fbpx

Tokom bogate igračke karijere Džon Robert Holden je sa ekipom CSKA dva puta bio prvak Evrope, izabran je u idealni tim prve decenije Evrolige i vjerovatno postao najpopularniji Amerikanac ikada u Rusiji. Njegov pogodak u finalu Evropskog prvenstva 2007. godine donio je prvo i do sada jedino zlato za “zbornaju komandu”, od kada se takmiči kao samostalna država. U razgovoru za eTrafiku popularni Džej Ar pričao je o svojoj igračkoj karijeri i ambicijama NBA ligaša Detroita, gdje radi kao skaut.

Piše: Slobodan Manojlović

Život i bavljenje košarkom nisu uvijek bili laki za momka rođenog u Pitsburgu (savezna američka država Pensilvanija, ljubiteljima stripova poznata i kao dom Zagora Te-Neja, Duha sa sjekirom). Nakon igranja za univerzitet Baknel u matičnoj državi, u periodu od 1994. do 1998. godine, Holden se prijavio za NBA draft gdje ga nije izabrao nijedan tim najjače lige svijeta. Odlučio se za odlazak u Evropu, gdje je prva stanica bio ASK Broceni, u kojem je igrao za mjesečnu platu od “mizernih” 3.000 dolara.

Podrži eTrafiku

Dobre igre i osvojena titula u zemlji na Baltiku nisu ostale neprimjećene, pa je stigao poziv Ostendea sa kojim tokom dvije godine igranja u Belgiji osvaja prvenstvo i Kup. Nakon toga otišao je u sunčanu Grčku gdje pod vođstvom trenera Dragana Šakote osvojio prvenstvo Grčke i prekinuo dominaciju atinskih rivala Panatinaikosa i Olimpijakosa. To je bila i prva sezona Holdena u Evroligi, u kojoj je prosječno bilježio 17,2 poena po meču, čime je došao na radar najvećih klubova Evrope. Najkonkretniji i najbrži bio je moskovski CSKA. Početak u Moskvi nije bio lak za Holdena, koji je u dresu “armejaca” odigrao narednih devet godina i u zemlji “vodke i ljubavi” završio karijeru.

“Bilo je veoma teško da se uklopim. Rusija je bila drugačija zemlja od svega što sam do tada vidio i osjećao sam se dosta neugodno kao Amerikanac koji pokušava da se prilagodi i igra tamo. Veliku pomoć imao sam u predsjedniku kluba Sergeju Kuščenku i saigračima, od kojih bi posebno istakao Evgenija Pašutina. Ipak najviše pamtim naše navijače koji su nam bili velika podrška i imali vjeru u nas nakon mnogih poraza na Fajnal-for turnirima Evrolige”, kaže Holden.

Trener “armejaca” u tom periodu bio je Dušan Ivković, koji je CSKA vodio od 2002. do 2005. godine. Srpski stručnjak je svojom harizmom ostavio veliki utisak na iskusnog beka, sa kojim je osvojio tri titule prvaka Rusije.

“Dušan je fenomenalan trener. Bio je težak i žestok, ali i pošten. Mnogo mi je pomogao da napravim veliki korak naprijed na evroligaškom nivou. Bio je pametan, smiren, uvijek imao kontrolu nad situacijom, ali je imao lavlje srce. Želio je da se takmičite i ako je potrebno ‘potučete’ na terenu i to sam mnogo volio kod njega kao trenera. Donio je neke od najboljih stvari u mojoj igri”, sa sjetom priča Holden o treneru koji je 2005. godine prešao u gradskog rivala Dinamo.

Foto: CSKA

Naredne tri godine bile su najbolje u Holdenovoj karijeri, osvojeni su trofeji u Evroligi 2006. i 2008 godine. Zajedno sa saigračem Teom Papalukasom čini tandem koji je najviše puta u istoriji nastupio na Fajnal-foru. Grčkog virtuoza ipak ne ističe među svoja dva najbitnija saigrača.

“Jedan od njih je bio najbolji prijatelj u timu, a drugi najbitniji saigrač, što su različite funkcije. Najbolji saigrač je bio Viktor Aleksander, koji me je naučio kako da budem profesionalac. Tjerao me je da budem najbolji igrač svaki put kada sam uzeo košarkašku loptu u ruke. Najbolji prijatelj iz ruskih dana je Trajan Lengdon, sa kojim sam igrao pet godina u Moskvi. Zajedno smo završili igračke karijere, gradili odnos i zauvijek ćemo ostati braća. I sada se čujemo najmanje dva puta svakog mjeseca”, rekao je Holden.

Za reprezentaciju Rusije prvi put je zaigrao 2005. godine na Evropskom prvenstvu u Srbiji i Crnoj Gori. Veliki uticaj da zaigra za “zbornaju” imao je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je podržao tamnoputog beka. Dvije godine kasnije je uz Andreja Kirilenka bio najbolji igrač ekipe koja je stigla do finala Evrobasketa. Protivnik u madridskom finalu bila je domaća Španija koja je sa Pau Gasolom, Huanom Karlosom Navarom i ostalim zvijezdama bila apsolutni favorit. “Crvena furija” je vodila 59:58 pred posljednji napad Rusa, kada je Holden slomio rivala i uputio težak šut za konačnih 60:59.

Foto: CSKA

“Bilo je to nevjerovatno iskustvo, uvijek sam se pitao da li će se šuterski treninzi sa mojim trenerom Denom Njusamom isplatiti u jednoj utakmici, kao što je bila ta u Španiji. Većina igrača sanja o tome, bilo je nevjerovatno biti glavni akter u takvom trenutku ruske košarkaške istorije. U trenutku sam samo želio da stvorim dobru poziciju i uputim šut. Zahvalan sam treneru Dejvidu Blatu i saigračima koji su odlučili da mi daju loptu u ruke. Evrobasket u Rusiji i Olimpijske igre u Pekingu sa reprezentacijom su sigurno dva od najboljih pet momenata moje karijere”, kaže Džej Ar.

Za CSKA je igrao do 2011 godine, kada se povukao iz aktivnog igranja. U Rusiji nije bio posljednjih šest godina, ali ističe da je ponosan što je dio njihove istorije i da ih mnogo voli kao narod. Trenutno radi kao skaut za Detroit Pistonse, jedan od slabijih timova lige posljednjih godina. Ističe veliko zadovoljstvo poslom u gradu koji je osim košarke u svijetu poznat po automobilskoj industriji.

“Radim kao direktor internacionalnog skautinga i uživam u tome. Uzbuđen sam u učenju i u tome što postepeno rastem u ovom poslu. Gledam mnogo košarku tokom svakog dana, mnogo putujem. Ovo je pored igranja košarke najbolji posao na svijetu. Želimo da budemo bolji iz godine u godinu kao tim i kao organizacija. Dugoročni cilj je da napravimo tim koji će biti redovan učesnik plej-ofa i jednog dana pokušati da napadne šampionsku titulu”, optimista je Holden.

Kao igrača koji bi mogao da Pistonse vrati na stare staze slave vidi Blejka Grifina, koji je tokom prošle sezone stigao iz Los Anđeles Kipersa. Od jednog od najatraktivnijih igrača lige u posljednjih desetak godina očekuje da u narednoj sezoni ponovo zaigra na ol-star susretu i dodatno napreduje u dresu Detroita. Način igre se dosta promijenio u NBA ligi u posljednjem periodu. Igra se dosta brže, šut za tri poena se forsira više nego ikada, a klasični centri su gotovo izumrli.

“Zadovoljan sam novim stilom koji se razlikuje od vremena kada sam ja igrao. Talenat nagomilan u NBA ligi dozvoljava timovima da igraju ‘run and gun’ (trči i pucaj) košarku. To je sjajno za gledaoce, radi se o veoma jakom takmičarskom odelu igre. Nadam se da će se tako nastaviti i biti sve bolje kako godine idu”, reako je Holden.

Na posljednje pitanje, da uporedi tim aktuelnih šampiona Golden Stejta sa Čikagom iz posljednje decenije 20. vijeka, Holden je kazao da mrzi poređenja, ali i da vjeruje da Voriorsi mogu u narednom periodu da dostignu Bulse iz ere Majkla Džordana.

Napiši komentar