevićeva.

Mišlicki Tomić je optimistična da će problem uskoro biti prošlost, te dodaje, da je interes djece na prvom mjestu.

„Kao roditelj smatram da se politika zapošljavanja ne može staviti ispred vaspitno-obrazovnog rada sa djecom, kao i njihovih prava, te da ovakva poslovna politika onemogućuje tete da vrše svoju vaspitno-obrazovnu ulogu, a roditelje da uzmu potrebno učešće.  Da li ima još ovakvih vrtićkih grupa, nije mi poznato. U nadi smo da će Centar preduzeti sve aktivnosti, te otkloniti navedene propuste koji su u interesu naše djece i nas roditelja, posebno sada kada smo u periodu pripreme za polazak u školu“, napominje naša sagovornica.

Napiši komentar