fbpx

Poslije nedavne drame u Beogradu kad je dvogodišnja djevojčica bukvalno iščupana iz kandži otmičara za koju je osumnjičeno troje francuskih državljana, i policija u Crnoj Gori vodi istragu o dva pokušaja otmice maloljetnika na Cetinju, potvrđeno nam je u MUP-u u Podgorici.

Kako saznajemo, operativci crnogorske policije provjeravaju navode po kojima je nepoznati muškarac u četvrtak pokušao da nagovori maloljetnog dječaka LJ. Đ. (12) da uđe u njegov automobil. Prema pisanju medija, istražioci su do ovog slučaja došli radeći na prijavi pokušaja otmice djevojčice N. K. (15) sa Cetinja, koja je prijavljena u utorak.

(Ne)povezani slučajevi

Podrži eTrafiku

“Istraga oba slučaja je u toku i mi zasad ne možemo iznositi detalje. Od nadležnog tužioca smo dobili naredbu za izuzimanje jednog broja video-zapisa sa gradskih kamera na Cetinju. Uz to, naši službenici obilaze rejone i preventivno djeluju u blizini škola i vrtića na Cetinju i preduzimaju druge mjere i radnje na terenu”, šturo su naveli u Upravi policije Crne Gore, potvrđujući da vode istrage o otmicama.

Istovremeno, crnogorski mediji pišu da još nije jasno da li su pomenuti slučajevi povezani, jer u policiji zasad nemaju takvih dokaza. Podgoričke “Vijesti” pišu da je majka pomenutog dječaka sa Cetinja navela kako je njen sin u četvrtak, nešto prije 16 časova, otišao na šahovsku sekciju.

otmica-djeteta2

“Rekao mi je da je na parkingu u Ćipuru vidio tri muškarca kako razgovaraju. Nakon nekog vremena dvojica su ušla u plavi auto, dok je treći ušao u bijelo vozilo bez registarskih oznaka. Dijete mi je reklo da ga je nepoznati čovjek u bijelom autu pitao da ga poveze, ali je mališan to odbio i pobjegao”, rekla je novinarima vidno uznemirena žena. Ona je dodala da je sin pred njom i kriminalističkim inspektorom narednog dana opisao šta se dogodilo.

“Policija nam je došla u petak naveče. Mi nismo prijavili taj slučaj. Ne znam ko ih je obavijestio o svemu. Moj sin je mali, tako da ne može da kaže tačno o kakvom automobilu je riječ, osim da je “naprijed bio tanak, a nazad debeo””, objasnila je uplašena žena.

Podsjećamo, petnaestogodišnja djevojčica sa inicijalima N. K. u utorak je, u prisustvu oca, policiji prijavila da joj je istog dana oko podne u Ulici Peka Pavlovića nedaleko od Osnovne škole “Lovćenski partizanski odred” prišao bijeli karavan bez registarskih oznaka i da je čovjek iz tog vozila pokušao da je kidnapuje. Djevojčica je ispričala da je čovjeka udarila mobilnim telefonom koji joj je bio u ruci, nakon čega se otrgla i uspjela da pobjegne.

Bijeli kombi

Istovremeno, iz cetinjske policije u subotu je saopšteno da su netačne informacije da se sumnjivi bijeli kombi danima vrti oko škole na Cetinju i da vreba učenike.

“Petnaestogodišnja djevojčica jeste, u prisustvu oca, Odjeljenju bezbjednosti Cetinje prijavila pokušaj otmice, ali navodi koji su se pojavili u medijima da Cetinjem kruži bijeli kombi bez tablica koji krade djecu nisu tačni. Na području opštine Cetinje u prethodnom periodu nije prijavljen nestanak ni otmica nijednog maloljetnog, kao ni punoljetnog lica”, saopštila je u subotu policija, reagujući na pisanje pojedinih medija.

otmica-djeteta3

Podsjećamo, o otmicama u regionu posljednjih dana priča se sa posebnom pažnjom, jer je prošlog ponedjeljka u beogradskom naselju Voždovac, nasred ulice, oteta dvogodišnja djevočica. Otmičari su, na svu sreću uhvaćeni, a dijete je spaseno, a pored brojnih spekulacija, motiv kidnapovanja još nije zvanično utvrđen.

Ono što je poznato jeste način na koji su otmičari do dvogodišnjakinje. Troje otmičara je sve informacije o boravištu djeteta najvjerovatnije pronašlo putem Fejsbuka, na profilu jednog člana porodice koji je bio otvoren. Na taj način, pronašli su dijete koje im odgovara, ali i ostale podatke koji su ih najvjerovatnije doveli do mjesta gdje su je oteli. Činjenica da su na internetu bili dostupni gotovo svi podaci je pomogla da nepogrešivo znaju gdje da je sačekaju.

Koristeći softver za prepoznavanje lica, lako su pronašli dijete putem interneta, a onda sve potrebne informacije prikupili sa otvorenog Fejsbuk profila člana porodice, koji su takođe pronašli putem slika.

Portal eTrafika.net bavio se temom da li je bezbjedno na društvenim mrežama kačiti mnogo fotografija i ličnih podataka djeteta, a o tome možete čitati u sljedećem tekstu: Oprez: Kidnaperi i pedofili podatke o djeci nalaze na Fejsbuku

Misterija u Sarajevu

Uz beogradsku i cetinjsku policiju, pokušajem otmice nedavno su se bavili i istražioci MUP-a Kantona Sarajevo, jer im je prije desetak dana prijavljen misteriozni slučaj pokušaja kidnapovanja osmogodišnjeg dječaka.

Kako nam je potvrđeno, policiji je sve prijavila dječakova majka, tvrdeći da joj je sina ispred osnovne škole u sarajevskom naselju Stup pokušala da otme nepoznata žena. U svojoj prijavi ona je navela da se sve dogodilo nakon nastave, kada je po učenike došao školski autobus, koji ih razvozi kućama. Nepoznata žena, kako je prijavljeno, tada je pokušala da odvede dječaka, tvrdeći da se dogovorila sa roditeljima da će ona dijete vratiti kući. Srećom, vozač autobusa je bio priseban i nije dozvolio da žena odvede mališana, tvrdeći da to mora provjeriti sa upravom škole i roditeljima, nakon čega se nepoznata žena izgubila, a policija utvrđuje njen identitet.

eTrafika.net – D. Tomić/foto: Ilustracije

[post_ender]

Napiši komentar