fbpx

UNICEF u Bosni i Hercegovini nagradio je novinare koji se bave promocijom i zaštitom prava djece. Nagrade su dodijeljene novinarki televizije N1 Ivani Erić,  blogerki Nataši Lazukić i novinarki BIRN-a Azri Husarić, dok je novinar portala Otisak Željko Lazarević dobio posebno priznanje. Zahvalnice za svoj rad dobili su i novinarka portala eTrafika Snježana Aničić, te Amina Bijelonja, Tahir Žustra, Hana Kazazović, Brankica Smiljanić, Ivona Grgić, Ilma Kurtović, Nejra Džananović i Anamarija Zadro.

Piše: Nataša Tomić

Ivana Erić nagrađena je za TV prilog “Gdje god pođemo, kažem joj da idemo na piknik“, o izbjeglicama i migrantima koji dočekuju zimu na ulici.  Azra Husarić u pobjedničkom tekstu “Na roditeljima najveći teret online nastave za djecu s poteškoćama u razvoju” pisala o obrazovanju djece sa poteškoćama u razvoju tokom pandemije.

Foto baza

Nataša Lazukić je na blogu Karike objavila tekst “Cyberbullying iz virtuelnog lako pređe u stvarni svijet” o online nasilju. Željko Lazarević dobio je nagradu za tekst “Brčko: Pravo djeteta ili igranje na kartu vjeroispovijesti?”.

Ovo je peto UNICEF-ovo priznanje za rad portala eTrafika.net. Snježana Aničić je ove godine dobila zahvalnicu za tekstove o vraćanju Spase Šakote na posao profesora uprkos sudskoj presudi, i tekst o obrazovanju djece sa poteškoćama tokom pandemije. Urednica eTrafike Vanja Stokić je 2018. godine dobila UNICEF-ovu nagradu za najbolji online tekst pod nazivom “Ažurirajmo nastavu: Školski programi ne prepoznaju problem online nasilja“.

Zamjenik urednice eTrafike Ognjen Tešić dobio je 2015. godine nagradu za najbolji tekst na internetu 2015. godine, za tekst “Najmlađi u rijalitijima: Potrošačku kulturu ne zanimaju sudbine djece“. Iste godine, urednica eTrafike Vanja Stokić dobila je UNICEF-ovu zahvalnicu za tekst o prisilnim brakovima maloljetnica. Tadašnji novinar eTrafike Milovan Matić je 2013. dobio priznanje za poseban novinarski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta za seriju tekstova o trgovini djecom.

Rownak Khan, predstavnica UNCIEF-a u Bosni i Hercegovini, kazala je da zajedno moramo učiniti više kako bismo osigurali da sva djeca imaju jednak pristup kvalitetnom učenju.

“Vlade moraju dati prioritet tome da škole ostanu otvorene i da budu sigurne za djecu, nastavnike i roditelje te istovremeno unaprjeđivati mogućnosti učenja online čime će osigurati jednake mogućnosti za marginaliziranu djecu. Dok se roditelji širom svijeta bore za održavanje egzistencije, vlade moraju pojačati mjere socijalne zaštite kroz programe i politike koje će porodicama osigurati spasonosna materijalna davanja, zdravstvenu zaštitu, prehranu i obrazovanje”, kazala je ona.

Pored nagrada medijima, UNICEF je proglasio pobjednike nagradnog konkursa “Re-Imagine thoughts 4 Re-Imagine Talks” tokom kog su mladi između 12 i 18 godina slali svoje radove na neku od tema Re-Imagine Talksa. Pobijedili su Azra Tupkušić na temu Inkluzija, Ajla Alić na temu Mentalno zdravlje, Dajana Markanović na temu Muzika. U kategoriji Radio/TV pobijedila je Hana Isaković, Sara Kelava je pobijedila u kategoriji Aktivizam, Amar Džafić u kategoriji Okoliš, Adis Arnaut u kategoriji Obrazovanje i Iris Altumbašić u kategoriji Online život.

Na konferenciji koja je održana virtuelno, učesnicima, koji su pored medija uključivali i predstavnike diplomatije i udruženja, organizacija i institucija koje se bave promocijom i zaštitom prava djece, su se obratili djeca i mladi koji su govorili o problemima sa kojima se susreću u našem društvu.

„Mi smo maske nosili i prije korone, prošle godine i godine prije toga. Kažu nam boravite što više vremena na otvorenom, ali mi ni ne možemo izaći radi korone, a sada kako dolazi zima i zagađenja, šta god da uradimo, narušavamo svoje zdravlje mentalno ili fizičko. Želimo da vas zamolimo da osigurate da za djecu i mlade osobe osmislite obrazovanje da u njemu bude više prilika i mogućnosti da prepoznamo svoje talente, da lakše otkrijemo šta je to želimo da radimo i šta je to što želimo da budemo, bez obzira na mjesto rođenja, bez obzira da li smo rođeni u velikom ili malom gradu, ili tek nekom naselju”, istakle su Aida Vehabović, Sarah i Ema Agić.

U znak obilježavanja Svjetskog dana djeteta, Banski dvor, Stari most i Sarajevo City Centar će biti obojeni plavom bojom.

Napiši komentar