fbpx

Od 30. maja do 1. juna u Banjaluci će se održati Festival angažovanog filma kao i radionice za polaznike projekta „Filming the Other“. U sklopu festivala besplatno će biti prikazano pet angažovanih filmova na temu „Suočavanje sa prošlošću“. Organizator festivala je Vizart Film u saradnji sa Obala Art Centrom i Sarajevo film festivalom.

Izvor: Saopštenje, Foto: Pixabay

Projekcije će se održati u bioskopu CineStar u Banjaluci od 30. maja do 1. juna. Sve projekcije su besplatne i otvorene za širu javnost. Pet filmova koje će publika moći da pogleda su: Srbenka, Nebojše Slijepčevića; Druga strana svega, Mile Turajlić; Teret, Ognjena Glavonića; Okupacija 1968, producenta Petera Kerekeša i Chris the Swiss, Anje Kofmel. Poslije prikazivanja svojih filmova, autori filma Srbenka i Teret, kao i producent filma Chris the Swiss će učestvovati u moderiranom razgovoru sa publikom.

Podrži eTrafiku

U sklopu festivala realizovaće se i četiri radionice koje će predvoditi Nebojša Slijepčević, Ognjen Glavonić, Robert Zuber i Siniša Juričić. Sve radionice su namijenjene polaznicima projekta Filming the Other koji je pokrenut u maju ove godine. Cilj projekta je da se mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine pruži prilika da snime kratke dokumentarne filmove koji se bave društveno važnim temama.

Nakon radionica, žiri će odabrati tri ideje koje će ući u fazu produkcije. Mladi autori pobjedničkih ideja će u početnoj fazi raditi na razradi svojih ideja i pripremama za snimanje. Produkcija će se odvijati u ljetnim mjesecima, a premijera tri kratka dokumentarna filma je zakazana za novembar u Banjaluci.

Projekat se realiuje uz podršku Švajcarske ambasade u BiH, Robert Bosch Fondacije, Grada Banja Luka i projekta BANJALUKA2024-Evropska prestonica kulutre.

Ideja projekta Filming the Other je da pruži podršku mladim i kreativnim ljudima od 18 do 30 godina. Oni bi trebalo da realizuju svoje ideje, umreže se sa kolegama iz ostatka zemlje i obogate svoje iskustvo sa radovima koji će im pomoći u izgradnji karijere. Istovremeno, njihov kreativni potencijal i film, kao važna umjetnička platforma, će im služiti za upoznavanje sa pozitivnim aspektima kulturne različitosti. Kreativnost, povezivanje i film će im pomoći da bolje razumiju, osjete i uvaže razlike među ljudima.

“Projekat se realizuje u nekoliko faza. Prva od njih bila je objava javnog poziva za ideje za kratke dokumentarne filmove na temu ‘Drugih’. Poziv je trajao 20 dana i putem njega stiglo je više od dvadeset prijava. Projekat sada ulazi u sljedeću fazu, a to je odabir dvanaest polaznika filmske radionice sa autorima i producentima međunarodno nagrađivanih društveno angažovanih dokumentarnih filmova”, izjavila je Mirjana Milobratović, koordinatorka projekta.

RASPORED PROJEKCIJA

CineStar (sala br.2)

30.05. (četvrtak)

20:30 – Srbenka, film Nebojše Slijepčevića

31.05. (petak)

18:00 – Druga strana svega, film Mile Turajlić

20:30 – Teret, film Ognjena Glavonjića

01.06. (subota)

18:00 – Okupacija 1968, film petoro autora, producent Peter Kerekeš

20:30 – Chris the Swiss, film Anje Kofmel

Napiši komentar