Studentski model UN-a četvrti put u Banjaluci

0

Četvrtu godinu zaredom Klub studenata Fakulteta političkih nauka organizuje simulaciju rada tijela Ujedinjenih nacija. Konferencija će se održati od 18. do 22. oktobra na banjalučkom FPN-u i u institucijama Republike Srpske.

Poziv za prijave za učešće na pomenutom modelu simulacije otvoren je do 15. oktobra, 2017. godine za sva lica starosti od 18 do 35 godina. Simulacija će se održati od 18. do 22. oktobra, 2017. godine u Banjoj Luci. Konferencija okuplja preko 50 visokomotivisanih studenata i mladih profesionalaca iz cijelog svijeta, nudeći im ekskluzivnu priliku da se upoznaju sa funkcionisanjem komiteta Ujedinjenih nacija. Na ovu konferenciju dobrodošli su zainteresovani mladi svih akademskih usmjerenja.

Sama simulacija podrazumijeva debatovanje o aktuelnim temama iz svijeta diplomatije. Formiraće se tri komiteta: Komitet za ljudska prava, Savjet bezbjednosti i Pres komitet. Delegati/učesnici će preuzeti odgovorne uloge zastupanja aktuelnih zemalja članica pomenutih Komiteta. Cilj konferencije je donošenje Rezolucije koja predstavlja rješenje problemske situacije, u pisanoj formi, kao i dokaz da su delegati/učesnici savladali potrebne vještine i znanja koje su im omogućile postizanje ovog cilja. Upravo zato, SMUN predstavlja jedinstven proces učenja i napredovanja mladih koji žele da se usavršavaju u svijetu diplomatije.

„Cilj same simulacije je podizanje svijesti o aktuelnim svjetskim problemima i ohrabrivanje studenata svih usmjerenja da diskutuju i aktivno učestvuju u kreiranju međunarodnih odnosa, prava i diplomatije dajući svoj doprinos na globalnom nivou. Simulacija nudi priliku za upoznavanje novih ljudi i sticanje novih prijatelja, poboljšanje komunikacijskih vještina, pisanja, izvještavanja, istraživanja, postizanja konsenzusa, donošenja rezolucija, i prevazilaženja konflikata”, rekao je Ljubiša Aćimović, predsjednik Kluba studenata Fakulteta političkih nauka, dodajući da je ovo sjajna prilika za sve studente, i pozivajući ih da se prijave na sam projekat.

Partneri ovogodišnjeg Modela UN-a su: Grad Banja Luka, OSCE, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske kao i mnogobrojne organizacije i institucije iz zemlje i regiona.

Detaljne informacije o tome kako se prijaviti mogu se pronaći na zvaničnoj veb-stranici

Ostavite komentar