fbpx

Povodom završetka projekta “Svojim rukama ka rješenju”, udruženje “Nova generacija” organizovalo je danas u banjalučkom Domu omladine izložbu na kojoj su predstavljeni radovi 40 mladih ljudi, nastali tokom projekta.

Podržan u sklopu programa All Inclusive Fondacije Mozaik, projekat se fokusirao na djecu iz socijalno ugroženih porodica, djecu koja koriste usluge Dnevnog centra udruženja “Nova generacija”, mlade koji posjećuju omladinski centar “Zdravo da ste”, te članove Dnevnog centra “Oniks” i Dnevnog centra “Zajedno”. Cilj je bio da mladi prođu edukaciju iz jedne od 8 praktičnih zanatskih veština i na taj način se poveća mogućnost za njihovo osamostaljivanje i zapošljavanje. Obuke koje su prošli su obuka varenja, obuka moleraja, osnovni šnajderski kurs, obuka nadogradnje gel-noktiju, osnove permakulturnog uzgoja voća i povrća, pravljenje solarnih igračaka, obuka popravke bicikala i obuka iz decoupage tehnike i slikanja na staklu.

nova_generacija_izlozba_dom_2

Podrži eTrafiku

Izvršna direktorica “Nove generacije” Maša Mirković rekla nam je da je projekat dobro prošao, te da je čak bilo onih koji su pohađali dva kursa.

“Možemo reći da je projekat prošao onako kako treba i da je tu obuku zaista prošlo 40 mladih ljudi. Povodom završetka projekta organizovali smo ovaj sajam na kome smo izložili njihove radove i fotografije sa obuka, a imamo i demonstraciju geliranja noktiju. Posjetilaca je bilo dosta, dio radova je bio za prodaju, što je podsticaj za njih da nastave da se bave time i da rade, jer novac od prodaje ide njima”, govori Mirkovićeva.

nova_generacija_izlozba_dom_4

Kao naredne planove udruženja navodi njihove redovne aktivnosti rada sa djecom i mladima iz socijalno ugroženih porodica i onima koji su žrtve nasilja u porodici i eksploatacije. Pored toga, pokušaće produžiti ovaj projekat, kako bi polaznici mogli nadograditi bazično znanje koje su stekli.

nova_generacija_izlozba_dom_5

Danijela Todorić, koja je pohađala kurs nadogradnje noktiju, kaže da joj je obuka jako pomogla, te da je već spremna da se time bavi.

“Naučili smo sve što se tiče nadogradnje. Oduvijek sam htjela to naučiti, ali nisam znala ni za kakav kurs, a onda mi je drugarica javila za ovo pa sam se prijavila. Nezaposlena sam, a ovo mi je izvrsna prilika da zaradim. Planiram se baviti time, nabavila sam potreban materijal, a trenutno vježbam na drugaricama”, priča nam ova djevojka.

nova_generacija_izlozba_dom_6

Jedini polaznik kursa za varioca Stefan Vučinović tokom obuke napravio je šaht koji će pokloniti “Novoj generaciji”.

nova_generacija_izlozba_dom_7

“Naučio sam kako se vari. Idem u srednju školu za bravara, pa mi je ovo dobro došlo. Tokom kursa sam napravio šaht koji ću pokloniti udruženju ‘Nova generacija’, jer im je potreban. Nastaviću se baviti time, čovjek koji me je učio mi je rekao da mu se javim i da će pokušati da me zaposli u firmi u kojoj radi”, govori on.

nova_generacija_izlozba_dom_8

 

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar