fbpx

Mladi i perspektivni golman Petar Jokanović trenutno brani boje rukometnog kluba Borac M:tel, a ovim sportom počeo se baviti sasvim slučajno prije trinaest godina, kada je na nagovor starijeg brata došao na trening utakmicu RK Kotor Varoš.

Piše: Goran Maksimović

Kaže da je rukomet zavolio već nakon prve odbranjene lopte, te je do danas stajao između stativa nekoliko klubova iz BiH, a kao krunu dosadašnje karijere izdvaja uvršatavanje na širi spisak rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine za Svjetski šampionat koji je održan početkom godine u Kataru.

Podrži eTrafiku

Ovaj rođeni Banjalučanin svoju rukometnu karijeru počeo je u omladinskim selekcijama rukometnog kluba Kotor Varoš, da bi već sa 14 godina prebačen u prvi tim. Sjajne partije na golu kotorvarošana i brojna priznanja za najboljeg golmana u mlađim selekcijama bili su dovoljan razlog upravi banjalučkog Borca da ga dovedu u svoje redove.

„Sa 16 godina prvi put sam napustio Kotor Varoš i došao u Banjaluku u kadetsku ekipu Borca koja je u to vrijeme bila jedna od boljih ekipa u državi. U međuvremenu, 2008. godine, pozvan sam da branim i za kadetsku reprezentaciju BiH koja se tada plasirala na Evropsko prvenstvo u Češkoj, na šta sam posebno ponosan jer je to bila prva selekcija u svim uzrastima koja se uspjela kvalifikovati na završnicu jednog velikog takmičenja“, naglašava Jokanović.

U svom prvom angažmanu u dresu Borca zadržao se tri godine, iako kaže da njegova uloga i nije bila zapažena s obzirom na veoma jaku konkurenciju u tom periodu tako da je tražio svoju priliku po drugim klubovima. Vratio se u RK Kotor Varoš gdje je branio godinu dana kao pozajmljen igrač. Nakon te pozajmice, branio je i za rukometni klub Kosig, kao i za još nekoliko ekipa.

„Dvije godine nakon toga, postao sam član RK Prijedor za koji sam nastupao jednu sezonu i mogu slobodno reći da sam tu i najviše napredovao, s obzirom da je tada ta ekipa nastupala u Premijer ligi BiH i to mi je svakako dosta pomoglo u nastavku moje rukometne karijere“, objašnjava Jokanović.

rukometas

Sljedeći klub za koji je nastupao je trebinjski Leotar gdje je branio dvije godine i zahavaljujući stečenom iskustvu svih ranijih godina izrastao je u ključnog igrača te ekipe, što potvrđuje i statistika koja kaže da je Leotar za vrijeme dok je Jokanović stajao na golu trebinjaca primio najmanje golova u ligi.

„Kao krunu nastupa u Leotaru posebno bih izdvojio nagradu za najboljeg golmana u finalnoj utakmici Kupa RS koju smo nažalost izgubili upravo od mog sadašnjeg kluba”, rekao je Jokanović.

Sljedeća stanica u karijeri mu je bila Derventa koja je takođe nastupala u najjačoj ligi Bosne i Hercegovine, a koja je te sezone završila kao trećeplasirana ekipa uz opet sjajne partije Jokanovića koji se u toj ekipi zadržao svega jednu sezonu da bi prošle godine potpisao za sarajevsku Bosnu i kako kaže to mu je jedan od većih uspjeha do sad.

„Svi znamo kakav je klub Bosna, sa jako dugom tradicijom, sastav koji je nastupao u Ligi šampiona gdje je napravio i najbolji rezultat u novijoj istoriji našeg rukometa plasiravši se u šesnaestinu finala tog takmičenja. Tako da je poziv da nastupam u redovima tako velikog kluba nešto što nisam mogao odbiti. Nažalost, u Sarajevu sam se zadržao kratko, svega šest mjeseci”, kaže Jokanović i dodaje da je glavni razlog odlaska iz Bosne teška finansijska situacija koja je pogodila klub.

Kao najveći uspjeh do sada izdvaja uvrštavanje na širi spisak reprezentacije Bosne i Hercegovine za Svjetsko prvenstvo u Kataru koje je održano početkom ove godine, ali nažalost nije bio među petnaest putnika koji su otišli na najveću rukometnu smotru.

„Selektor Marković me pozvao na pripreme reprezentacije u odsustvu sva tri golmana koji prvog dana tih priprema nisu mogli doći zbog klupskih obaveza. Ja sam odradio nekoliko dobrih treninga, tako da sam uvršten i na spisak igrača koji su išli na završne pripreme za Svjetsko prvenstvo. Taj dio smo odradili u Mostaru u trajanju od devet dana gdje mi je saopšteno da ipak neću ići na šampionat, ali mi je isto tako rečeno da do kraja priprema pružim svoj maksimum i mogu reći da sam jako zadovoljan svojim tadašnjim nastupima. Krajem aprila nam predstoje dvije kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo naredne godine protiv Litvanije i iskreno se nadam novom pozivu u reprezentaciju“, naglasio je Jokanović.

Prema njegovim riječima,nema posebnih planova za naredni period i kaže da su mu misli trenutno usredsređene isključivo na nastupe u dresu Borac m:tel-a i na odbranu duple krune iz prošle sezone.

„Želja mi je naravno da se oprobam u najjačim evropskim ligama, ali mislim da je u ovom trenutku prerano o tome govoriti. Uvijek postoji mjesta za napredak, ispred mene je još jako puno treniranja i utakmica, pa ćemo vidjeti šta će se desiti u budućnosti. Iskreno se nadam da će me zaobići povrede i da ću iz godine u godinu samo napredovati“, zaključio je Jokanović, te poručio mladima da vjeruju u sebe i da samo u uz naporan rad i disciplinu mogu ispuniti postavljene ciljeve.

Tekst nastao u sklopu projekta “Može i drugačije”, koji finansira Fondacija SHL, a glavni partner je Hypo Alpe Adria banka.

eTrafika.net

Napiši komentar