fbpx

Banjalučki aktivista i atletičar Duško Tadić, među sugrađanima prepoznat po istrajnom zalaganju koje je rezultovalo gradnjom trim staze u parku „Mladen Stojanović“, započeo je novu, mnogo težu, bitku – on želi da svi učenici u Srpskoj imaju besplatne udžbenike.

Piše: Ognjen Tešić

Iako ideja o besplatnim udžbenicima za sve razrede osnovne i srednje škole građanima u Republici Srpskoj, većinski pritisnutim problemima egzistencijalne prirode, zvuči kao san, Tadić insistira da je to ostvariv projekat. Samo se, kaže naš sagovornik, na njemu treba raditi.

Foto baza
Duško Tadić

Potrebno 10 miliona maraka

– Danas kada je osnovaca i srednjoškolaca sve manje, kada se zatvaraju škole i kada nam iz zemlje odlaze studenti u potragu za nekim boljim uslovima za život, konačno je došlo vrijeme da narod uzme stvar u svoje ruke i počne raditi na interesima onih kojima će ova država jednog dana da ostane. Svi znamo da većina porodica živi na rubu egzistencije i da oni koji imaju djecu moraju izdvojiti ogromna sredstva za kupovinu pribora za školu, udžbenika, mjesečnih karata, odjeće, užine i mnoštva drugih stvari koje su potrebne za jednu školsku godinu, a nažalost nemaju uslove za to. Zašto onda ne tražiti od države da se pobrine i da školarcima bar za početak obezbijedi besplatne udžbenike – postavlja pitanje Tadić u razgovoru za eTrafiku.

Naš sagovornik ističe da on lično, kao i Prva stranka, ispred koje je 2016. godine bio kandidat za gradonačelnika Banjaluke, planiraju u narednom periodu na ovu temu razgovarati sa svim političkim subjektima u Republici Srpskoj i tražiti podršku kako bi se ova ideja što prije realizovala.

– Već sam razgovarao sa Dositejom Perićem iz SDP-a jer je on prvi pokrenuo ovu temu prije nekoliko mjeseci. Razgovaraćemo sa svima dok udruženo ne pronađemo najbolje moguće rješenje. Mislim da je došlo vrijeme da se ne gleda na ime političke partije već samo na rad i djela njenih članova. Dosta je praznih obećanja političara koji zbog stolice i funkcije samo obećavaju sve i svašta pred izbore, a nažalost ne urade ništa od obećanog. Vrijeme je da se počne misliti na narod i da se konačno počnu sistemski riješavati problemi svih građana – kaže on.

Udžbenici za svu djecu, dodaje, koštaju nešto više od 10 miliona maraka, što je sitnica kada se pogleda na šta sve domaći političari troše budžetski novac.

– Uzmete samo u obzir koliko političari troše na nabavke skupocjenih vozila, njihove bankete i razne bespotrebne stvari, shvatićete da se samo na tim stvarima može uštediti potreban novac za pomenute udžbenike. Isto tako svjesni smo da se ništa ne može uraditi preko noći i zato smo spremni da radimo na ovoj ideji koliko god bude trebalo – kaže Tadić.

Donirajte stare udžbenike

Dok ideja o besplatnim udžbenicima ne postane realnost, pokrenuta je akcija prikupljanja udžbenika od onih koji su voljni donirati, onima koji nisu u mogućnosti da sebi priušte nove.

– Isto tako pokrenućemo peticiju da se prestanu svake godine izmišljati izmjene udžbenika sa ciljem da se stari ne mogu ponovo koristiti. Samo ovom akcijom planiramo da uštedimo desetine hiljada maraka i želja nam je primjerom pokazati svim političkim subjektima koliko se može uraditi kada ne misle samo na lični interes – ističe ovaj banjalučki aktivista.

Dugo očekivana trim staza u parku “Mladen Stojanović”

Vjetar u leđa mu, kaže, daje i pomenuti projekat izgradnje staze za trčanje u parku “Mladen Stojanović” koju je obećao prije dvije godine, a što je bio i jedan od primarnih razloga zbog kojih se odlučio na kandidaturu za prvog čovjeka svoga grada.

– To je pokazatelj da se svakodnevnim radom i zalaganjem može uraditi mnogo, pogotovo ako se radi na idejama i interesima koje su za dobrobit zajednice. Građani i institucije su prepoznali značaj projekta i zahvaljujući zajedničkom zalaganju projekat je završen u vrlo kratkom roku. Nismo tražili posao ili bilo šta za sebe. Tražili smo mogućnost da radimo za dobrobit nas i naše zajednice i onda kada su drugi bili skeptični mi smo se potrudili da pokažemo koliko je bitno da bar za početak dio građana i institucija radi zajedno na pronalasku rješenja i realizacije zacrtanih ciljeva – ističe naš sagovornik.

Besplatno za dva razreda

Kako je potvrđeno iz Ministarstva prosvjete i kulture, učenici prvog i drugog razreda osnovne škole imaju besplatne udžbenike od školske 2007/08. godine, za šta je iz budžeta do danas izdvojeno 10,5 miliona maraka.

– Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijediće besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole i u školskoj 2018/19. godini, za šta je izdvojeno 1.011.900 KM. Besplatne udžbenike će dobiti 20.000 učenika u Republici Srpskoj – rečeno je u resornom ministarstvu.

Napiši komentar