fbpx

Za banjalučkog glumca Ljubišu Savanoviće 2018. godina je vjerovatno najplodnija u dosadašnjoj karijeri. Nakon uloge u seriji “Meso”, za koju je dobio mnoštvo pohvala, Savanović je u oktobru dobio nagradu “Zoranov brk” za najboljeg glumca večeri Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru. Očekuje se i premijera filma “Kralj Petar Prvi” u režiji Petra Ristovskog, gdje Banjalučanin tumači lik kontroverznog pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa. O ovim i drugim temama popularni Ljuba govorio je u razgovoru za eTrafiku.

Piše: Slobodan Manojlović

Savanović ne krije zadovoljstvo nagradom koja nosi ime “kralja humora i improvizacije” Radmilovića.

Podrži eTrafiku

“To je jedna od nagrada koja me zaista obradovala jer nosi ime Zorana Radmilovića kojem se neizmjerno divim kao glumcu, a slušajući priče starijih kolega o njemu, i kao čovjeku. Šarm koji je on imao na sceni je nešto neponovljivo i fascinatno, čak i kad se njegove uloge gledaju na video snimcima. To je glumac koji je obilježio jedan period u istoriji jugoslovenskog teatra svojom pojavom i originalnošću izraza. Mnogi ga znaju po komedijama koje je igrao, ali ne treba zaboraviti ni njegove divne dramske uloge. Takođe, drago mi je da sam nagradu dobio za ulogu koju stvarno rado igram, koja mi mnogo znači i sa kojom sam skoro pa zadovoljan”, kaže Savanović.

Foto: Narodno pozorište RS

Osim Vas, nagradu je dobila i predstava “Naši dani” u kojoj glumite. Koliko su ovakve nagrade značajne za kulturnu scenu Republike Srpske i promociji onoga što se ovdje radi?

Jeste, predstava je dobila nagradu za vizuelni identitet, što je još jedna potvrda da Narodno pozorište RS ima sjajne kostimografe i scenografe, kao i umjetnički ansambl koji treba pažljivo njegovati i čuvati. Malo je pozorišta koja u svojim redovima imaju sve ljude potrebne da se napravi predstava, a da su to, pritom, i sjajni profesionalci i umjetnici. Tako da je svaka nagrada, ali i svaka predstava, koncert, izložba ili bilo koji kulturni događaj, velika stvar za Republiku Srpsku. Kultura je jedino što će nas održati i što će ostati kao uspomena na naše doba. Jedino.

Na kojim događajima se najviše bazira radnja filma “Kralj Petar Prvi”?

Urađeni su film i serija. Film prati događaje pred polazak srpske vojske preko Albanije put Grčke, sve do dolaska na Krf, a serija obuhvata malo duži vremenski period, od dolaska kralja Petra na vlast pa do dolaska vojske u Grčku. Serija kao forma nudi više prostora za pričanje priče.

Možete li da kažete  nešto o Dragutinu Dimitrijeviću Apisu kojeg tumačite u filmu, da li je on bio obavještajac ispred svog vremena, radi li se o heroju ili izdajniku?

Nikad se javnost neće složiti oko njegove uloge u istoriji. Jedni će uvijek misliti da je bio heroj, drugi da je izdajnik. Mene je najviše zanimala njegova ličnost u kontekstu priče filma “Kralj Petar Prvi”, gdje se njegov lik osvjetljava u odnosu na kralja Petra i događaje koji prethode njegovom dolasku na vlast, kao i periodu dok je on bio na vlasti. U svakom slučaju, radi se o jednom srčanom i hrabrom čovjeku, kompleksnoj ličnosti.

Kolika je istorijska uloga Kralja Petra, šta je on značio za srpski narod i ostale narode nekadašnje zajedničke države?

Značio je mnogo, ali je došao na vlast u vrlo teškom periodu. A kad malo bolje pogledamo našu istoriju, malo je perioda koji nisu bili takvi. On je bio vojnik, disciplinovan i skroman čovjek. Bio je i vješt diplomata, imao je ideje o politici koje tadašnji naši političati nisu mogli da isprate jer su bili vođeni sitnosopstveničkim interesima.

Šta su nam on i heroji tog vremena ostavili u amanet?

Šta god da su nam ostavili, a ostavili su mnogo, sramno je što nismo sačuvali ni mali dio njihovih vrlina i što smo se pretvorili u ovo što smo danas. Svi mi zajedno.

Kakva je bila saradnja sa glavnim glumcem Lazarom Ristovskim i ostatkom ekipe na snimanju filma?

Sa Lazarom Ristovskim sam imao odličnu saradnju. I kao producentom i kao glumcem. Energija koju je on uložio u ovaj film je nevjerovatna. To nikad nisam vidio. Pored njega, veliki posao napravio je i mladi reditelj, Petar Ristovski. Način na koji se nosio sa veličinom ovog projekta i zahtjevima kakve ovakav projekat nosi govori o tome da je veoma zreo, odmjeren, veliki profesionalac. Takođe, srećan sam jer sam na snimanju sarađivao sa kolegama sa kojima dosad nisam radio, a koji su me fascinirali i kao ljudi i kao glumci – Marko Todorović, Ivan Isailović, Jovo Maksić…

Prethodne godine veliku pažnju publike je privukla serija “Meso”. Koliko je ona otvorila vrata vama i drugim glumcima iz Banjaluke i Republike Srpske za nove projekte u regionu?

Uloga u “Mesu” preporučila me je za film “Kralj Petar Prvi”. “Meso” je napravilo mnogo za promociju Banjaluke i Republike Srpske. Ponosan sam na tu seriju i srećan što sam bio dio ekipe koja je stvarala tu seriju. Pokazali smo da imamo u svom dvorištu mnogo više nego što se misli. Nadam se da i dalje takvi projekti neće biti slučajni i da će dobiti podršku entitetskih vlasti jer nema boljeg načina da se promovišemo u regionu nego kulturom.

Uskoro bi trebalo da počne snimanje nastavka “Mesa” koji se zove “Kosti”. Kakva su očekivanja od ovog projekta, možete li da nagovjestite nešto u vezi radnje nastavka serije?

Rado, ali ne smijem da vam otkrivam detalje. Ono što mogu da kažem jeste da je u nastavku tema i priča sasvim nova i da nema direktne veze sa likovima iz “Mesa”, ali se opet događa kod nas.

Kakvo mišljenje imate o trenutnom stanju na kluturnoj sceni Republike Srpske?

Uvijek može bolje.

Napiši komentar