fbpx

Povodom završetka “Kreativnog avgusta” večeras je omladinski centar Zdravo da ste (ZDS) u Domu omladine predstavio radionice koje su trajale proteklih mjesec dana.

Završna pripredba sastojala se iz izložbe radova nastalih na radionicama slikarstva za djecu i mlade, strip crtanja, fotografije, lutkarstva, štrikanja i rukotvorina. Koordinatorka aktivnosti u “Zdravo da ste” Snježana Blagojević rekla nam je da je radionice prošlo oko 300 učesnika.

“Ovo nam je deseta godina, imamo ljude koji nam se vraćaju i djecu koja odrastaju kroz neke radionice. Zbog nekih novih radionica, interesovanje je bilo veće za njih. Imali smo učesnike od dvije godine, koji su bili u igraonici, a juče kada nam je bio posljednji dan dva starija gospodina došla su da se interesuju za strip radionicu. Zanimljiva je bila radionica štrikanja gdje su nam se pored djece i mladih priključili i studenti iz inostranstva koji su trenutno u Banjaluci na nekoj od studentskih praksi, kao i bake koje su došle da pletu zajedno sa mladima”, kaže nam ona, te dodaje da je dio izložbe nastao i tokom međunarodnog projekta „Ljudska i socijalna prava kroz umjetničko-kreativni prikaz“, koji traje do 02. septembra.

Podrži eTrafiku

Među izložbenim radovima pražnju nam je privukao meksički predmet mandala. Milica Predragović učila je zainteresovane kako da naprave ovaj predmet koji se još zove i ojo de Dios, što u prevodu znači Božije oko.

“U meksičkoj kulturi to predstavlja jedan spiritualni ukras koji se izrađuje tokom meditacije, a mi se sa djecom bazirali samo na dekorativnu svrhu. Djeca su im mijenjala naziv, zovu ih zmajići, kišobrančići i slično. Pravili su ih polaznici od 5 do 15 godina starosti, djeca su izrazila svoju kreativnost. Zaista sam zadovoljna ishodom, potrošili smo sav materijal, čak smo posljednji dan morali prestati sa radom, jer ga nismo imali više”, govori nam ona kroz osmijeh.

Radionicu fotografje vodila je Nina Sladojević, koja inače tokom godine u ZDS vodi kurs fotografje. Ona nam je rekla da su njenu radionicu posjećivala djeca i srednjoškolci.

“Bilo je zanimljivo gledati ih kako uče, kako prvi put shvataju neke pojmove oko fotografije i kako je posmatraju na drugi način. Svi oni su ranije koristili fotoaparat, ali nisu znali kako da postave parametre. Nikada nisu imali dodira sa kompozicijom i ekspozicijom. Većina njih je navikla na kompaktne fotoaparate koji sve rade sami. Kad su im se otvorile drugačije mogućnosti, počeli su sve to drugačije da posmatraju”, kaže ona, te dodaje da je zadovoljna rezultatima koje su njeni učenici pokazali nakon 10-15 časova.

Manuela Šorda (11) učestovala je u radionici lutarstva i ističe da će se ponovo prijaviti naredne godine.

“Najviše mi se sviđalo kada smo pravili mace. Od mojih radova izložena je maca, koka, lutka i sova”, govori nam ona ushićeno.

Lejla Džumhur (11) naučila je da pravi mandale, a večeras su bila izložena četiri njena rada.

“Veoma mi se dopalo da to pravimo od vunice i konca, izgleda kao leteći zmaj. Zadovoljna sam kako je sve ispalo, prijaviću se i naredne godine”, rekla nam je ova djevojčica.

Nakon izložbe posjetioci su imali priliku da prisustvuju i muzičko-zabavnom programu gdje su se predstavile radionice hip-hopa, gitare, udaraljki i lutkarstva.

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar