fbpx

Sa prikupljenih 1.230 različitih paklica iz zemlje i svijeta, dvadesettrogodišnji Ivan Čekić iz Lukavice u Istočnom Sarajevu važi za najvećeg kolekcionara kutija cigareta u BiH.

– Može se reći da je sve krenulo iz porodice, pošto majka dugo skuplja figurice slonova, a otac razne vrste pića. Ja sam se odlučio za kutije cigareta. Jednostavno, nije mi bilo dovoljno zanimljivo ono što se već skuplja: salvete, bedževi, stari novac, značke i ostalo – kaže Čekić.

Ivan je za više od četiri godine nabavio kutije cigareta iz više od 80 zemalja širom svijeta, od republika bivše Jugoslavije, preko Indije, Brazila, Kine, Rusije, Japana i Koreje, do Čilea, Kanade, SAD, Grčke, Holandije i drugih država.

Podrži eTrafiku

– Prva je bila kutija “čerčila” koju mi je poslala tetka iz Švajcarske. Inače, prvobitno sam skupljao samo kutije sa svojih putovanja, a onda one koje se mogu naći u RS i BiH. Najdraži mi je plavi “marlboro” koji sam tražio čak četiri godine i na kraju dobio iz Amerike, a najstarija je kutija iz Tunisa napravljena 1952. godine, koju sam donio iz Španije – ističe naš sagovornik.

Raritetni primjerci

Tu su i staro meko pakovanje “drine”, poznate kao “ćilimara”, zatim mnoge limitirane metalne paklice “laki strajka”, te kolekcije “marlbora”, kao i cigareta iz Indonezije koje imaju ukus i miris cimeta, vanilije, čokolade, klinčića, limuna ili mentola.

– Mnoge od ovih cigareta nisu standardne, pa su različitih dužina i debljina. U nekim kutijama ima samo 15 cigareta – otkriva on.

Kako god, Ivan je na skupljanje ovog tipa prazne ambalaže potrošio mnogo vremena i novca. Ipak, upoznao je brojne ljude iz zemlje i svijeta, poznate kolekcionare.

cigarete2

– Kada sam u početku vidio da mogu da ostvarim prvobitni cilj od 1.000 kutija, stupio sam u kontakt sa drugim kolekcionarima iz regije i svijeta i počeo da razmjenjujem primjerke. Među njima bih izdvojio Alena Pinteca iz Hrvatske, Nikolu Ivanovskog iz Makedonije, Sašu Radukića iz Srbije i Davora Kopitara iz Slovenije, a od kolekcionara iz svijeta i jednog stanovnika Hongkonga, koji skuplja samo “marlboro” – kaže ovaj tehničar drumskog saobraćaja.

Kinez rekorder

On napominje da se razmjena odvija na osnovu dogovora kolekcionara, gdje se obično jedan pun “marlboro” mijenja za 10 praznih kutija, a jedna stara prazna kutija za tri pune ili za novac.

– Iako je novčanu vrijednost kolekcije teško precizno procijeniti i odrediti, moglo bi se reći da je između 10.000 KM i 15.000 maraka. Ipak, ne pada mi na pamet da prodam nešto čemu sam se baš posvetio, a i svaka od ovih mojih kutija ima svoju neku priču. Uglavnom, sljedeći cilj mi je da skupim 2.000 kutija i mogu vam reći da mi u sobi već ponestaje prostora. Naravno, zahvaljujem porodici i prijateljima koji su mi u ovome pomagali svih ovih godina, donoseći praznu ambalažu sa putovanja i iz inostranstva – poručuje Čekić.

Podsjećamo, najveću svjetsku kolekciju, odnosno više od 30.000 različitih praznih pakovanja cigareta, ima četrdesetšestogodišnji Jue Guošeng iz kineskog grada Nančong. Sve je skupio za 30 godina, a planira da kutije izloži u nekom od muzeja da bi, kako ističe, rasteretio prostor u svom stanu.

Odolio iskušenju, ne puši!

Zanimljivo je da Ivan Čekić nije strastveni pušač, kako bi se očekivalo.

– Samo ponekad zapalim, kada odem na piće. Naravno, ne skupljam ove kutije da bi neko, gledajući to, počeo da konzumira cigarete, već zato što to volim, iako ima mnogo finih kutija koje mame čovjeka da propuši. A kada je riječ o pisanim upozorenjima o štetnosti i kancerogenosti cigareta na kutijama, rekao bih da, recimo, u Kanadi na njima štampaju izuzetno uznemirujuće fotografije, čime se ukazuje na veliku štetnost pušenja po zdravlje pušača – prenosi ovaj Sarajlija, koji je ranije skupio čak 1.700 kesica sa šećerom, ali je s tim hobijem prestao prošle godine.

eTrafika.net – Bojan Rečević

Napiši komentar