fbpx

Televizijske kuće u BiH nemaju stručne ljude koji mogu da odrede starosnu granicu za određene programske sadržaje, pa nije ni čudo što se u udarnim terminima emituju filmovi koji obiluju scenama nasilja i seksa, koje gledaju i maloljetnici, upozoravaju psiholozi i stručnjaci za film.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) 1. januara ove godine odredila je kriterijume, ali oni još nisu primenjeni u praksi, jer određivanje takozvane crvene tačke svako tumači na svoj način. Prema riječima stručnjaka, u većini TV kuća u BiH nema filmskih urednika ni psihologa koji bi, na osnovu kriterijuma RAK-a, postavljali upozorenja, pa ovaj posao rade urednici i novinari.

Zamjenik direktora TV programa na RTRS-u Branko Lazić kaže da kod njih ovaj posao obavljaju urednici rubrika koji na svoju ruku, uz pomoć pravilnika RAK-a, određuju šta je primjereno za određeni uzrast.

Podrži eTrafiku

“Do sada nije bilo žalbi na njihov rad. Ipak, jasno je da nekada dođe do propusta, ali mi tu ništa ne možemo jer nemamo stručnjaka iz ove oblasti koji bi mogao tačno da utvrdi šta jeste, a šta nije primjereno za maloljetnike”, rekao je Lazić.

nasilje na tvPortparolka ATV-a Danica Krnjaić objasnila je da u njihovoj TV kući “crvenu tačku” za maloljetnike određuju na osnovu odrednica koje stoje na istom sadržaju koji se prikazuje na nekim stranim televizijama.

“Mi obično uz kupljeni materijal dobijemo i upozorenje za starosnu granicu, ili je jednostavno prenesemo sa stranih medija, tako da do sada, prema mojim saznanjima, nije bilo većih propusta”, navela je Krnjaićeva.

Otac jednog dvanaestogodišnjeg dječaka iz Banjaluke, koji je želio da ostane anoniman, kaže da su propusti u vidnim oznakama starosnog ograničenja stalni i da je preko dana nailazio na filmove u kojima su sadržane eksplicitne scene seksa i nasilja.

“Jednostavno se zgrozim kad vidim horore poput ‘Brda imaju oči’ ili ‘Zora živih mrtvaca’ koji se prikazuju u 22 časa, a starosno ograničenje je 16 godina. Takođe, u popodnevnim satima se prikazuju serije poput ‘Seks i grad’, koje nikako nisu prilagođene dječijem uzrastu”, kaže ogorčeni roditelj.

Psiholog Srđan Puhalo objašnjava da je do zbrke u uspostavljanju starosne granice došlo zato što je RAK trebalo mnogo bolje da uradi uputstva za postavljanje upozorenja, ali i da dio odgovornosti leži na TV kućama koje ne žele da zaposle stručnjake i dozvoljavaju da ovaj posao obavljaju nekompetentni ljudi.

“Znam da je teško očekivati da se na svakoj televiziji zaposle psiholozi, ali to je u ovom slučaju neophodno. Ipak, jako je važno postaviti što preciznije standarde, jer nije isto gledati horor i erotiku. Na programima televizija u BiH dolazi do stalnog mimoilaženja u oznakama zabrane za maloljetnike, što prema nekim istraživanjima može nanijeti mnogo štete psihološkom razvoju djece”, kaže Puhalo, i dodaje da je velika odgovornost u ovom slučaju i na roditeljima koji često ne obraćaju pažnju na upozorenja.

Filmski kritičar iz Banjaluke Rajko Radovanović kaže da se određivanje starosne granice za maloljetnike ne sprovodi onako kako bi trebalo, ali prije svega zbog uslova u kojima rade TV stanice.

“Tačno je da starosna granica za isti program na različitim televizijama u BiH nije jednaka. To je posljedica loše standardizacije, ali i besparice i uslova u kojima rade TV kuće, pogotovo privatne. Iako javni servisi vode najviše računa, i kod njih se događaju propusti. Ja ne vjerujem da se to radi namjerno, već jednostavno nema filmskih urednika i psihologa koji bi mogli jasno da razgraniče zabrane na televiziji. Ovakva situacija je u prvom redu nastala zbog nedostatka sredstava i lošeg programa koje naše televizije kupuju za male pare”, zaključio je Radovanović.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

[post_ender]

Napiši komentar