fbpx

Potpisivanje peticije za ukidanje cenzusa za dječiji dodatak i donošenje zakona prema kojem bi svako dijete u RS imalo pravo na dječiji dodatak, čiji bi iznos bio najmanje 100 KM, počelo je danas na Trgu Krajine u Banjaluci.

Peticiju je pokrenulo Udruženje „Četiri plus“ iz Banjaluke, a dokumentaciju za potpisivanje peticije poslata je i u druge gradove i opštine Republike Srpske.

Prema dosadašnjim pravilima, porodica koja ostvaruje prihod od 90 KM po članu porodice (a tu se procjenjuje i vrijednost automobila ukoliko ga porodica posjeduje) nema pravo na dječiji dodatak.

Podrži eTrafiku

Za prvo dijete dodatak se ne dodjeljuje, drugo dijete dobija 35 KM, treće 75 KM, četvrto 35 KM i svako sljedeće dijete nema pravo da dodatak.

Predsjednik banjalučkog Udruženja „Četiri plus” Jovan Radovanović rekao je za BUKU da je cilj peticije mijenjanje dosadašnji zakon o pravima na dječiji dodatak.

“Prema dosadašnjim pravilima porodica mora biti u teškoj ekonomskoj situaciji, da im primanja ne prelaze 90 KM po članu da bi uopšte ostvarili pravo na dodatak od 35 KM koliko se dobija za drugo dijete i četvrto dijete, a za treće dijete se prima 75 KM. Prema tome, bez obzira koliko porodica broji članova, samo troje djece prima taj dodatak”, rekao je Jovan Radovanović.

Radovanović je i sve ostale građane pozvao da podrže ovu incijativu, jer se ona odnosi i na porodice koje imaju jedno dijete ili dvoje djece, odnosno ova inicijativa se odnosi na svu djecu u RS i svima je u interesu da ovo podrže.

“Već osam godina ukazujemo na ovaj problem gradskim i republičkim institucijama i pričamo o tome u medijima, a da su resorne institucije htjele da se ovaj problem riješi i da nam pomognu to bi se već desilo i mi ne bismo morali da pokrećemo ovu peticiju”, ističe Jovan.

Radovanović kaže da je najveći problem članova Udruženja „Četiri plus“ nezaposlenost.

“U preko 70 % porodica nijedan član ne radi, nemaju nikakva primanja i oni jedva sastavljaju kraj sa krajem i najteže im je obezbijediti hranu. U većini porodica se školuje troje ili više djece i veoma je teško obezbijediti sve za školu i školske obaveze. Često nam se dešava da imamo problema sa isključivanjem struje, što je za jednu porodicu u današnje vrijeme, nešto najteže”, istakao je Radovanović.

On je dodao da u Banjaluci imaju više od 600 porodica sa četvoro i više djece, a u RS ima oko 5.000 porodica, ali i da se trenutno na terenu prikupljaju tačne podatke o broju i članovima tih porodica.

Peticija se može potpisati u narednih nekoliko dana na Trgu Krajina u periodu od 10 do 17 časova, a peticija će se moći potpisati i u drugim gradovima i opštinama RS.

Buka.ba – Maja Isović

[post_ender]

Napiši komentar