fbpx

Djevojke i žene zainteresovane su za bavljenje muzikom, ali ih je značajno manje na sceni nego muškaraca. Nedostatak podrške i prostora za njih da taj poziv shvate ozbiljno, kao i nevidljivost žena koje se bave muzikom samo su neki od razloga za trenutnu situaciju. Kako bi se stvari počele mijenjati, u okviru programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX, pokrenut je prvi Rok kamp za djevojčice u Srbiji.

Piše: Anja Zulić

“Naš zadatak je da podržimo djevojke i žene, da ih ohrabrimo, osnažimo, mentorišemo – što i radimo kroz Rok kamp za djevojčice. Formiramo mlade generacije muzičarki koje će biti samopouzdane u svoje sposobnosti – i zagovaramo promjene (kod muzičke scene, donosioca odluka itd.). Nastojimo ukazati na činjenicu da muzičarke postoje, samo im treba dati jednako prostora kao njihovim kolegama”, govore nam iz Femix-a.

Podrži eTrafiku
Foto: FEMIX

Koncept Rok kampa za djevojčice prvi put je nastao u Portlandu 2001. godine, odakle se proširio širom SAD i svijeta. Nakon Amerike, u organizovanju Rok kampova za djevojčice prednjače Skandinavske zemlje, a kampovi postoje i u gradovima Evrope, Azije, Južne Amerike. Na ideju za realizaciju kampa ekipa Femix-a došla je nakon što su se prije nekoliko godina upoznali sa švedskom organizacijom Popkollo, koja to radi kod njih.

„Od tada se ta ideja krčkala u našim glavama, a dodatni podsticaj smo dobile nakon uspješno završenih bubnjarskih radionica za djevojčice koje su pokazale da interesovanja ima. Svi ovi kampovi su bili inspiracija za nas da se upustimo u ovako veliki projekat, a pogotovo što se uglavnom radi o dijeljenim vrijednostima i ciljevima koje kroz ove i ovakve kampove želimo da postignemo. To su uvijek podrška, ohrabrivanje, kreiranje drugačijih i boljih uslova za djevojčice, mijenjanje njihove svijesti o svojim sposobnostima ali i svijesti javnosti o prostoru i prilikama koji treba da se pruže djevojčicama u svojim nastojanjima da se bave muzikom. Bili su tu naravno problemi i sa finansijske strane i manjak razumijevanja i podrške za ideju, ali na kraju su se kockice sklopile”, pričaju naše sagovornice.

Zašto baš rok kamp?

Prvi Rok kamp za djevojčice u Srbiji održan je prošlog ljeta krajem avgusta u dječijem odmaralištu “Šuplja stena” na Avali. Drugi po redu kamp održan je ove godine u Sremskim Karlovcima. Na Rok kamp mogu se prijaviti djevojčice sa i bez ikakvog muzičkog predznanja uzrasta 10-14 godina. Od uslova, organizatorice traže samo motivaciju i želju za učestvovanjem, te interes za rok muziku.

“Rok muziku smatramo muzikom bunta, prostor u kome i kroz koji djevojčice mogu da se izraze, ‘pobune’ protiv sistema koji ih sputava. Često gledamo da pjesme koje uče na kampu budu pjesme sa takvim i sličnim porukama i to one koje izvode poznate muzičarke. Rok muzika je često muzika solidarnosti i podsticanja jednakosti, ili je makar kao takva nastala. To je nešto što su svakako naše vrijednosti koje želimo da dijelimo”, govore nam iz Femix-a.

Organizacija kampa

Kamp traje sedam dana, tokom kojih svi zajedno dijele prostor i puno rade. Mentorke su mlade i aktivne muzičarke sa alternativne scene, koje svakodnevno podučavaju djevojčice osnovama sviranja gitare, bass gitare, bubnjeva i klavijatura. Muzičarke dolaze iz različitih pozadina i sa različitim školama pa su i njihovi pristupi podučavanju drugačiji, što omogućava razmjenu i prenošenje iskustava između organizatorica.

“Pored muzičkog postoji i edukativni program tokom kojeg djevojčice slušaju radionice o javnom nastupu, ženama u muzici i rodnim stereotipima. Jedan dan izgleda tako što ustanemo, doručkujemo i počnemo sa radionicama instrumenata, nakon toga slijede odmor i ručak, pa edukativni program i onda nastavljamo sa muzičkim radom, ali se tad djevojčice grupišu po bendovima i sviraju zajedno. Nakon toga gledamo filmove, pjevamo karaoke ili se samo družimo i razmijenjujemo iskustva”, govore naše sagovornice.

Bendovi se formiraju tako što mentorke na osnovu nivoa znanja djevojčica njima dodijele pjesmu i onda se oko iste pjesme okupljaju djevojčice iz različitih instrumentalnih sekcija. Na kreativnim radionicama koje su dio edukativnog programa kampa, djevojčice same osmišljavaju imena bendova.

Foto: FEMIX

“Djevojčice uvijek budu oduševljene kad saznaju koju pjesmu sviraju i do sada nam se to pokazalo kao dobra praksa da ih učimo da sarađuju sa djevojčicama koje možda ne poznaju od ranije i sa kojima nisu imale prilike da se tokom kampa intenzivnije druže. Na završnom koncertu one sviraju te pjesme i bodre jedna drugu tokom nastupa. Koncert je veoma značajan dio kampa. Djevojčice tada dobijaju priliku da pokažu šta su tokom tih sedam dana naučile, a i da navijaju za svoje drugarice. Tog dana se najviše vidi osjećaj zajedništva i solidarnosti koji se gradio kroz tih sedam dana”, govore organizatorice, te dodaju da je jedna od edukacija posvećena i javnom nastupu.

“Za javne nastupe ih pripremamo kroz edukativne radionice koje je na ovom i prošlom kampu držala naša drugarica Coka sa Rock Radia, ali i mi svakodnevno o tome pričamo sa njima i osnažujemo ih da se ne plaše scene već da je osvajaju”, ističu iz Femix-a.

Iza ove sjajne priče stoji tim od pet djevojaka, koje pored Femix-a, imaju druge poslove. Kako nam govore, zagrizle su veliki komad kada su ušle u čitavu priču, ali i da su uspjele ostvariti kako svoje snove, tako i one djevojčica zbog kojih sve i rade.

“Trebalo je tu misliti na sve moguće i nemoguće stvari koje su iskrsavale svakodnevno. Na kraju smo se izborile sa time i uspjele da ostvarimo naš dugogodišnji san, ali i san tih djevojčica kojima se ukazala prilika da prožive takvo iskustvo. Ono što nas je motivisalo tada i što nas motiviše i dalje su djevojčice, njihova želja, volja, inicijativa i glad za sadržajem koji će im dopustiti da se izraze i da makar tih sedam dana budu ono o čemu su možda sanjale čitavog života”, govore nam za kraj razgovara iz Femix-a.

Napiši komentar