10 razloga zašto posjetiti Milano

0

Milano je ekonomsko središte Italije, grad bankarstva, industrije i modnih kuća, koji leži na temeljima impresivnog kulturnog nasljeđa umjetničkih galerija i crkava.

Duomo

Čim izađete iz podzemne željeznice na Piazza del Duomomorate biti zadivljeni pogledom koji se pruža ispred vas – divovsko mramorno pročelje milanske katedrale stoji ravno ispred vasDuomo je najpoznatija milanska građevinai to s punim pravom. Bili su potrebni vijekovi za njegovu izgradnju a nakon posljednje restauracije izgleda impresivnije nego ikad. Šetnja oko Duoma pojasniće vam njegovu veličinu, a ako želite pogledati kako izgleda iznutrapobrinite se da ste prikladno obučenipokrivenih ruku i noguinače vam neće biti dopušteno ućiUzmite audio vodič i obiđite njegovu unutrašnjost jer to je najbolji način da izvučete najviše iz vaše posjete  ne propustite pogledati ogromne vitražeNe propustite ni posjetu krovu Duomaliftom ili stepenicama i uživajte u panoramskom pogledu na gradVeliki trg ispred katedrale ugošćuje koncerte i druge svečanosti.

Galleria Vittorio Emanuele II

Kupujte sa stilom u galeriji Vittorio Emanuele koja je sa svojom stakleno – željeznom kupolomprekrasnim mozaicima i mramornim podovima, definitivno jedan od najvećih svjetskih, glamuroznih (i najstariji  sagrađena je 1867. godinetrgovačkih centara. Prvi vrijedan spomena je prvi ikada otvoren Prada butik, na svom mjestu od 1913. GucciLouis VuittonArmani i Versace. Ipak, većina posjetilaca dolazi zavrtjeti svojom petom po poznatim bikovim testisima, kao dijelom podnog mozaika, s uvjerenjem da će im donijeti sreću.

Castello Sforzesco

Unutar pješačke udaljenosti od Duoma, preko pješačke ulice Via Dantenalazi se impresivan renesansni dvorac porodice Sforzesco koja je nekad vladala Milanom. On je sada domaćin zbirke građanskih muzeja i nudi pristup velikom Sempione parku. Šetajući kroz dvorišta, možete se diviti arhitekturi i svodovima oslikanim prema nacrtima Leonarda da VinčijaDvorac vrijedi posjetiti čak i ako ne idete u muzeje.

Shopping u ‘Zlatnom pravouglu’

Milano je prije svega poznat kao centar mode. Grad je domaćin brojnih butika sa odjećom pristiglom ravno s modnih pista a neki od njih su Armani, Versace, Alberta Ferretti, Dolce & Gabbana, Prada, Fendi, Louis Vuitton, Chanel, Gucci, Bulgari, Cartier, Valentino i Gianfranco Ferre. Zaista nije čudno što se ovaj dio grada popularno naziva ‘zlatnim pravouglom’ (Quadrilatero d’oro). Pravougao je opasan sa četiri glavne modne ulice – Via Montenapoleone, Via Alessandro Manzoni, Via della Spiga i Corso Venezia. Kupnja u tim ulicama svakako nije za one koji štede, ali uvijek možete proviriti u DMagazine Outlet, u ulici Via Manzoni, ili jednostavno uživati ​​u tzv. ‘window shoppingu’. Sredina pravougla se sastoji od rafiniranih ulica: Via Borgospesso, Via Santo Spirito, Via Gesù, Via Sant’Andrea i Via Bagutta. Chanelov butik se nalazi u Via Sant’Andrea.  Via Montenapoleone glasi kao jedna od najskupljih ulica na svijetu – zajedno s njujorškom Petom avenijom i pariškim Champs-Elysées. Nedaleko od Quadrilatera nalazi se Corso Vittorio Emanuele, široka pješačka zona sa brojnim high street trgovinama koja povezuje Piazza del Duomo i Piazza San Babila.

Teatro alla Scala

Izvana tipično milanskidiskretanneoklasične fasade Teatro alla Scala, najpoznatija je operska kućaobara s nogu svojim raskošnim interijerom  sa metrima crvenog baršuna i pozlaćenim balkonimaUlaznice za svjetske opere i baletne predstave nije tako teško nabaviti ukoliko ste spremni biti fleksibilni oko sjedenja. Od 2015. vrhunski program popularnih opera ima novog muzičkog direktora – Riccarda Chaillya.

Pinacoteca di Brera

Pinacoteca di Brera jedan je od najznačajnijih muzeja u Milanuali i u EuropiSmješten u prekrasnoj palati Palazzo Brera, on je stvoren kada i Accademia di Belle Arti (Akademija likovnih umjetnosti) 1776. a služio je kao fundus za studente koji su studirali na AkademijiGalerija je ispunjena djelima sa cijelog teritorijazahvaljujući Napoleonu koji je preuzeo nadzor nad Italijom i proglasio Milano glavnim gradom državeTo je jedan od rijetkih muzeja u Italiji koji nije formiran iz privatnih zbirki, već od strane italijanske države.

Parco Sempione i Giardini Pubblici

Ako odlučite pogledati Castello Sforzesco nemojte otići prije nego što zavirite u susjedni park Parco Sempione, otvoren u 1888. i dizajniran od strane arhitekta Emilia Alemagna koji je htio okružiti dvorac zelenilomOsim galerije skulptura na otvorenomtu je i akvarij koji je besplatan za posjetioce utorkom nakon 14:00 sati i svake prve nedjelje u mjesecuu suprotnom ulaznica stoji  5 – a zatvoren je ponedjeljkom. U četvrti Porta Venezia nalazi se drugi park vrijedan upoznavanja a to je park Giardini Pubblici, dom gradskog Planetarija. To je najstarija zelena površina u Milanuosnovan je 1784.a planetarij nudi cijeli niz porodičnih tura zvjezdanim noćnim nebom za vrijeme toplih ljetnih noći s početkom u junu.

Navigli

Velik grad poput Milana trebao je luku i tako je u 12. vijeku iskopan veliki darsenski bazen. Mreža kanala je djelimično dizajnirana od strane Leonarda da Vinčija, nekada se pružala preko cijelog Milana, ali danas Navigli prvenstveno predstavljaju dva glavna plovna puta – Naviglio Grande i Naviglio Pavese – na jugu grada. Dobrodošla alternativa modno opsjednutom centru grada, danas je četvrt Navigli najživlje mjesto za izlazak puno kafića, skladišta, pizzerija, vintage trgovina i galerija. Popularni sajam antikviteta se održava na Naviglio Grande zadnje nedjelje u mjesecu. U starim skladištima danas su moderni stanovi. Navigli su jedini dio grada koji ostaje otvoren za vrijeme Ferragosta.

Happy hour

Milanska četvrt Navigli puna je barova i restorana gdje možete uživati u slavnom aperitivu svima znanom kao happy hour, kada se obično nakon 17:00 sati služe jela i pića po popularnim cijenama od 6 do 8 eura. Mnogi milanski barovi i kafići tako izlažu pladnjeve sa sendvičima, kanapeima, maslinama, tjesteninom, hrskavim kolačićima i drugim grickalicama, sve besplatno uz uslov da naručite piće, barem jedno. Možete ići od jednog do drugog bara i tako pojesti pristojnu ranu večeru.

Salone del Mobile

Posjetite sajam namještaja – Salone del Mobile u Milanu. Sa više od 350.000 posjetitelja iz 160 zemalja, april je mjesec namještaja i dizajna a Salone del Mobile je najveći godišnji događaj u Milanu (pore sedmice mode). Više od 1.270 izlagača predstavlja svoj dizajn na glavnom milanskom velesajmu – Fieri Milano u četvrti Rho (otvoren za javnost vikendom). No, ono što čini ovaj događaj vrijednim posjete su stotine izložbi, koktel večeri i zabava koje se održavaju u gradu tokom sajma pod imenom ‘Fuori Salone’Većina događanja je besplatna i otvorena za svakoga.

Ostavite komentar