fbpx

Brend Grave Skateboards osim Skate odjeće, proizvodi daske i dodatnu opremu, koja vam je potrebna ukoliko se želite baviti ovim zanimljivm sportom. Razgovarali smo sa osnivačem ovog najdugovječnijeg Skateboard brenda iz naše regije, Banjalučaninom Bojanom Žujićem.

Piše: Milica Kulić

Brend je nastao 1999. godine kako bi podržao Skate populaciju sa naših prostora. Na početku su pravili samo majice, a kasnije se ideja proširila na proizvodnju daski, odjeće i asesoara.

Podrži eTrafiku

“U to vrijeme sam otvorio Skate Shop u Banjaluci i bilo mi je glupo da prodajem Skate brendove koji ne podržavaju skejtere sa ovih prostora. Zašto bi kupovinom stranog brenda pomagali nekim skejterima u Americi, a ne lokalnoj sceni? Želio sam da to okrenem u podržavanje lokalne scene, koja je u to doba bilo na dosta dobrom nivou. Grave ekipu čine skejteri koji su sponzorisani od brenda, kao i prijatelji koji dobrinose idejama oko dizajna i promocije. Proizvodimo sve što nekom iz ekipe padne na pamet”, počinje priču za eTrafiku Bojan Žujić.

Sve oko njega je bilo i još uvijek jeste povezano sa skejtom. Kroz vožnju upoznao je mnogo različitih ljudi, od kojih su neki danas poznati DJ-evi, glumci, muzičari.

“Subkultura je jako mala i na niskom nivou na Balkanu, pa se svi većinom poznajemo. Grave ekipa većinom sve radi sama, od štampanja majica do prodaje, a tako će uvijek i biti. Ako nešto ipak ne možemo sami da obavimo unajmimo manjeg lokalnog privrednika kojem to dobro dođe i pomogne mu da opstane. Na taj način znamo kome plaćamo i to ima nekog smisla. Jedino daske ne radimo na lokalnom nivou jer je to na žalost nemoguće zbog njihove kvalitete”, govori nam on.

Na njihovim predmetima stoji natpis Made in YU, što je strancima prilično zanimljivo.

“To je alternativa nekom današnjem sistemu kojeg se grozimo i koji nas je doveo u stanje u kome se nalazimo. Sve manje je subkulture, a sve više mladih ispranih mozgova punih mržnje i nacionalizma. Stranci vole našu estetiku i većinom kupuju online”, priča Bojan.

Cijela priča počela je sa Skate Shopom u Banjaluci, da bi se zatim širila dalje. U budućnosti želi da svojim proizvodima  pomogne lokalnim skejterima i sceni.

“Vremenom se ukusi naravno mijenjaju, ali uvijek želimo da zadržimo -uradi sam – priču od koje smo počeli. U posljednje vrijeme me inspirišu starije Ralph Lauren, Tommy Hilfiger i stvari sličnih brendova iz osamdesetih i devedesetih, ali uvijek dodamo nešto na tu neku ideju”, navodi on, te se osvrće i na svoju drugu ljubav – tetoviranje.

“Uvijek sam crtao i sve više se pronalazim u tome. Tetoviranje se nikada ne nauči u potpunosti, na svakoj novoj tetovaži koju uradiš naučiš nešto novo. Radim tradicionalni stil tetoviranja u kombinaciji sa grafitima. Trudim se da dizajni budu što jednostavniji jer tako bolje izgledaju.”

Takođe, Bojan svira u bendu Deer in the Headlights koji spada u DIY (do it yourself/uradi sam) scenu, a zahvaljujući bendu upoznao je brojne prijatelje širom svijeta.

“Sami izdajemo ploče i organizujemo turneje. Nikada ne bismo potpisali ugovor sa nekom većom izdavačkom kućom i tako postali dio muzičke industrije. Čudno je to da se nas petoro našlo u gradu kao što je Banjaluka i da je svako bio spreman za određene stvari koje smo uradili zajedno za bend. Do sada smo izdali dva albuma i dva splita sa Black Sails iz Zagreba i Reflections of Internal Rain iz Novog Sada”, završava on svoju priču.

Grave Skateboards ima FacebookInstagram, kao i zvaničnu web stranicu, preko koje možete da naručite proizvode, a nedavno su u Beogradu sa nekoliko prijateljskih brendova otvorili i PalmasBoutique. Mnogo pažnje posvećuju odličnim kampanjama i foto sesijama.

Napiši komentar