fbpx

Vlada Republike Srpske još jednom je potvrdila koliko je nedosljedna i neefikasna u ispunjavanju datih obećanja građanima. Ovaj put, pola godine od spektakularnih sastanaka i čvrstih obećanja ministra pravde Antona Kasipovića o hitnom formiranju registra za pedofile i izmjeni Krivičnog zakona, cijeli proces izmjene još se nije pomjerio sa početne tačke.

Piše: Milovan Matić

Ministar Kasipović je u martu, poslije okruglog stola o ovoj temi, najavio da će u toku godine sigurno doći do izrade koncepta i prijedloga Krivičnog zakona RS u dijelu protiv polnog integriteta djece ili čak donošenja novog zakona kojim će biti pooštrene kazne za pedofile, a danas se krivica za nefikasnost prebacuje na druge institucije poput Ombudsmana za djecu ili pravosudne organe.

Podrži eTrafiku

Olako dato obećanje

– Ono što sigurno želim da kažem je da ćemo u toku ove godine, nakon provedenih procedura, sasvim izvjesno biti u Narodnoj skupštini RS sa konceptom i prijedlogom ovog zakona. Namjera Ministarstva pravde jeste da Srpsku učinimo bezbjednijim mjestom za život i odrastanje djeteta i u tome je kazna samo dio alata i mehanizama. Ovo jeste ogroman posao i svjesni smo obaveze koju preuzimamo, te baš zato moramo biti dovoljno posvećeni da ovaj posao završimo kako treba – rekao je Kasipović nakon martovskog okruglog stola.

Ipak, danas u Ministarstvu pravde druga priča! Prema informacijama koje smo dobili iz ovog ministarstva, izrada zakona bi mogla početi tek u 2016. godini, a krivicu za neispunjavanje obećanog prebacuju na institucije čiji su predstavnici prisustvovali okruglom stolu, među kojima su Ombudsman za djecu, akademska zajednica, predstavnici pravosudnih organa, pedagozi, psiholozi, pedijatri i socijalni radnici.

– Uzimajući u obzir preporuke i zaključke s održanog sastanka, Ministarstvo pravde RS je dana 18.3.2015. godine uputilo dopis institucijama čiji su predstavnici prisustvovali navedenom okruglom stolu i zatražilo da u pisanoj formi dostave konkretne prijedloge i sugestije u pogledu navedenih krivičnih djela i regulisanju starosnog doba djece i maloljetnika da bi na najkvalitetniji način pristupili izradi teksta novog krivičnog zakona RS – saopštili su iz Ministarstva pravde i dodali da još nisu dobili te prijedloge.

Prebacivanje krivice

– Zaključno sa današnjim danom, Ministarstvu pravde RS nisu dostavljeni prijedlozi ni sugestije predstavnika institucija i akademske zajednice, koji su bili učesnici sastanka. Shodno navedenom, Ministarstvo pravde će prilikom izrade novog krivičnog zakona RS, pored razmatranja ostalih krivičnih djela za čije se izmjene ukazala potreba, razmotriti mogućnost vođenja evidencija i kontrole lica koja su osuđena za krivična djela protiv polnog integriteta, propisivanje strožih kazni za krivična djela protiv polnog integriteta djece, usaglašavanja starosne granice u pogledu djeteta i maloljetnika, uzimajući u obzir maloljetnika kao počinioca i kao žrtvu krivičnog djela – kazali su nam iz Ministarstva pravde, navodeći da je koncipiranje nacrta novog krivičnog zakona RS složen posao, koji zahtijeva trajnu obavezu svih aktera, kako državnih organa i institucija sistema, tako i učešće građana, te da izradu ovako bitnog i sistemskog zakona planiraju da počnu tek u 2016. godini.

Marković: Ministar je dobio prijedloge

Profesorka na banjalučkom Pravnom fakultetu, Ivanka Marković, koja je prisustvovala okruglom stolu u martu, odbacuje kao neistinite navode Ministarstva pravde, zbog kojih navodno još nema konkretnih pomaka u izmjeni Krivičnog zakona.

– Tada je ministar pravde Kasipović dobio prijedloge svih učesnika okruglog stola, gdje smo se svi usaglasili da je neophodno da se što prije krene s izmjenom Krivičnog zakona. Na osnovu tih prijedloga ministar je tokom okruglog stola rekao da će krenuti u izradu prijedloga i ne znam šta se to sad od nas traži novo da predamo. Mi smo očekivali da će ministar odmah nakon toga formirati radnu grupu, ali od toga nije bilo ništa, isto kao što nije učinjeno ništa drugo u ministarstvu o ovom pitanju, što se moglo i očekivati jer još od 2013. obećavaju ove izmjene – rekla je Markovićeva.

 

 

eTrafika.net

[post_ender]

Napiši komentar