fbpx

Sedamnaest filmova na temu osoba sa invaliditetom iz cijelog svijeta prikazano je danas u Banjaluci, u sklopu sedmog filmskog festivala ”Uhvati film”. Posjetioci su takođe imali priliku da prisustvuju debati na temu ”Osobe sa kvalitetom”, kao i da pogledaju  izložbu fotografija na istoimenu temu.

Piše: Zorana Stojičić

Festival je nagradio i troje najboljih fotografa koji su dostavili svoje radove na foto konkurs. Prvo mjesto pripalo je Arminu Durgutu, drugo Milici Ljačić i treće Borislavu Zdrinji. Naglasak je bio na temi invaliditeta ispred i iza kamere. Fotografkinja festivala, Tea Jagodić izrazila je zadovoljstvo odzivom i brojem pristiglih radova na konkurs ali ne i samim shvatanjem tematike ”Osobe sa kvalitetom”, jer se većina radova bavila više problematikom i preprekama koje osobe sa invaliditetom imaju nego kvalitetom.

Podrži eTrafiku

U odnosu na prethodne godine izdvajaju se neki noviteti pa je tako festival dobio svoju maskotu Kamerka, a direktorica festivala, Dušica Lipovac naglasila je kako su potpisali ugovor o saradnji sa kreativnom i afirmativnom organizacijom  iz Novog Sada, te su udružili snage sa međunarodnim filmskim festivalom ” Uhvati sa mnom ovaj dan” koji se održava u Novom Sadu i Rijeci, a ove godine i u Banjaluci.

„Postali smo regionalni festival što je od velikog značaja, a na ovogodišnji konkurs pristiglo je mnogo filmova iz zemalja širom svijeta. Mi idemo ka tome da rušimo granice i sve stereotipe koji prate osobe sa invaliditetom. Bitan segment festivala je takođe podrška filmskim rediteljima, scenaristima i glumcima koji su osobe sa invaliditetom, da promovišu svoje radove i iskoriste sopstvene potencijale. Na taj način značajno možemo promijeniti svijest javnosti o osobama sa invaliditetom”, rekla je Lipovac.

Jedan od primarnih ciljeva je da se ovaj festival iduće godine nađe na kulturnoj mapi grada Banjaluke i Republike Srpske/ BIH.

Napiši komentar