fbpx

Potaknut nedavnim tekstom o siromašnoj porodici iz Bihaća i djetetu koje odrasta u neimaštini, a kao jedinu želju ističe čokoladu, student MA Međunarodni odnosi i diplomatija Neven Đenadija (26) iz Kostajnice pokrenuo je projekat pod nazivom „Čokoladna diplomatija“.

Pozivajući se na podatke UNICEF-a, Đenadija navodi da svakodnevno u svijetu od gladi umre 25.000 djece. Cilj „Čokoladne diplomatije“ je obradovati mališane u BiH, ali i podstaći građane da razmišljaju o svoj djeci koja odrastaju u teškim uslovima.

Projekat čine tri dijela – posjeta fabrikama čokolade na Balkanu i u Evropi, sa namjerom da ih pridobije za partnere koji bi donirali dio svojih proizvoda, dostavljanje čokolade djeci uz pravljenje fotografija i slanje poruke javnosti, te izložba tih fotografija na nekoliko mjesta na Balkanu, možda i Evropi. Većina novca će se iskoristiti za transport i skladištenje čokolada, putne troškove, te snimanje fotografija i organizovanje izložbi. Zanimljivo je da Đenadija sa ovom idejom nije konkurisao na neki poziv za projekte već novac sakuplja putem sajta indiegogo.com.

Podrži eTrafiku

„Novac se zasad skuplja samo donacijama pojedinaca preko sajta na kom smo objavili kampanju, a planiramo krenuti i sa zahtjevima prema kompanijama koje proizvode i distribuišu čokoladu, da nam se pridruže i doniraju određene količine čokolade za ove svrhe, ukoliko su u mogućnosti. Pored ovoga treća opcija je prosta akcija prikupljanja čokolada u gradovima koji nam se pridruže i koja bi trajala nekoliko dana“, kaže nam on, te dodaje da će svi troškovi biti redovno objavljivani putem zvanične stranice.

Projekat je pokrenut 25. avgusta, a kampanja za prikupljanje sredstava na interentu traje 42 dana. Dalje aktivnosti će se planirati u zavisnosti od toga koliki odziv bude i koliko se novca prikupi, a Đenadija kaže da bi volio da se akcija „poklopi“ sa novogodišnjim i božićnim praznicima, pa da u to vrijeme obraduju najmlađe.

Kaže da je svjestan da će akcija izazvati različite komentare, te da mnogi vjerovatno smatraju da je toj djeci potrebnije mlijeko od čokolade, ili da je čokolada loša za njihove zube.

„Naravno za ovaj projekat postoje mnogi izazovi, od toga da će neko reći da je čokolada štetna i nezdrava kako za organizam tako i za zube, ali ovo je kampanja koja će promovisati sreću i osmijeh onih koje jedna obična čokolada može da usreći. Svakako da pored ovoga sa nama u timu prilikom dijeljenja tih čokolada može biti i jedan zubar, a nije isključeno ni da ćemo kontaktirati proizvođače paste i četkica za zube povodom donacija, kao ni da bi iste mogli i sami kupiti od novca koji prikupimo putem naše internet kampanje“, navodi on.

Osim novca, Đenadiji su potrebni i saradnici na projektu. Trenutno ima nekoliko prijatelja koje je nazvao „Ambasadori čokoladnih osmijeha“, a koji mu pomažu oko promocije.

„Pogotovo sam se fokusirao na svoje prijatelje iz inostranstva da postanu ti ambasadori u svojim državama i da tamo promovišu naš projekat. Oko same realizacije projekta i učesnika uglavnom planiramo da koordinišemo sa volonterima iz gradova u kojima ćemo praviti akciju kao i sa Centrima za socijalni rad, ali za to još ima vremena, tek smo na početku promicanja kampanje.“

Do same djece planira doći uz saradnju sa Centrima za socijalni rad i nevladinim humanitarnim organizacijama, a kada smo ga upitali za etičke i moralne dileme u vezi objavljivanja fotografija ranjive djece i prikazivanja njihove patnje javnosti, rekao nam je:

„Nemamo ciljeve da to koristimo u bilo koje druge svrhe osim u svrhe promocije i podizanja svijesti drugim ljudima o djeci koja danas žive u teškim uslovima, pa i o djeci uopšte jer djeca su radost i budućnost svakog društva.“

Projekat možete pomoći tako što ćete proširiti vijest o njemu i naravno donirati novac putem ovog linka.

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar