fbpx

Prvi Međunarodni salon stripa „Deveta dimenzija“ biće održan od 12. do 14. oktobra u prostoru Kamene kuće na Kastelu. Organizator salona je Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“.

Izvor: Saopštenje

Članovi „Devete dimenzije“ su i ove, kao i prethodnih godina, odradili veliki posao kada je u pitanju promocija strip umjetnosti na prostoru Republike Srpske. Organizacija prvog Salona kruna je dosadašnjeg rada Udruženja, te prilika za promociju stripa široj javnosti, a ujedno i šansa ljubiteljima ove vrste umjetnosti da upoznaju vrhunske autore iz svijeta, koji će tokom trajanja Salona boraviti u Banjaluci.

Podrži eTrafiku

Prvo izdanje Salona stripa posjetiocima će ponuditi brojne sadržaje, koji će početi i prije 12. oktobra, promocijom prigodne poštanske marke na temu stripa. Pored toga, planirana je postavka osam izložbi, sa više od 500 stranica stripa, te promocije brojnih strip izdanja.

“Ono što posebno izdvajamo su strip radionice i strip škola. Namjera je da okupimo sve više polaznika, od 7 do 77 godina. Radionice i materijal su besplatni. Značaj jedne ovakve manifestacije za Banjaluku, ali i Republiku Srpsku, ogleda se i u vrhunskim autorima koji će biti gosti Salona. Tako je, u saradnji sa Ambasadom Italije, planirana promocija legendarnog strip serijala „Alan Ford“, koju će pratiti izložba originalnih tabli ovog kultnog stripa. Ugostićemo i francuskog strip autora Orelijena Fernadeza, koji će predstaviti svoje radove, ali i učestvovati u strip školi. Banjalučki Salon predstaviće i poznatog autora Sašu Jovanovića Fafnera, koji je objavio osam albuma za francusko tržište”, kažu organizatori.

Planirana je i izložba radova Milorada Vicanovića Maze, koji je do sada objavio 30 albuma u Francuskoj. „Deveta dimenzija“ uspjela je da objavi osam njegovih albuma na srpskom jeziku. Pored toga, posjetioci banjalučkog Salona imaće priliku da vide i  izložbu čuvenog strip crtača Željka Paheka, te izložbu i promociju Saše Rakezića Zografa.

U planu ovogodišnjeg Salona je i predstavljanje izdanja „Devete dimenzije“, kao i Strip škole, koja djeluje na prostoru Prnjavora, Srpca i Dervente u organizaciji Zdravka Kneževića Kneza i njihovog strip časopisa „Kunova“.

Posjetioci Salona upoznaće se sa radom dvije izdavačke kuće iz regiona: „Komiko“ i „Besna kobila“, te sa radom antikvarnice „Ramajana“, koja predstavlja nešto suprotno stripu. Takođe, ovo će biti i prilika da kupe i neki od brojnih stripova u ponudi striparnice „Tarantula“ iz Mostara. Jovan Gvero iz Novog Sada banjalučkoj publici predstaviće Festival „Novosadski strip vikend“, koji se održava već 12 godina.

Takođe, gosti će biti i maketari iz Banjaluke, koji će promovisati svoje radove.

Poseban program Salona predstavlja promocija „Stripovijetki“. Ovo je prvi put u istoriji da su junaci Petra Kočića predstavljeni publici kroz formu strip umjetnosti. Radi se o albumu koji nosi naziv „Stripovijetke“, a u izdanju je Narodne i univerzitetske bibiloteke Republike Srpske. Album je realizovan u saradnji sa “Devetom dimenzijom”, ima 60 strana sa pet Kočićevih priča pretočenih u strip.

Pored izložbenih postavki gostiju (Orelijen Fernandez, Željko Pahek, Aleksandar Zograf, Max von Fafner, Milorad Vicanović Maza) i pored već navedene izložbe stripa „Alan Ford“, biće postavljene i dvije izložbe iz produkcije „Devete dimenzije“. Jedna od njih je izložba radova polaznika strip škole „Kunova“, koja djeluje u Prnjavoru, Srbcu i Derventi i, možda najznačajnija, „3. Izložba stripa Srpske“, koja predstavlja radove 21 trenutno aktivnog strip autora, od Banjaluke preko Istočnog Sarajeva do Nevesinja.

Ova postavka će nakon banjalučkog Salona krenuti na turneju širom Republike Srpske, ali i dalje, ukoliko bude zainteresovanih.

Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“ nastalo je kao plod ljubavi članova prema devetoj umjetnosti. Osnovni ciljevi su promovisanje devete umjetnosti (stripa) u Republici Srpskoj, ali i šire, i to putem raznih aktivnosti, promocija stripa Republike Srpske u okruženju, Evropi i svijetu.

Udruženje trenutno okuplja oko 70 članova iz svih dijelova Republike Srpske.

Napiši komentar