fbpx

Teme kojima se bavi uglavnom su tabu i o njima drugi ne žele razgovarati. Zbog toga je radove Tee Jagodić (27) lako uočiti među gomilom šarenih i pozitivnih fotografija.

Piše: Anja Jurić

Specifično za njen rad jeste da je fotografkinja ujedno i model. Osim što se brine oko tehničke i kreativne realizacije, Tea je takođe ispred objektiva u pozama i situacijama koje opominju na različite društvene probleme.

Podrži eTrafiku

Sam nastanak fotografije kreće od ideje, koje mlada Banjalučanka pronalazi svuda. Ističe da su mozak i kreativnost kao mišići – moraš ih  stalno vježbati.  

Nakon kreativnog smišljanja, kreće praktični dio nastanka rada. Priprema se prostor za fotografisanje. Umjetnica se bazira na jednostavno okruženje.

Tehnologija kojom raspolože je bitna, ali umjetnica naglašava da nije najbitnija, ni presudna.
S obzirom na to da fotografiše sama sebe, stalak za fotoaparat joj je neophodan.

Ovako izgleda studio prije samog fotografisanja:

Kada je sve spremno, snimanje može da počne.

Nakon fotografisanja same sebe, vrijeme je da se posveti i rekvizitima. U zavisnosti od teme, Tea bira predmete.

Moraju biti očišćeni, postavljeni na pravo mjesto uz odgovarajuće osvjetljenje kako bi fotografija savršena.

Nakon fotografisanja slijedi provjeravanje, da li su fotografije, poze i osvjetljenje zadovoljavajući. Ukoliko je potrebno nešto popraviti, fotografisanje se ponavlja.

A zatim slijedi posao obrade. Mjesto “zločina”, mjesto na kojem fotografije prolaze kroz program za obradu i manipulaciju fotografijama.

Tu Tea provodi najveći dio svog vremena. Navodi da je na samim počecima obrađivala fotografije i po 8h. Danas je potrebno mnogo manje vremena jer je savladala rad u programu, ali navodi da i dalje uči.

Za nju, umjetnost je način preživljavanja.

Potrebno je od velikog broja fotografija izabrati samo jednu koja će ići u dalju obradu.

Kada je prošla selekciju, odabrana fotografija ulazi u proces manipulacije, obrade. Na kraju, ona izgleda ovako:

 

Za svoj rad često dobija pohvale i priznanja, ponosna je na nagradu ‘’Goran Terzić’’ gdje je osvojila nagradu u kategoriji mašta.

Napiši komentar