fbpx

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra RS”, sinoć je u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci  prezentovalo svoj rad povodom obilježavanja 15. februara, Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti. 

“Zlatne vrpce na nama način su da se sjetimo sve zaista zlatne djece koja se bore, koja su se borila i izborila se, ali i onih koji na tom putu nisu izdržali”, poručili su iz Udruženja Iskra.

Prisutnima se prva obratila sekretarka Udruženja “Iskra” Dijana Berić  i ukratko podsjetila  na njihovu misiju.

Foto baza

“Udruženje je osnovano u novembru 2014. godine. Naša misija i vizija jeste djeci oboljeloj od malignih bolesti omogućiti najbolju dijagnostiku, uslove liječenja i tretman, te njegu i praćenje nakon okončanog liječenja. Roditelji imaju pravo da aktivno učestvuju u liječenju djece i nezamjenjivu ulogu tokom svih faza oporavka”, ističe Berićeva, te dodaje da je Udruženje tokom godinu dana puno toga napravilo.

Djeca oboljela od malignih bolesti dolaze iz svih krajeva Republike Srpske i njihovo liječenje predstavlja dug i mukotrpan proces koji zahtijeva ogromnu fizičku i psihičku snagu, te mnogo materijalnih sredstava. Tako su članovi Udruženja “Iskra” već na početku rada postali svjesni da će za kvalitetan rad biti potrebna Roditeljska kuća, koja će omogućiti kontinuiran boravak roditelja uz djecu i zamijeniti sumorne bolnice.

iskra rs vijecnica (1)

Pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Srpske 24.decembra 2014. godine održano je donatorsko veče u Banjaluci, koje je omogućilo prikupljanje novca za izgradnju roditeljske kuće, a u okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” građani su učestvovali i pozivanjem humanitarnog broja 1458.

Milica Malešević, članica porodice koja se borila sa rakom, kao i članica Udruženja “Iskra”, govorila je o aktivnostima i akcijama koje je Udruženje sporovodilo tokom godine.  U februaru 2015. godine održan je naučni skup na temu “Liječenje malignih bolesti kod djece u Republici Srpskoj – trenutno stanje i perspektiva”, gdje je ustanovljeno da se što prije mora pristupiti izradi kancer-registra sa svim podacima o oboljelim i terapijskim protokolima, uz izradu softvera, što će omogućiti Fondu zdravstva Republike Srpske da u budućnosti planira sredstva za liječenje djece od specifičnih bolesti.

Da se o ovoj temi treba više razgovarati i mimo isključivo akademskih krugova, saglasni su svi, kao i da rana dijagnoza predstavlja veće šanse za izliječenje.

“U Republici Srpskoj se svake godine registruje od 20 do 25 slučajeva dječijeg kancera. Nemamo potpuni uvid u to, jer dio pacijenata odlazi u Srbiju. Postoje svi uslovi za liječenje, izliječenje i za potrebnu dijagnostiku. Rezultati u dječijoj onkologiji u Republici Srpskoj, prilično dobro kotiraju u Evropi – 80 odsto djece bude izliječeno od kancera“, govori šefica banjalučkog Odjela hematoonkologije dr Jelica Samardžić-Predojević.

Na završetku večeri, Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra RS”, uručilo je zahvalnice svima koji su pomogli i koji pomažu u ovoj borbi, te pozdravilo prisutne numerom gudačkog kvarteta Libertango.

DJEČIJI MALIGNITET (Godišnjak Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti ,,Iskra RS” br. 01/15.02.2016.)

Dječiji malignitet je vodeći uzrok smrtnosti kod djece uzrasta do 14 godina, kako kod nas tako i u Evropi. Bolest nastaje zbog nekontrolisanog rasta ćelija. Dječiji malignitet se može javiti u obliku leukemije koja se širi u krvnom sistemu ili kao maligni tumori(novo stvaranje tkiva) koji se mogu javiti svuda po tijelu.

Prema posljednjim podacima sa kojima raspolažemo, na Odjeljenju dječije hematoonkologije u UB Klinički centar Banjaluka, trenutno se liječi sedamnaestero djece. Na praćenju i terapiji održavanja se nalazi 34 djece. Ukupan broj liječenih u posljednjih deset godina je 178. Istraživanja su pokazala da 80% djece oboljele od maligniteta danas ozdravi. Dječiji malignitet je porodična bolest i svaki član porodice snosi dugotrajne posljedice.

 eTrafika.net – Anja Zulić

[post_ender]

Napiši komentar