fbpx

Fizičko nasilje nad djecom je svakodnevna pojava u društvu i ono je najčešći oblik nasilja nad ovom populacijom, što pokazuju i podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske. Sudeći prema njima, gotovo 50 odsto nasilja nad osobama mlađim od 18 godina je upravo fizičko.

Samo u 2013. godini ukupno 87 djece je fizički zlostavljano, što predstavlja gotovo polovinu registrovanih slučajeva nasilja nad djecom (184). Pored toga što je ovo najčešći oblik zlostavljanja djece, najgore je to što se ono najčešće dešava unutar porodice. Prema statistikama, čak 70 odsto počinilaca ovih djela su roditelji maloljetnika, a ukupno tri četvrtine su bliža rodbina i poznanici. Ostalo su djeci nepoznati ljudi. Kao najčešći razlozi roditeljskog nasilja nad djecom navode se ekonomski faktori, teška finansijka situacija, nedostatak posla i opterećenost borbom za egzistenciju.

Pored roditelja i nepoznatih ljudi, dosta često je i vršnjačko nasilje koje se najčešće događa u školama. U tom slučaju, napasnici su u većini slučajeva i sami bili žrtve nasilja. U MUP-u RS su kazali da su posljednjim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske značajno pooštrene kazne za počinioce krivičnih djela izvršenih na štetu djece.

Foto baza

“MUP RS sve više pažnje posvećuje problematici koja se odnosi na djecu. Policijski službenici drže predavanja po školama za učenike, nastavnike i roditelje na različite teme u cilju spriječavanja nasilja nad djetetom, vršnjačkog nasilja, elektronskog nasilja putem interneta, kao i prepoznavanja oblika nasilja, te načina  i mogućnosti prijave. Takođe, postoji projekat ‘Školski policajac’, čiji je cilj podizanje stepena bezbjednosti djece u školi kao i unaprijeđivanje saradnje policije sa školama”, kazali su nam u MUP-u.

Oni su dodali da su, radi bolje analize stanja u ovoj oblasti, unaprijedili statistiku vođenja podataka o krivičnim djelima izvršenim na štetu djece i maloljetnika.

Period odrastanja je ključan za psihofizičko zdravlje svake osobe i tokom djetinjstva se izgrađuje ličnost pojedinca, tako da dijete koje je doživjelo nasilje ima traume i to ugrožava njegov normalan razvoj. Međutim, postavlja se pitanje šta spada pod fizičko nasilje nad djecom. Prema izvještajima UNICEF-a povisiti ton na dijete ili udariti ga po zadnjici predstavlja nasilje. Kako je navedeno, takvo vaspitanje je dosta zastupljeno u regiji, a u BiH u 55 odsto slučajeva. U to nije uključeno teško fizičko kažnjavanje djece, kao što je jako udaranje po licu djeteta. Iz organizacije za zaštitu prava djece “Save the Children” urgiraju da se pooštri zakon i da se izriču dugotrajnije kazne zatvora za nasilje i zlostavljanje djece. Oni smatraju da nije moguće odrediti koja je jačina udarca dozvoljena i zato predlažu da se promijene zakoni i uvede nulta toleranciju za nasilje nad djecom. Trenutno u BiH nema ni planova da radi nešto po ovom pitanju.

eTrafika.net – Danijel Radujković

[post_ender]

Napiši komentar