fbpx

Oko 7.000 ljudi posjetilo je prvo veče ovogodišnjeg Arsenal festa u Kragujevcu, gdje su na tri bine imali priliku da čuju Yu grupu, The Kills, Let 3, Nikolu Vranjkovića…

Piše: Vanja Stokić

Smješten u vrlo karakteristično okruženje, Arsenal svojim posjetiocima zaista pruža jedinstven doživljaj. Nastupi se odvijaju na tri bine, od kojih je glavna smještena u krugu fabrike municije iz 19. vijeka. Garden bina je malo zavučenija i intimnija, ušuškana ispod krošnji drveća u bašti poznate fabrike automobila “Zastava”. Na trećoj, Explosive bini smjenjuju se DJ snage, a ona je jedina u zatvorenom prostoru, ruševini nekadašnje čaurnice. Izuzetno je pohvalno to što su svi prostori ispred bina betonirani ili popločani, čime se eliminisao problem prašine koji prati skoro sve festivale.

Podrži eTrafiku

Program na glavnoj bini otvorili su stari rokeri iz Yu grupe, koji se u r’n’r muzici nalaze već 56 godina. Posjetioce su pjesmama proveli kroz različite faze svoje karijere, uz neizostavno ćaskanje sa publikom. “Zaboravi”, “Čudna šuma” i “Moj stari bend” samo su neke od numera uz koje posjetioci nisu trošili glasne žice.

Yu grupa

Arsenal fest je prvi u Srbiji koji je ugostio grupu The Kills iz Velike Britanije i SAD, na opšte oduševljenje publike. Predvođeni izrazito kvalitetnim ženskim vokalom Alison Mosshart, The Kills su svojim fanovima pružili jako energičan nastup i sjajan zvuk. Nakon njih na scenu su stupili britanski Editors, dok je program ove bine zatvorio Dub Inc.

The Kills

Veče je na Garden bini počelo sa pank zvukom. Prvo je na scenu stupio lokalni KBO!, dobro pripremivši teren za bivšeg bubnjara kultne grupe Ramones. Marky Ramone je sa svojim bendom tokom 60 minuta publiku podsjetio zašto se radi o jednoj od najznačajnih pank grupa na svjetskoj sceni.

Marky Ramone
Marky Ramone

Pred kraj večeri binu su preuzeli glanovi grupe Let 3, koji su publiku zabavljali i svojom vizuelnom pojavom. Najviše reakcija dobili su na kultnu pjesmu “Rječke pičke”, dok su za kraj nastupa prigodno odvirali “Kurcem u čelo”.

Let 3

U 2:45 Garden su ispunili obožavaoci Nikole Vranjkovića i uprkos umoru strpljivo ispratili njegov nastup sve od četiri sata ujutro. “Zastavinu” baštu ispunio je nevjerovatan zvuk, koji je poticao od četiri gitare, basa i bubnja, koji su pratili ništa manje nevjerovatni tekstovi. Pažnju je privuklo to što je Vranjković umjesto na stolici kao ostali, sjedio na jednom od sanduka koji stoje na bini, te je za svoju poziciju odabrao ćošak, a ne sredinu bine. Takođe, zvuk je proizvodio na gitari koja nema glavu, već se završava vratom. Njegov nastup bio je definitivno najemotivniji i najiskreniji od svih koje je ponudilo prvo veče festivala.

Nikola Vranjković

Explosive DJ bina ugostila je Markwood & Hunckie, Kristijana Molnara i NTFO, a za večeras su planirali nastupi grupa Viva Vox, Jinx, Bad Copy, Kultur Shock, Mortal kombat, Kolja, Del Arno bend, Nipplepeople…

Explosive DJ bina
Zona za odmor

Napiši komentar