fbpx

„Sa nekih 12 godina sam napisala prvu pjesmu, sve što kasnije slijedi je priča za sebe“, počinje razgovor o svom stvaralaštvu mlada pjesnikinja. Tea Gutić ima samo 18 godina i pronašla je način da svoje emocije i shvatanje svijeta oko sebe izrazi kroz svoju poeziju.

Piše: Dragana Savić

Pisanjem se počela baviti jako mlada, sa svega devet godina. U početku je pisala prozu, a kasnije je pronašla sebe u poeziji, u minimalizmu stvaralaškog izraza.

Podrži eTrafiku

Prvu zbirku pjesama „Maglene vibracije“, objavila je nakon pobjede na konkursu Novo ime.

„Novo ime se u moru internetskog sadržaja zaista činilo kao dobra zamisao, ali da ne dužim o tome kako je prevagnula hrabrost, reći ću da me prvenstveno trgnulo iz zone kofora, pa onda sve ostalo“, kaže Tea za eTrafiku.

Kako ističe, nije suština u medijskoj pažnji. Važna su i poznanstva i posvećenost koju projektni tim poklanja učesnicima.

„Kada se ugase kamere vi i dalje imate priliku da ćaskate i zapitkujete, što je rijetkost. I najzad, druga Nova imena iza kojih stoje izuzetno talentovani i ambiciozni mladi ljudi. Prilika da se svako od nas izrazi na sebi svojstven način je strašno inspirativna“, ističe mlada pjesnikinja.

Ovo nije prvo priznanje za njeno stvaralaštvo. Prvu nagradu osvojila je u sedmom razredu, za ljubavnu pjesmu na „Danima Duška Trifunovića“ u Sarajevu. Nakon nagrade na Svetosavskom književnom konkursu u Beogradu, nagrade su nastavile da pristižu iz Banjaluke, Gradiške, Sarajeva, Bavaništa.

Kako navodi, inspiraciju pronalazi u djelima Desanke Maksimović, Miroslava Antića, Branka Miljkovića. Ipak, pitanje inspiracije i uzora je složeno, jer se još uvijek traži. Kroz poeziju, Tea pokušava da izrazi svoje viđenje svakodnevnice.

„Rekla bih da su čitanje i radoznalost od presudnog značaja za proces rasta, pogotovo ako si svjestan dubine kojom gaziš. Možda me najčešće zažulja ono svakodnevno, ali biram neobične načine da to izrazim pa se mnogima to teško svarljivio. Šta znam, haosi su ipak važni koliko i neuredni“, navodi Tea.

Zbirka pjesama nosi neobičan naziv „Maglene vibracije“. Čine je 23 pjesme i jedan razgovor. Prisutne su tri tematske cjeline: odrastanje, ljubav, stvaranje. Kako objašnjava Tea, sama je izabrala naziv zbirke, koji oslikava nemogućnost da se ponekad sagleda trenutak.

„Zašto ‘Maglene vibracije’? Recimo da je upravo magla to ‘još uvijek postojanje’ koje sam pomenula. Koliko je u jednom trenutku lako, toliko je u sledećem teško sagledati sve što te okupira. I onda pratiš jednu vrstu vibracija i nadaš se najboljem mogućem obliku. Nekad je jako loš, nekada nekada iznenađujuće skladan. Imam malo godina da bih tvrdila nešto ozbiljnije“, ističe ona.

Osim štampanog izdanja, postoji i audio verzija „Maglenih vibracija“.

„Ideja za audio knjigu mi je predložena od strane Novog imena i iskreno bila sam zatečena. Provlače se tu razne lične borbe, zbog čega je možda i sama promocija bila mnogo intimnija od prve. Bitno je osjetiti takve momente, ne jurcati kroz njih. Srastanja vas ne pitaju koliko godina imate jer to tako treba i jeste“, navodi mlada pjesnikinja.

Pjesme u audio verziji govori banjalučka glumica Kristina Šikanić.

Tea smatra da svako treba prvo u svojoj glavi da posloži svoje ciljeve. Treba se usuditi imati slobodu izbora, jer kad se usudimo, stvore se i mogućnosti, na ovaj ili onaj način.

„Planovi za budućnost: udebljati plejliste, udebljati sebe, jesti šareno, biciklisati, penjati se na krovove, penjati se na drveće, porasti u glavi, završiti fakultet. I sve drugo što ne znamo između“, završava Tea razgovor za eTrafiku.

BALKON

Dug dug zvuk
Groznica
Kontrola šarenog
Polomiću vrat
Sve štima
Buve se časte
Toplinom mesa
Muče mi psa
Ne spavamo
Ni pas
Ni ja
Svariću sopstveno ždrijelo
Curim niz oluke
Milo mi je, kišo
Osjećam
Učim se
Višku privilegija
Topao topao zvuk
Groznica

TREĆE LICE JEDNINE

Mislim o Panonskoj magli
I što me ne guta sad
Dok se vozim
I idem u goste
Nekom svom
Budi mi zaborav i budi mi zaborav
U desnom bubregu komfor
U lijevom bubregu mlijeko
Kosti mi nisu jače
Lažu slova i propusti klize
Ne pripadaš mi
I poželim da se odmorim
Bilo gdje

Napiši komentar