fbpx

Tihana Todić (25) pravi je primjer  osobe koja se  talentom i sposobnostima odlučila boriti  za svoje mjesto pod Suncem. Ona je nedavno pokrenula modni brend Treehana, a prije toga je učestvovala i na 36. Sedmici mode u Sarajevu, gdje je, u sklopu projekta ’Perwoll New Generation’ predstavila svoju kolekciju ’Queen’. 

Treehanu je pokrenula u novembru prošle godine, jer  je kao studentkinja Dizajna i konfekcije na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci shvatila da čekanje za nju nije opcija, pa je odlučila da sama započne posao, umjesto da  ga traži nakon završetka fakulteta.

„Za budućnost sam imala dvije logične opcije, da se zaposlim u nekoj od firmi u mojoj struci ili da sama pokrenem vlastiti brend, te sam se odlučila za ovo drugo. Iako je tu bilo nekoliko mjeseci pripreme, zvanična prodaja je počela u novembru mjesecu prošle godine“, priča Tihana za eTrafiku.

Podrži eTrafiku

U moru brendova i prodavnica koje plasiraju istu garderobu, Treehana se izdvaja odjećom koja je klasična i neprolazna, te nema vremenski rok trajanja. Kako nam naša sagovornica kaže, željela je stvoriti odjeću koja će se moći nositi godinama, a koja je ujedno originalna i kvalitetna.

„Minimalizam je ono što meni najviše leži stilski, tako da bi bilo besmisleno da se okrećem nečemu drugom što mi nije dopadljivo i u šta ne mogu da uložim svu svoju kreativnost, ljubav i znanje. Trenutno je tržište prepuno istih stvari. Kod nas su ljudi takvi da ako je nešto ‘in’ svi to moraju imati, pa pomalo postajemo slični jedni drugima kao jaje jajetu. Mislim da se modeli Treehana razlikuju po tome što su svedeni i bojama i krojevima, da nisu za jednu skupinu žena osmišljeni i po tome što sledeću sezonu neće biti out i zaboravljeni.“

Očigledno je kako se u  BiH sve više cijene rukotvorine i predmeti ručne izrade jer je sve veći broj onih koji svoje ručne radove prodaju na nekoj od društvenih mreža ili po sajmovima i izložbama.  Za njih je to odličan izvor dodatnih prihoda, a za kupce šansa da po pristupačnim cijenama kupe originalan i kvalitetan proizvod.

„U poslednje vrijeme se sve više cijeni ručna izrada i domaći brendovi. Donekle se stvara pomama za domaćim brendovima, što je super, tako da mislim da je BIH dobro tržište i da ide uzlaznom putanjom. Dizajn bi mi, ako već i nije, mogao postati stalni izvor prihoda“, tvrdi Tihana i dodaje da nije upitno da li će se nešto prodati, već kada će pronaći svog pravog vlasnika.

Priprema jedne  kolekcije traži mnogo vremena i rada, a najteži korak predstavlja osmišljavanje modela.  Nakon toga, odabir materijala i  boja, krojenje, šivenje  i predstavljanje kolekcije su mnogo lakši.

„Najvažnije je imati jasno definisano šta želimo izraditi i onda u suštini nije potrebno mnogo za samu izradu.  Najteže je osmisliti svaki model, imati u glavi, na papiru kako ga izraditi i onda ništa nije problem. Što se cijena tiče trudim se da se uklopim u naše standarde kupovne moći, ali opet da cijenim svoj rad i jedinstven dizajn“, tvrdi Tihana.

Plan joj je da svoju prodaju proširi i na susjedne zemlje, a voljela bi da osnuje i svoju firmu. Brend Treehana možete pronaći na Fejsbuk stranici.

 

eTrafika.net – Nataša Tomić

Napiši komentar