fbpx

Koliko sklekova treba da uradite kako biste izvajali savršeno tijelo i nabildovali čelične mišiće?

Izvajati tijelo sklekovima je itekako moguće, ali samo ako uradite dovoljno serija i ponavljanja i pritom nastavite vrijedno da trenirate. Broj sklekova koje morate da uradite kako biste isklesali mišiće zavise od vašeg trenutnog nivoa jačine i tjelesne težine.

Ono što nikako ne smijete da zaboravite jeste da trening sklekova koji će razviti vaš gornji dio tijela ne treba da radite svaki dan.

Podrži eTrafiku

SKLEKOVI

Sklekovi prvenstveno pogađaju mišiće grudi, ali takođe razvijaju i vaša ramena i triceps.

Oni su popularna vježba jačine, zato što koriste sopstvenu težinu, a ne zahtijevaju dodatnu opremu.

Prema riječima doktora Lija Braun iz Asocijacije nacionalne snage i kondicije,  ukoliko želite da isklešete svoje tijelo i da nabacite zavidnu mišićnu masu, morate da imate poseban progam, koji će uključiti adekvatni broj serija i ponavljanja.

Svaki put kada uradite trening sklekova za bildovanje mišićne mase, ostavljate mišićna vlakna grudi, ramena i tricepsa pokidanim i oštećenim. Kao odgovor, tijelo reaguje izliječenjem i stvaranjem jačih i većih mišića, kako bi ih bolje pripremio za borbu sa stresom s kojim se suočavaju tokom treninga.

Dakle, moći ćete da isklešete mišiće ako svaka serija sklekova obezbjeđuje dovoljan stimulans da preoptereti mišiće, a zatim i adekvatan period odmora između treninga, kako bi se mišići potpuno oporavili.

Vašim grudima, ramenima i tricepsima je potrebno najmanje 48 sati kako bi se oporavili između treninga.

RITAM TRENINGA

Dr Jozef Hromiak iz Asocijacije za nacionalnu snagu i kondiciju tvrdi da je najmanje 8 totalnih serija potrebno da bi se svaka grupa mišića nabildovala.

Početnici pronalaze značajne rezultate iz osam serija, ali onim naprednijim vježbačima možda treba i više serija kako bi preopteretili grudi, ramena i i tricepsa. Broj ponavljanja svake serije zavisi od ličnog nivo snage.

Umjesto što se fokusirate na određeni broj ponavljanja, koncentrišite se na to da svaka serija bude blizu potpune iscrpljenosti, a da finalna ponavljanja svake serija budu teža i napornija.

UBACITE VARIJACIJE

Razmislite da promijenite tehniku vaših sklekova ubacivanjem različitih varijacija sklekova, jer ćete tako mijenjati položaj ruku i samim tim i imati veći ili manji pritisak na određene mišićne grupe.

Ako su vam ruke usko postavljenje onda ćete više pogoditi ramena i triceps, dok će sklekovi na izdignutoj podlozi više pogoditi nižu sekciju grudnih mišića.

Menshealth.rs

Napiši komentar