fbpx

Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti  “Imperativ” nastavlja  sa predstavljanjem djela domaćih autora. Ovaj put, sa banjalučkim književnikom Milenkom Stojičićem razgovaramo o Danilu Kišu i predstavljamo njegove četiri antologije posvećene ovom piscu. Književno veče “Razgovori o Kišu” biće održano u utorak, 9. aprila u 19 časova u Crvenom salonu Banskog dvora – kulturnog centra.

Izvor: Saopštenje

Razgovor sa Milenkom Stojičićem vodiće Stevo Grabovac i Sonja Stojičić Grujić.

Podrži eTrafiku

Milenko Stojičić poznato je ime na domaćoj književnoj sceni. Ovaj pjesnik, pripovjedač, romansijer, kritičar, esejist, antologičar rođen je 1956. godine u Ključu. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao u Mrkonjić-Gradu, a u Beogradu jugoslovensku i svjetsku književnost. Zaposlen je kao urednik u redakciji kulture na Radiju RS. Objavio je četrdesetak knjiga različitih žanrova: roman,  pripovijetka, pjesma, antologija (panorama), književna kritika (esej)… Zastupljen je u nekoliko antologija savremene srpske pripovijetke. Dobitnik je brojnih književnih nagrada (“Kočićevo pero“, Godišnja nagrada UKRS, Nagrada Fondacije za izdavaštvo BiH, Nagrada „Branko Ćopić“…)  i  prevođen na nekoliko stranih jezika (ruski, francuski, njemački, mađarski, slovenački, estonski)… Živi u Banjaluci.

Stojičić je još od gimnazijskih dana fasciniran Kišovim pristupom i načinom na koji je Kiš pisao, pa su djela ovog velikog pisca za Stojičića bila neiscrpna inspiracija. Iz tog poštovanja i fascinacije izrodile su se i tri antologije posvećene Kišu, sa Stojičićevim potpisom, “Kiš kao Kiš”  “Kiš, stihovanja” i “Priče o Danilu Kišu”.

Posljednju antologiju “Priče o Danilu Kišu” objavio je beogradski “Arhipelag”, a u ovoj knjizi nalaze se najbolje priče napisane o Danilu Kišu u proteklih trideset godina u srpskoj i eks-jugoslovenskoj književnosti. Preko 30 pisaca iz nekoliko generacija savremene književnosti od Tvrtka Kulenovića, Mirka Kovača, Vide Ognjenović i Judite Šalgo, preko Milisava Savića, Irfana Horozovića, Davida Albaharija, Radoslava Bratića, Dragana Velikića, Aleksandra Prokopieva, Mihajla Pantića, Petera Božika, Sibile Petlevski, Josipa Mlakića i Predraga Lucića, do Lasla Blaškovića, Faruka Šehića, Srđana V. Tešina, Olje Savičević Ivančević i Muharema Bazdulja stvorili su dragocjeno svjedočanstvu o Danilu Kišu, njegovoj književnosti i njegovom vremenu. Ali i svjedočanstvo o Danilu Kišu kao živoj tradiciji moderne književnosti.

Napiši komentar