Kad fotografije banjalučkog fotografa zainteresuju National Geographic

0

Srđanu Vujmiloviću (23) iz Aleksandrovca kod Laktaša pošlo je za rukom ono što nije mnogo iskusnijim i starijim fotografima – njegovi radove objavili su svjetski magazini i prestižne platforme.

Fotografije munja, prirode i portreta nastale kroz objektiv ovog mladog samoukog fotografa našle su put do časopisa ”Practical Photography” i  ”Masterclass Magazines”, ali i do ”National Geographic”, ”Discovery Channel”, ”Canon” i mnogih drugih.

„Sve se odigralo spontano i valjda je tako najbolje. Prva među postavljenim bila je fotografija munja, koju je objavio Discovery Channel, nakon nje, sve više platformi me počelo kontaktirati i interesovati se za moj rad. Kao i u svakom poslu, kada fotografije počnu da cirkulišu među fotografskom zajednicom, sve više ljudi ih vidi i sve onda kreće stihijski”, priča Srđan i dodaje da mu prisustvo na svjetskim platformama i u globalnim časopisima znači mnogo.

Fotografisanjem se počeo baviti prije pet godina, iako je želju za ovim poslom imao još od malih nogu.

„Ljubav prema prirodi i stvarima koje nas okružuju još od tog vremena bili su mi podsticaj da se bavim nečim čime bih mogao da se izrazim i pokažem drugima kakvo značenje i uticaj su te stvari imale na moje odrastanje i sazrijevanje. Za takvo izražavanje ne postoji bolji način od fotografije”, pojašnjava Srđan.

Svoj rad, uglavnom, zasniva na prirodi, koja ga fascinira i koja mu je, kako ističe, najveća inspiracija. Dobra fotografija zahtijeva mnogo vremena i strpljenja. Da bi se došlo do kvalitetnog finalnog proizvoda, Vujmilović kaže da treba napraviti mnogo ne tako dobrih fotografija, kako bi ta jedna, koja se izdvaja, došla do konačne obrade. Međutim, kao i sve u životu, praksa i u njegovom poslu mnogo znači. Ipak, i sa vježbom, da bi se došlo do zaista vrhunske fotografije, treba mnogo truda, jer odabir kadra, pozicije i tačnog trenutka je jedna stvar, a sama čar obrade je ono čime svaki fotograf prenosi lični pečat. Srđan najčešće koristi tehnike kao što su portretna fotografija, astrofotografija, fotografisanje prirode, te tzv. light painting i time-lapse fotografija.

„Imam mnogo planova za budućnost: velike projekte koji uključuju širok auditorijum, izložbe, takmičenja… Trudim se da ne stojim u mjestu i da se konstantno nadograđujem”, kaže Vujmilović koji do kraja godine u Banjaluci planira da organizuje izložbu svih svojih radova.

www.srdjanvujmilovic.comChange to 1080p for better quality! :)w/ Nina Gvozden#timelapse #milkyway #stars #video #astrography #astro #landscape #couple #house #srdjanvujmilovic #srdjanvujmiloviccom

Posted by Srdjan Vujmilovic on Freitag, 16. September 2016

Srđanov rad možete pratiti na njegovom veb sajtu: http://www.srdjanvujmilovic.com/

Izvor: blic.rs

Ostavite komentar