fbpx

U Sarajevu čine prava čuda na obnovi starih i zapuštenih lokacija. Nedavno su proslavili svoj prvi rođendan i nominovani za Evropsku nagradu za urbani javni prostor. “Dobre kote” šalju jaku poruku o značaju urednog i lijepog okruženja.

Projekat je nastao kao bunt protiv zapuštenosti i neurednosti sarajevskih ulica. Sa željom da njihov grad bude ljepše, urednije i bolje mjesto za život, odlučili su da prljavim i zapuštenim ulicama udahnu novi život.  Danas tim “Dobrih kota” broji dvadesetak aktivnih članova i iza sebe imaju godinu dana uspješnog rada, tokom koje su preuredili čak četiri lokacije u Sarajevu.

“Krajnji cilj Dobrih Kota jeste integracija umjetnosti u neiskorištene i potpuno zapuštene javne prostore, kako bi Umjetnost bila sastavni dio svakodnevnog, ovog pomalo tmurnog života, kojeg nebrigom o Lijepom činimo još tmurnijim. Ovaj pokret je nastao kao reakcija na nebrigu lokalne uprave prema javnim površinama, koje se nečesto koriste kao odlagališta smeća. U ovom gradu sasvim je normalno postalo da se otpad ostavlja po dječijim igralištima i da se smeće baca kroz prozor, te da svoj otpad flaše, kese, papiriće bacamo na pod, iako je kanta tik tu pored nas”, priča nam volonterka Kota Aldijana Okerić.

Podrži eTrafiku

dobrekote5

Predmet obnove ne moraju biti samo stara i zapuštena mjesta. Otvoreni su, kako tvrde, i za druge opcije, pogotovo za restauraciju istorijskih lokacija i građevina.

“Kada je projekat počeo bili smo u potrazi za ’mrtvim kotama’ i na osnovu prijava koje su nam građani i građanke poslali, napravili smo bazu lokacija kojima bismo željeli ponovo udahnuti život. Naravno, ova lista ni u kom slučaju nije definitivna i svi su uvijek dobrodošli da nam predlože neko novo mjesto. U suštini, u Sarajevu nije teško pronaći mjesto kojemu je potreban neki oblik revitalizacije, a istorijski bitne lokacije nisu isključene. Trudimo se biti opušteni i spontani i radimo u skladu sa mogućnostima”, tvrde naši sagovornici iz Kota.

Pored redovnih članova, u aktivnosti se uključuju građani i djeca. Svojim idejama i elanom najmlađi predstavljaju snagu koja će u budućnosti proširiti svijest o važnosti zdrave okoline. A da je lijepa i uredna sredina veoma bitna, shvataju i stanovnici  preuređenih lokacija. Upravo su oni odgovorni za svu hranu i piće koje volonteri dobijaju.

“Svi su zaista oduševljeni kada Dobre Kote stignu u njihovu mahalu, stanovnici okupljeni oko određene kote predstavljaju dobar dio našeg volonterskog kadra. Oni su takođe ti koji, nakon što mi završimo svoj dio posla, čuvaju i dorađuju svoju Dobru Kotu. Imali smo isključivo pozitivna iskustva i to nam je jedan od najvećih motiva kao i ogromna snaga ovog pokreta”, govori Aldijana.

dobrekote4

Kao spona ekologije i umjetnosti, Kote u svoj rad uključuju i lokalne umjetnike. Osim novog izgleda, lokacijama daju i dašak unikatnosti i prepoznatljivosti putem umjetničkih postavki. Na ovaj način šire i poruku o značaju umjetnosti u svakodnevnom životu.

“Umjetnost je veoma podcijenjena u našem društvu, a kroz ovu simbiozu sa Dobrim Kotama, umjetnici dobiju odličan prostor za samopromociju. Svirke na ’Buvljaku bez novca’ i murali na Kotama su samo neki od primjera odlične saradnje. Nekako se trudimo da radimo skupa sa svim ljudima sličnih pogleda na svijet i na taj način polako, ali sigurno formiramo jednu novu generaciju koja će mirnim putem, vodeći se principima nenasilja, prihvatanja, uvažavanja, ljubavi  i slobode, napraviti zaista velike stvari u svojim lokalnim zajednicama”, pričaju nam članovi Kota.

dobrekote1

I pored ogromnog rada i truda uloženog u obnovu mrtvih kota, lokalne vlasti još uvijek nisu uvidjele značaj ovog projekta. Sav materijal nabavljaju sami ili ih donesu stanovnici lokacija koje se  uređuju.

“Od lokalnih vlasti imamo minimalnu podršku. Naš dosadašnji rad je podržan od strane nekoliko donatora, a krajnji cilj nam je nam je zadržati slobodu djelovanja i naći neki dugoročan izvor prihoda. Od velike pomoći su nam i stanovnici okupljeni oko Kota. U suštini,  radimo na principu parole ‘snađi se'”, navodi Aldijana.

Osim aktivnosti vezanih za uređenje okruženja, aktivisti organizuju druženja i edukacije za djecu, ali i događaje za odrasle. Jedan od takvih je i ’Buvljak bez novca’ na kome se sve stvari dijele besplatno i svako može uzeti šta želi.  Ujedno, pozivaju sve okupljene na ljubav i druženje.

“Ponosni smo na svaki naš Buvljak i planiramo ih realizovati još mnogo kada zaplovimo u novu, jesensku sezonu. To je svojevrsna fluidna formacija kojoj je svakog puta u fokusu nešto drugo, bilo to zajedničko kuhanje, besplatna masaža ili genijalna svirka, sasvim je svejedno jer je svaki puta posebno na svoj način”, tvrdi Aldijana.

Sa dolaskom jeseni i lošijih vremenskih prilika, članovi Kota neće moći raditi na obnovi lokacija, ali zato obećavaju nova druženja i događaje. Ujedno razmišljaju i o širenju na druge gradove.

“Dobre Kote pripadaju svima. Javite nam se, svi koji su zainteresovani za saradnju kroz prijateljsko druženje i opušten razgovor, tu smo.Vjerujemo da zajedničkim snagama, kroz iskustvo koje smo do sada skupili radom na lokacijama u našem gradu, možemo putem savjeta, razgovora prenijeti i na druge i pomoći da Dobre Kote dođu i u druge gradove. U planu je da naredne godine radimo i van Sarajeva, ali više o tome ćemo znati krajem zime.”

Rad Dobrih Kota možete pratiti putem Facebook stranice.

eTrafika.net – Nataša Tomić

Napiši komentar