fbpx

Udruženje za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti” osnovano je 2008. godine, prvenstveno zbog okupljanja autista, te članova njihovih porodica i prijatelja radi pružanja organizovane pomoći i njihove zaštite. Od ove godine dobili su i svoj prostor u Banjoj Luci, koji dijele sa još jednim udruženjem.

Piše: Jovana Savanović

“U ovaj prostor smo ušli aprila ove godine, kad je on renoviran i saniran. Raniji pokušaji za dobijanje sopstvenih prostorija su propadali, jer autisti nisu imali nikakvu podršku ni od grada ni od države. Međutim, u posljednje vrijeme ima malo više sluha za tu temu, a i mi iz Udruženja smo se više angažovali”, rekla je za naš portal predsjednica Udruženja Mirjana Kojić.

Foto baza

U prvom periodu rada Udruženja postignuta je inkluzija, djeca sa autizmom su počela dobijati asistenta u nastavi, jer je to neophodno. Ali to nije bilo dovoljno, pa su članovi shvatili da im treba prostor, kako zbog rada sa djecom, tako i zbog rada sa njihovim roditeljima.

“Za kratko vrijeme, otkad smo uselili u svoje prostorije, postigli smo mnogo toga. Naime, defektolog Nina Pupić angažovana je tri dana u našem Centru za rad sa djecom. Angažovali bismo je da dolazi svaki dan, ali nam nedostaje novca za to. Osim nje, sa djecom radi i logoped, a sa roditeljima razgovara naš psihijatar, doktorica Mira Spremo. Rad sa roditeljima se ostvaruje preko grupnih i pojedinačnih terapija koje su uglavnom savjetodavnog tipa“, kazala je Kojić.

Djeca sa autizmom, kada izađu iz škole ili vrtića, vraćaju se kući među četiri zida i nemaju nikakvu socijalizaciju. Takvi slučajevi su za Udruženje najveći problem i zbog toga se trude da oni u Centru osmisle različite radionice i aktivnosti, kako bi mališani kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme. Tu trenutno dolazi 15 djece, svaki radni dan od pet do osam, iako je na spisku njih 30.

djeca svjetlosti2“Nažalost, prostor koji smo dobili nije dovoljno veliki da bi mogao primiti toliko djece. Zato tražimo veći prostor kako bi i naše aktivnosti bile veće. Sada imamo okupacione terapije, kreativne radionice, upravo radimo čestitke za Novu godinu i Božić. Petnaestoro djece, koliko trenutno dolazi, su u uzrastu od tri do sedamnaest godina. Njihovi roditelji plaćaju simboličnu godišnju članarinu od 15 KM”, rekla je Nikolina Milutinović, koja radi sa djecom kao psiholog.

Predsjednica Udružeja Mirjana Kojić kaže da je njima potreban veći prostor. Zbog toga pišu različite projekte, a ostvarili su već određene saradnje.

“Mi trebamo novi centar za autizam, i tom cilju stremimo. Uvezujemo se sad sa ostalim organizacijama koje su nam za to potrebne. U saradnji smo sa centrom “Zaštiti me”, koji, kao državna institucija, stoji iza nas, kao i mi iza njih. Oni sad kreću raditi sa grupom djece predškolskog uzrasta. I jedno dijete iz našeg Udruženja je u toj grupi, ali ima i djece iz okoline Banjaluke. Pokušavamo da se uvežemo na relaciji Udruženje- Ministarstvo-grad, jer moramo zajedno da nađemo rješenje za autiste, kojih je, nažalost, sve više“, rekla je Kojić.

Kako ističu u Udruženju, postoji ne samo problem autista, nego i problem porodice u kojoj je autista, i ostale djece u toj porodici. Roditelji previše pažnje poklanjaju djetetu sa autizmom, jer je to neminovno, ono traži pažnju. Dolazi čak i do pucanja brakova, gdje se uglavnom majke nastave brinuti o djetetu. Zato se i nadaju većem centru, gdje bi djeca bila u manjim grupama, i sa njima bi radili defektolozi, logopedi i ljudi koji su osposobljeni da im pomognu i oko školskog gradiva. Neka djeca ne mogu u inkluziju, to su teži slučajevi autizma, ali i sa njima se može mnogo uraditi.

Kod autista ima jedno pravilo – što usvoje nikad ne zaborave, oni imaju očuvanu intelegenciju. Članovi Udruženja zajedno sa predsjednicom Kojić biće uporni i boriće se za nove, veće prostorije kako bi se tu okupljalo što više djece, ali i odraslih autista, gdje bi oni ostvarili svoja prava kao ravnopravne jedinke u našem društvu.

eTrafika.net

[post_ender]

Napiši komentar