fbpx

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u petak, 22. marta započinje serijal autorskih vođenja kroz izložbu „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“pod nazivom “Iz muškog ugla sa…”. U prvom izdanju ovog serijala družićemo se se priznatim piscem, kolumnistom i novinarom Miljenkom Jergovićem.

Izvor: Saopštenje

Iako neko ko se bavi pisanjem romana, priča, pjesama i eseja koje su tematski vezane za zemlje bivše Jugoslavije, Jergović je i strastveni je čitatelj, te neumorno predstavlja, diskutuje i razotkriva književnost i umjetnost iz raznih zemalja i kultura, i piše o tome.
Poznat po svom oštrom peru, Miljenko Jergović će se ovaj put pronaći u nešto drugačijoj ulozi i publici predstaviti svoj, muški ugao posmatranja izložbe „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“na kojoj dominira ženska poetika.

Podrži eTrafiku

Miljenko Jergović među najčitanijim je i najprevođenijim pisacima ovoga dijela svijeta. Rođen je 1966. u Sarajevu, od 1993. živi u Zagrebu. Objavio je više od trideset knjiga: romane, kratke priče, zbirke poezije i eseje. Kroz kolumne komentator je političkih, kulturnih i društvenih događanja i pitanja u regiji i šire. U svojim esejističkim tekstovima bavi se društvenim prilikama zemalja bivše Jugoslavije, upućuje često na neobrađene ili prešućene istorijske kontekste, kritikuje neonacionalističke i neofašističke tendencije u aktuelnoj politici. Dobio je veliki broj lokalnih i međunarodnih književnih nagrada, a 2015. Njegoševu nagradu, jedno od ključnih literarnih priznanja u regiji, jer je Miljenko Jergović, kako piše u obrazloženju žirija, “prisutan na ovim prostorima, bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičkih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslavenske dramatične sukobe, sudbine i tragedije. Godine 2012. u Vroclavu nagrađen je Nagradom Angelus za najbolju knjigu srednjeevropskog pisca, 2018. u Berlinu Nagradom Georg Dehio za ukupno djelo.

Napiši komentar