fbpx

Iako u BiH nemamo tačne podatke koliko nedjeljno stigne prijava za seksualno zlostavljanje djece, nadležni ističu da se naša zemlja ne razlikuje mnogo od Srbije u kojoj, prema podacima “Incest trauma centra” u prosjeku svaki dan bude zlostavljano jedno dijete, a u četiri od pet slučajeva zlostavljač je član porodice!

Piše: Ognjen Tešić

Zabrinjavajuće je i to što se krivični postupak pokreće samo u osam slučajeva. Takođe, prosjek koji govori da svaki dan jedno dijete biva seksualno zlostavljano je donesen na osnovu prijavljenih slučajeva, dok se o stvarnom broju djece žrtava ovakvog oblika nasilja može samo nagađati.

Podrži eTrafiku

U polovini prijavljenih slučajeva počinilac je biološki otac, očuh, hranitelj ili usvojitelj. U svim slučajevima prijavljenim “Incest trauma centru” počinilac je djetetu poznat odranije. U 83 posto slučajeva žrtve su djevojčice, u 17 posto dječaci. Uzrast djeteta kada se dogodi prvi incident, u prosjeku je pet godina i četiri mjeseca, pokazuju podaci ovog centra.

Stanje nije ništa optimističnije ni u susjednoj Crnoj Gori gdje je, prema podacima Crnogorskog ženskog lobija, u posljednjih 10 godina iz incesta rođeno šest beba, a u svim slučajevima žrtva je bila prisiljena i maloljetna.

Najtragičniji je slučaj šesnaestogodišnjakinje koja je ubila oca zbog toga što ju je dvije godine silovao. Prethodno je to isto radio i njenoj starijoj sestri koja je o zločinu ćutala, kao i njihova majka.

“Na sudu su djed i tetka silovane djevojčice tvrdili da je ona izazvala oca da je siluje i da on sigurno nije kriv. Njenu sesetru i oca je silovao šest godina u kontinuitetu. U sredini u kojoj su živjeli slovio je za dobrog i poštenog čovjeka, u preduzeću za uzornog radnika. Imao je šest kćerki. I interesantno je da se uvijek ispostavlja da su ti muškarci cijenjeni u svojim sredinama, a njihove supruge ćute o zločinu koji rade kod kuće”, upozoravaju iz organizacije.

Iz kancelarije Ombudsmana za ljudska prava BiH ranije je spominjano kako jedan od tužilaca nije želio da prihvati slučaj u kojem je petnaestogodišnjakinja prijavila oca da ju je silovao. Tužilac je svoju odluku obrazložio riječima “da će svako prije vjerovati ocu nego djevojčici”. Kada je proces otvoren, izvršen je pretres, a psiholog koji je išao uz žrtvu pao je u nesvjest kada se suočio sa pojedinostima ovog zločina.

O posljedicama sa kojima se žrtve seksualnog zlostavljanja kasnije u životu suočavaju pisali smo kroz ispovjesti dvije djevojčice žrtve incesta, koje su, sada kao odrasle žene, govorile na koji način ih je trauma iz djetinjstva pratila kroz život.

Tekst: Otac me je seksualno zlostavljao, a ja sam postala talac sopstvene tajne

nasilje nad djecom

Jedan od posljednjih primjera u BiH u kojima je član porodice seksualno zlostavljao žrtvu dogodio se u Prijedoru.

U avgustu prošle godine uhapšen je Prijedorčanin osumnjičen da je šest godina silovao svoju sada 17-godišnju kćerku, i to u periodu od 2008.  do 2014. godine, što pokazuje da je njegova kćerka imala svega 11 godina kada je s njom prvi put stupio u seksualni odnos.

Nakon što je ova priča dospjela u medije osumnjičeni je otišao u policiju i priznao krivično djelo. Osim priznanja, protiv njega postoje i drugi dokazi, između ostalog, i SMS-ovi neprimjerenog sadržaja koje je slao svojoj kćerki.

Početkom januara ove godine, iznošenjem uvodnih riječi i čitanjem optužnice, u Okružnom sudu u Banjaluci počelo je suđenje. S obzirom na osjetljivost slučaja, te zbog zaštite identiteta maloljetnice, koja je godinama prolazila kroz pakao, ovo suđenje zatvoreno je za javnost.

Okružni-sud-u-Banju-Luci1

Istražitelji navode da optuženi tokom cijele istrage nijednog trenutka nije pokazao ni tračak kajanja, sve vrijeme pričao je samo o sebi, žaleći se da je on žrtva u svemu. U jednom momentu konstatovo je i da je polni odnos bio na dobrovoljnoj bazi. Trenutno se nalazi u pritvoru banjalučkog Kaznenopopravnog zavoda “Tunjice”.

Od 2009. godine do danas MUP RS registrovao je više od 50 slučajeva pedofilije, a od tog broja najviše krivičnih djela, čak 45, odnosi se na polno nasilje nad detetom, koje je u najvećem broju slučajeva počinio neko od članova porodice.

Na najveću kaznu od 15 godina zatvora pravosnažno je osuđen pedofil iz Banjaluke koji je proglašen krivim za polno nasilje nad svojom kćerkom, koja je u vrijeme zlostavljanja imala samo šest godina!

Prema prvobitnoj optužnici, zlostavljanje djevojčice trajalo je nevjerovatne četiri godine, dok je u izmenjenoj optužnici taj period smanjen na godinu i tri mjeseca. U presudi se navodilo da je on u tom periodu više puta ulazio u sobu u kojoj je spavala njegova kćerka i dirao je po intimnim djelovima tijela. Uslijed zlostavljanja djevojčica je pretrpjela teške fizičke i psihičke traume.

Tokom suđenja nije izrazio kajanje što mu se vodilo kao otežavajuća okolnost. Slučaj je  otkriven u martu 2013. godine nakon što je djevojčica s teškim povredama debelog crijeva primljena u banjalučki Klinički centar. Konzilijum ljekara utvrdio je da je imala i spoljne povrede, a svi nalazi ukazivali su da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja.

Muškarac iz Čelinca 2011. godine osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na jedinstvenu kaznu od 15 godina i mjesec dana zatvora zbog višestrukog silovanja svoje kćerke i nedozvoljenog posjedovanja oružja. Zlostavljanje je počelo u vrijeme kada je žrtva imala 14 godina i trajalo je dvije godine. U presudi se navodilo da je devojčica za to vrijeme bila izložena nezapamćenoj torturi, prijetnjama i batinama… Sve vrijeme ona je živjela u domaćinstvu sa ocem i majkom, koja je mentalno nestabilna osoba i uopšte nije bila svjesna šta je njen suprug radio njihovom djetetu. Cijeli slučaj otkriven je nakon što se žrtva ohrabrila i cijeli slučaj prijavila policiji.

Muškarac iz Prnjavora u januaru ove godine pravosnažno je osuđen na tri godine zatvora zbog polnog nasilja nad sedmogodišnjom djevojčicom, inače svojom rođakom. Zlostavljanje se odigralo u kući optuženog u jednom selu kod Prnjavora i djevojčica je zadobila lakše povrede. Posljedice bi vjerovatno bile mnogo teže da Mušinović pred kućom nije čuo glas svojih rođaka. Nakon zlostavljanja djevojčice pretvarao se kao da se ništa nije dogodilo, a čak je nakon svega otišao u kuću rođaka, čiju je unuku zlostavljao, da popije kafu.

Na tri godine zatvora osuđen je i mještanin Petrova koji je seksualno zlostavljao svoju sestru u vrijeme kada je imala 13 godina. Presuda je izrečena u oktobru prošle godine, odnosno 10 godina nakon što se zločin dogodio. Sve je otkriveno po prijavi žrtve, koja je ispričala da se zlostavljanje dogodilo 2004. godine i praktično punih deset godina nikome nije smjela da priča strahote kroz koje je tada prošla.

U međuvremenu, bila je izložena konstantnom psihičkom maltretiranju i kada joj je zaprećeno da će biti ubijena, ukoliko ne bude ćutala o svemu, otišla je da prijavi cijeli slučaj. Ključni dokaz za osuđujuću presudu bile su prijeteće SMS poruke koje je dobijala od počinioca. Istragom je čak utvrđeno da je djevojku, pored brata, seksualno zlostavljao i njen otac i to u vrijeme kada je imala sedam godina, ali istraga protiv njega nikada zvanično nije pokrenuta.

Iako nije imao direktan seksualni kontakt sa žrtvama, uz gore nabrojane treba dodati i muškarca iz Teslića, koji je u Okružnom sudu u Doboju osuđen na sedam i po godina zatvora, jer je svoje maloljetne kćerke od 15 i 17 godina prisiljavao da imaju seksualne odnose s licima koja im je on pronalazio. Proglašen je krivim za dva krivična djela nasilja u porodici u vezi s trgovinom ljudima radi vršenja prostitucije.

Djela su počinjena od 2012. do februara 2014. godine i on je više puta prisiljavao svoje kćerke da imaju seksualne odnose s muškarcima iz Teslića i Kneževa, koje im je on pronalazio. Kada one nisu pristajale da seksualno zadovoljavaju lica koja ima je pronalazio, batinama ih je na to prisiljavao. Seksualne usluge svojih kćerki naplaćivao je novcem i robom.

Krivični zakon RS je za krivično djelo polnog nasilja nad djetetom, osnovni oblik u stavu jedan, predvidio raspon kazni od jedne do 10 godina zatvora.

Za svake druge kvalifikovane oblike ovog krivičnog djela propisana je kazna od najmanje tri do najmanje 10 godina zatvora, pa i kazne dugotrajnog zatvora.

eTrafika.net

[post_ender]

Napiši komentar