Okružni sud u Banjaluci osudio je danas muškarca iz Prijedora na 19 godina zatvora zbog krivičnog djela polno nasilje nad djetetom i obljuba nad nemoćnim licem, što je do sada najstrožija izrečena kazna za ovu vrstu krivičnog djela!

Okružni sud u Banjaluci, prema optužnici Okružnog tužilaštva Banjaluka podružne kancelarije u Prijedoru, donio je presudu 26. marta, saopšteno je iz Okružnog tužilaštva, ali je kazna javnosti saopštena danas. Zbog osjetljivosti cijelog slučaja i zaštite identiteta maloljetnice suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a ni danas, nakon što je proces završen nije bilo nikakvih detalja iz presude.

Okružni-sud-u-Banju-Luci1Okružni sud u Banjaluci

U avgustu prošle godine uhapšen je Prijedorčanin osumnjičen da je šest godina silovao svoju sada 17-godišnju kćerku, i to u periodu od 2008.  do 2014. godine, što pokazuje da je njegova kćerka imala svega 11 godina kada je s njom prvi put stupio u seksualni odnos.

Nakon što je ova priča dospjela u medije osumnjičeni je otišao u policiju i priznao krivično djelo. Osim priznanja, protiv njega postoje i drugi dokazi, između ostalog, i SMS-ovi neprimjerenog sadržaja koje je slao svojoj kćerki.

Početkom januara ove godine, iznošenjem uvodnih riječi i čitanjem optužnice, u Okružnom sudu u Banjaluci počelo je suđenje. S obzirom na osjetljivost slučaja, te zbog zaštite identiteta maloljetnice, koja je godinama prolazila kroz pakao, ovo suđenje zatvoreno je za javnost.

Istražitelji navode da optuženi tokom cijele istrage nijednog trenutka nije pokazao ni tračak kajanja, sve vrijeme pričao je samo o sebi, žaleći se da je on žrtva u svemu. U jednom momentu konstatovo je i da je polni odnos bio na dobrovoljnoj bazi. Trenutno se nalazi u pritvoru banjalučkog Kaznenopopravnog zavoda “Tunjice”.

Visina kazne koja je počiniocu dodjeljena danas najveća je do sada izrečena u RS za ovu vrstu krivičnog djela.

Do danas najveću kaznu imao je pedofil iz Banjaluke koji je zbog seksualnog zlostavljanja kćerke pravosnažno osuđen na 15 godina. U vrijeme zlostavljanja žrtva je imala samo šest godina!

Prema prvobitnoj optužnici, zlostavljanje djevojčice trajalo je nevjerovatne četiri godine, dok je u izmenjenoj optužnici taj period smanjen na godinu i tri mjeseca. U presudi se navodilo da je on u tom periodu više puta ulazio u sobu u kojoj je spavala njegova kćerka i dirao je po intimnim djelovima tijela. Uslijed zlostavljanja djevojčica je pretrpjela teške fizičke i psihičke traume.

Tokom suđenja nije izrazio kajanje što mu se vodilo kao otežavajuća okolnost. Slučaj je  otkriven u martu 2013. godine nakon što je djevojčica s teškim povredama debelog crijeva primljena u banjalučki Klinički centar. Konzilijum ljekara utvrdio je da je imala i spoljne povrede, a svi nalazi ukazivali su da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja.

Od 2009. godine do danas MUP RS registrovao je više od 50 slučajeva pedofilije, a od tog broja najviše krivičnih djela, čak 45, odnosi se na polno nasilje nad detetom, koje je u najvećem broju slučajeva počinio neko od članova porodice.

nasilje nad djecom

Iako u RS, kao i cjelokupnoj BiH, nemamo tačne podatke koliko nedjeljno stigne prijava za seksualno zlostavljanje djece, nadležni ističu da se naša zemlja ne razlikuje mnogo od Srbije u kojoj, prema podacima “Incest trauma centra” u prosjeku svaki dan bude zlostavljano jedno dijete, a u četiri od pet slučajeva zlostavljač je član porodice!

Zabrinjavajuće je i to što se krivični postupak pokreće samo u osam slučajeva. Takođe, prosjek koji govori da svaki dan jedno dijete biva seksualno zlostavljano je donesen na osnovu prijavljenih slučajeva, dok se o stvarnom broju djece žrtava ovakvog oblika nasilja može samo nagađati.

Krivični zakon RS je za krivično djelo polnog nasilja nad djetetom, osnovni oblik u stavu jedan, predvidio raspon kazni od jedne do 10 godina zatvora.

Za svake druge kvalifikovane oblike ovog krivičnog djela propisana je kazna od najmanje tri do najmanje 10 godina zatvora, pa i kazne dugotrajnog zatvora.

O temi kao što je incest, u kojem bivaju zlostavljana djeca, danas se govori više nego ikad, ali uprkos njenoj sve većoj prisutnosti u javnom diskursu i sve sile suhe retorike, za pogođene je stvarna pomoć izuzetno rijetka. Kako bi njihove tragične priče dospjele do građana koji nisu upoznati sa problemom incesta nekoliko odvažnih žena žrtava pokrenulo je temu na jednom od najposećenijih foruma u regionu i svojim iskrenim svjedočenjima dirnule, ali i potresle, na stotine korisnika.

Njihove ispovjesti možete pročitati na našem portalu u sljedećem tekstu: Otac me je seksualno zlostavljao, a ja sam postala talac sopstvene tajne

eTrafika.net

[post_ender]

Napiši komentar