fbpx

U Bosni i Hercegovini službeno je nezaposleno oko 530.000 osoba od čega jedna trećina spada u nekvalifikovanu radnu snagu, što znači da nemaju nikakav stepen obrazovanja.

Ovaj podatak koji je objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH pokazuje ogroman problem sa kojim se ova zemlja suočava – djeca u sve većem broju uopšte ne upisuju srednju školu, a oni koji je i upišu često je napuštaju.

“Mladi su sve više svjesni prilika u društvu koje krasi siromaštvo, nezaposlenost i korumpiranost na svim nivoima vlasti, a borba da se ta slika popravi je minimalna. Ti isti mladi postaju svjedoci sudbina obrazovanih ljudi i već u mlađim godinama stvaraju sliku u kojoj fakultetska diploma ne znači mnogo”, ističe sociolog Biljana Milošević i dodaje da tada kod djece dolazi do psihičke blokade, ne razmišljaju racionalno, i u potpunosti odbacuju školovanje, ne znajući da će im tako biti još mnogo teže.

Biljana ističe da djeca bogatih roditelja, naročito onih koji su do novca došli nelegalnim putem, još u ranim godinama počinju biti svjesna lakoće zarade, uživanja u izobilju i lagodnog života, te bježe od svakog težeg rada i truda.

Oni siromašni, s druge strane, ne mogu da finansiraju djeci elementarne stvari za školovanje, kao što su udžbenici, odjeća, obuća, užina i slično. A tu je i psihološki faktor koji kod djece stvara otpor prema školi.

„Uzrast u prvim razredima Osnovne škole zna biti jako nemilosrdan između sebe, te dolazi do podsmijavanja i javnog prozivanja onih čiji roditelji nemaju novca. To sve se odražava na psihu djece koje su predmet podsmjeha, te ne žele da odlaze u školu”, navodi Biljana.

Prema podacima Instituta za pravično obrazovanje u BiH 6000 djece ne upiše i ne završi ni osnovno obrazovanje zbog siromaštva, udaljenosti od škole i drugih faktora. Preko 30% djece ne upiše srednje obrazovanje a oko 50% ga ne završi. Uzroci su siromaštvo ali i loš kvalitet osnovnog obrazovanja i nedostatak predškolskog obrazovanja.

Takođe 58% žena odustaje od daljeg školovanja nakon završenog osnovnog obrazovanja ili ranije, a 37 % žena ima završenu samo srednju školsku spremu, u poređenju sa 56 % muškaraca.

Najčešći razlog jesu maloljetničke trudnoće.

Preko 90% djece nema pristup predškolskom odgoju i obrazovanju, u periodu kada se razvija 85% potencijala svake osobe i kada su propuštene šanse nenadoknadive.

 

 

eTrafika.net – O. Tešić

Napiši komentar