fbpx

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak 6. juna u 20 časova biće otvorena samostalna izložba austrijskog umjetnika Volfganga Lernera (Wolfgang Lehrner) pod nazivom SVIJET/GRAD.

Izvor: Saopštenje

Prije svečanog otvaranja izložbe, od 19 časova umjetnik će održati autorsko tumačenje izložbe SVIJET/GRAD. Predmet Lernerovih istraživanja jesu neispričane ili nepoznate priče o gradovima koje je posjetio, o svjetovima koji su nekada postojali ili onima koji postoje i danas, ali ih ne doživljavamo kao takve kakvi jesu.

Podrži eTrafiku

Jedinstvenost izložbe ogleda se u načinu na koji Volfgang Lerner preispituje i prezentuje društvene, istorijske, socijalne, individualne i kolektivne faktore. Svi oni istovremeno postoje i ne postoje, žive u pričama i sjećanjima jednih, dok su potpuno nepoznati drugima, a zajedno sačinjavaju ovaj svijet koji istovremeno i jeste i nije onakav kakvim ga doživljavamo. Kao što je svaki ciklus u stvari kompozitni mozaik pažljivo biranih kadrova jednog grada, tako svi ti gradovi u cjelini čine jednu jedinstvenu mapu svijeta.

Volfgang Lerner u sklopu svoje izložbe u Banjaluci predstaviće nekoliko ciklusa fotografija kao i video-radova (Grad i grad, Medineo, Standardni grad, Grad bez imena) koje će publika imati priliku da pogleda sve do 30. avgusta 2019. godine.

Kustos izložbe SVIJET/GRAD je Mladan Banjac, kustos MSURS a projekat se realizuje uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Austrijskog kulturnog foruma.

Volfgang Lerner realizovao je više desetina samostalnih i grupnih izložbi u Austriji, Rusiji, Engleskoj, Meksiku… Dobitnik je prestižne Henkelove nagrade za mladog umjetnika 2009. godine, a kao stipendista različitih fondova boravio je i stvarao u Engleskoj, Francuskoj, Italiji, Meksiku itd.

Napiši komentar