fbpx

Azur Golić (16) iz Brčkog je na prvi pogled sasvim običan mladić. Ide u treći razred Poljoprivredno-medicinske škole, voli fudbal, muziku i druženje. Svira klavir i harmoniku, a posljednje dvije godine ide na solo pjevanje. Ipak, nešto ga izdvaja od ostalih. To je ljubav prema fotografiji i talenat koji je pokazao na samom početku svoje karijere.

Za fotografisanje se počeo zanimati prošle godine uz obični, digitalni aparat. Ove godine je dobio malo bolju opremu te počeo eksperimentisanje. Ubrzo je shvatio da mu to ide od ruke, a njegove radove zapazili su urednici italijanskog magazina „Vogue“ koji su objavili nekoliko njegovih fotografija na svojoj internet stranici.

„Jedna djevojka iz Gračanice mi je predložila da postavim svoje radove na njihovu stranicu. Pošto tamo rade profesionalni fotografi, mislio sam da nemam šanse, ali sam ipak pokušao. Prva tri dana mi nisu prihvatili nijednu fotografiju, ali onda mi je prošla jedna na kojoj je stari vagon i tako je sve krenulo“, priča Azur, i dodaje da je „Vogue“ do sada objavio osam njegovih radova.

Podrži eTrafiku

Za sada se one nalaze na internet stranici, dok postoji mogućnost da budu objavljene i u štampanom izdanju, što će mladom Brčaku donijeti i fin honorar.

Ističe da ga roditelji podržavaju u potpunosti, te da će vjerovatno odabrati fotografiju za svoju profesiju.

„Mislim to i studirati, imam ponudu da idem u Beč na fakultet, pa ćemo vidjeti šta će biti. Privlači me modna fotografija, pa ću se možda na nju fokusirati“, kaže on.

Azurov rad su primijetili mnogi njegovi sugrađani pa ga često zovu da ih fotografiše na rođendanima i drugih slavljima, što mu donosi dodatnu zaradu. U toku su pregovori i za rad za pojedine brčanske lokale.

Kako kaže, najviše voli spontane fotografije, a volio bi se oprobati i sa analognim aparatima.

„Fotografije uopšte ne dotjerujem. Ljudi većinom misle da je sve do aparata, ali više ima do osobe, kako ona sprovodi svoju ideju u djelo, iskazuje svoju maštu. Volim spontane fotografije to mi je nešto najljepše. Dešava mi se da okolinu posmatram kroz objektiv, a planiram kupiti i neki analogni aparat jer nisam imao susreta sa njima, pa da vidim kako funkcionišu.“

Omiljeni motivi su mu vozovi, koje najčešće fotografiše jer živi odmah uz prugu pa ih stalno posmatra. Osim njih, voli fotografisati prirodu i ljude, iako mu slabo ko pristaje pozirati.

„Ovo je mali grad, pa mi se ponavljaju iste fotografije. Došlo je do toga da sam izašao sa namjerom da fotografišem, ali nemam šta. Sve su ista mjesta i isti ljudi“, jada nam se on, i dodaje da je toliko navikao na fotoaparat da se bez njega osjeća kao bez dijela sebe.

Često preko interneta razgovara sa fotografima od kojih traži savjete kako da poboljša svoje radove. Kaže da voli dobijati kritike i po njima ispravljati svoje greške.

„Uvijek mi rado izađu u susret, dobijam pozitivne komentare. Baš sam prije nekoliko dana pričao sa jednim fotografom iz Austrije oko neke moje ideje i rekao mi je da mu pošaljem kada je odradim, da pogleda kako sam to realizovao.“

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar